Membuat kategori pada labels

Meletak label pada setiap kali posting adalah merupakan satu perkara yang selalu kita laksanakan.Tetapi lama kelamaan label tersebut menjadi banyak dan sudah tentu memakan ruangan pada sidebar.Walaupun ada pilihan untuk kita pasang scroll bagi menjimatkan ruangan.Tetapi label label tadi perlu kita digabungkan dengan membuat satu kategori.Tujuan berbuat demikian adalah bagi memudahkan pengunjung mencari artikel tertentu dengan mudah.

contohnya dalam artikel saya berkenaan shoubox ada bermacam tajuk seperti :
Jadi keempat tajuk ini tentunya saya letak label berlainan dan disini kita boleh gabungkan menjadi satu kategori yang sesuai iaitu shoutbox.Oleh itu bila pengunjung klik pada kategories shoutbox ,akan keluar keempat empat tajuk diatas.

Cara membuat kategories:

1.masuk keblogger
2.Pada dashboard pilih posts
  kemudian akan terpapar senarai posting yang ada

senarai label




dari senarai yang ada pastikan tajuk artikel yang hendak digabungkan

3.kemudian tandakan pada bahagian kotak dihujung tajuk  artikel yang hendak digabungkan menjadi satu kategori




4.   kemudian setelah ditandakan klik ikon seperti pada rajah..kemudian pilih new label
      

label



dan masukkan nama kategori kata tetingkap yang muncul dan klik ok

label name









kemudian masuk semula kedashboard
Pilioh layout..pergi ke paparan add new gadget, pilih widget label yg telah kita masukkan pada bahagian ini dan klik edit

gadget




pada title ubahkan menjadi kategories
kemudian pada show pilih selected labels

edit label











kemudian klik pada edit
kekalkan tick pada bahagian label yang hendak dipaparkan





















kemudian klik done

update 10/5/2013

Catat Ulasan

20 Comments:

cikpuanhady berkata...
Teknik Buat Blog

cemana pulak kalau kita mahu paparkan apa yg berada di bawah main label..contohnya kita buat main label as tutorial, tapi kat bawah tutorial tu akan keluar senarai let say tutorial a, tutorial b, yg tu nak buat cemana ek?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@cikpuanhadymcm tu saja boleh buat kat edit label..cara lain kalau saya ada idea saya bagitau..nak buat secara manual satu2 ..?? susah..tq kerana bertanya.

~ Cik Azz ~ berkata...
Teknik Buat Blog

Pening....

Hehehe...

Btw, thanx for sharing... =)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@~ Cik Azz ~tujuannya adalah untuk memendekkan senarai label,artikel yg bersamaan kandungan boleh di gabungkan dan diletak dibawah satu kategori.

zmah berkata...
Teknik Buat Blog

Nanti nak try juga lah mana yang patut.Tq...kongsi.

akmal berkata...
Teknik Buat Blog

menarik :)

azuan berkata...
Teknik Buat Blog

bagus

esa berkata...
Teknik Buat Blog

mmag tersusun. best.

Haniza Yazid berkata...
Teknik Buat Blog

Cane kalau saya nak edit setiap tajuk label tu ek? sorry, sy baru blaja buat blog...

Haniza Yazid berkata...
Teknik Buat Blog

dan mcm mna nak buang certain post tu dari labelnya?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Haniza Yazidbuka posting berkenaan dan delete label atau tukar pada label yg kita mahukan

Haniza Yazid berkata...
Teknik Buat Blog

ok,tq..

tyka kipas berkata...
Teknik Buat Blog

blh ke klow label nie di letakkan dalam menu bar? klow blh mcm mana yea?

Akhelaken berkata...
Teknik Buat Blog

apsal xmenjadi ni? geram betul!! huhuh

IMPIANONE berkata...
Teknik Buat Blog

SALAM...
TERIMA KASIH...
RUANGAN INI BANYAK MEMBANTU SAYA

zarah berkata...
Teknik Buat Blog

salam,
saya buat hanya keluar satu label. dan label yang lain terkumpul.

herniza berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih!
saya baru blaja buat blog, dan ilmu macam mana nak buat label ni, saya dapat dari sini..tq2 :)

btw saya nak tanya
macam mana nak buat kategori yang kat atas tu selalunya orang buat? yang ade home..cerita..hubungi..
kena buat macam label jugak ke? ke cane ek?
Harap sudi membantu

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@hernizacuba lihat tutorial membuat menu horizontal pada blog

Ahmad Daughter berkata...
Teknik Buat Blog

wah!! thanks bro. I got it. Thanks a lot (peace)

zalkifli harun berkata...
Teknik Buat Blog

1-macamana nak susun tajuk supaya yg baru kita post letak kat senarai di bawah. biasanya dia duduk kat atas.
2- boleh tak nak letak menu susun di atas ? bukan sebelah kanan . atas ke bawah.