Teks bergerak pada Title Bar

Mungkin sebelum ini anda pernah melihat teks yang bergerak pada title bar di browser.Jika anda ingin meletakkan pada blog berikut adalah cara untuk membuatnya:

Salin script dibawah ini :
<SCRIPT language='JavaScript'>
var txt="Mesej Anda";
var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();
</SCRIPT>
Kemudian gantikan "mesej anda" pada skrip dengan teks yang akan anda ingin masukan.
Langkah seterusnya:

    * Log in ke dashboard ,klik pada Design dan pilih Edit HTML
edit html
   

    * tandakan pada kotak expand widget
widget

    * Pada template cari kod </head>
    *Letakkan skrip tadi sebelum </head>


Kemudian Save dan lihat hasilnya.

Post a Comment

26 Comments:

Nur Fannun said...
Teknik Buat Blog

ala hai ni java script..html coding utk tulisn bergerak xde ke?

Nys Zairee said...
Teknik Buat Blog

i like

zuhanismohamed said...
Teknik Buat Blog

yey..tq ek for this tutorial..saya da apply dah :)

yaya said...
Teknik Buat Blog

dah try tp taley .
y ek ?

June Md Fouzi said...
Teknik Buat Blog

tengs , da bt n jadi pun :)

misSbLurRy said...
Teknik Buat Blog

got it..thanx

jenna said...
Teknik Buat Blog

thanks .! dh buat . tp ta jdy la ..

jenna said...
Teknik Buat Blog

nape ta bleh yek ? please rep ~

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Princess Michikosaya cuba ok..letak kat atas </head>

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@♥ r0ziyanAcap ♥mungkin tak sesuai dengan template..

wife mr.s abd aziz said...
Teknik Buat Blog

dh try,,,xboleh..template pun ade tkr..tp ttp x bleh

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@nazihah maznansalin kod dan letak sebelum </head> pada template.

nova said...
Teknik Buat Blog

@Nur Fannun

Azrul Amzar. said...
Teknik Buat Blog

mcm mna nak deactive balik benda tu ?

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@azrul amzarkena remove skrip yg dimasukkan

tedjo's blog said...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas petunjuknya ... ini sangat berguna dan sangat membantu

Kpop data said...
Teknik Buat Blog

maaf numpang nanya head nya itu dimana ??

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Kpop datakod head berada pada template.artikel telah saya kemaskini agar mudah difahami..

rudy said...
Teknik Buat Blog

good

Nurul's said...
Teknik Buat Blog

omg! terharu.. thanks

Unknown said...
Teknik Buat Blog

mcm mane nk buat entry title yg bergerak,....bkn "Mesej Anda"......

MasitaZahori said...
Teknik Buat Blog

sy punye pc xada la kod2 yg di plu untk tkr gaya kt blog sy..mcm mn erk?

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@MasitaZahorikita perlu masukkan kod untuk edit /tukar bentuk blog kita

Unknown said...
Teknik Buat Blog

terima kasih banyak membantu

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

tq..

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

Thanks for sharing! :)