keyword melalui imej

Memang satu perkara tidak boleh dipisahkan semasa membuat laman web atau  pun blog, kita memasukkan gambar didalamnya.Kebanyakan search engine seperti Google, dan Yahoo, memberi pilihan untuk membolehkan kita mencari hanya gambar sahaja. Dengan adanya gambar sesuatu halaman blog itu akan lebih menarik  dan tidak hanya mengandungi teks sahaja. Tetapi perkara utama yang perlu kita ingat ialah jangan terlalu teruja untuk memasukkan halaman dengan gambar, kerana  ini akan membuatkan  masa  loading menjadi lambat. Perkara utama yang perlu kita ambil kira adalah masalah teknik SEO (search engine optimization), ingatlah  bahawa search engine masih belum mampu mengindeks sebuah gambar kerana ia  hanya mengindeks sebuah halaman blog berdasarkan kepada keyword dari teks dan bukan nya gambar. Oleh itu sesebuah halaman blog yang berisi  dengan teks akan lebih mudah terindeks daripada yang penuh dengan imej.

Bagaimanapun, search engine juga dapat mengenali keyword dari gambar berpandukan nama gambar dan attribut Alt. Sebagai contoh, kita  membuat keyword dari gambar produk jaket kulit. Supaya gambar itu juga menjadi keyword yang menyokong teknik SEO maka berilah nama "Jaket-kulit" atau "Jaket Kulit". Secara umumnya para blogger atau webmaster tidak menyedari  akan hal ini dan meletakkan saja  namanya, seperti image01, gambar01 dan sebagainya. Seeloknya  pakailah tanda '-' atau '_' jangan gunakan spacing(ruang kosong), kerana search engine  akan menganggap karakter itu adalah pengganti spacing.

Setelah pemberian nama yang mengarah kepada keyword, manfaatkan attrtibut Alt, misalnya "Jaket kulit kualiti eksport". Oleh itu secara lengkapnya adalah  Jaket kulit kualiti eksport . Perhatikan bahawa antara nama fail gambar dan attribut Alt masih memiliki persamaan dan jangan berbeza sama sekali. Contoh yang salah . Pemberian nama fail hendaklah ringkas (jangan lebih 5 perkataan), jelas dan menggambarkan imej. Penggunaan attribut Alt maksima adalah 10 perkataan, kerana jika lebih dari 10 perkataan  akan di anggap sebagai spam oleh search engine. Pemberian nama fail dan attribut Alt juga perlu  menggambarkan kandungan halaman dan keyword yang kita hajati.
dibawah ini adalah contoh bagaimana hendak meletakkan attribut alt pada imej.Dalam mode edit html cari kod image yang dimasukkan:
dan ditambah menjadi begini:

Dengan memanfaatkan keyword dari gambar, maka harapan untuk mendatangkan pengunjung lebih banyak akan berhasil.

Post a Comment

6 Comments:

geekz36 said...
Teknik Buat Blog

kalau guna "updated post editor", "alt" ni x dapat dijumpai. tapi kalau guna "old post editor", ada jumpa "alt" ni. ada cadangan penyelesaian?

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@geekz36tag alt ini kena tambah pada kod gambar..rasanya tiada masaalah dgn mana mana post editor

Pinkbubblegumprincess said...
Teknik Buat Blog

thanks for the info.. ;)

pN.rOs said...
Teknik Buat Blog

tq for da tips

Unknown said...
Teknik Buat Blog

Thanks for the tips

hazaldin said...
Teknik Buat Blog

teima kasih,banyak membantu