Teks bergerak pada Title Bar

Mungkin sebelum ini anda pernah melihat teks yang bergerak pada title bar di browser.Jika anda ingin meletakkan pada blog berikut adalah cara untuk membuatnya:

Salin script dibawah ini :
<SCRIPT language='JavaScript'>
var txt="Mesej Anda";
var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();
</SCRIPT>
Kemudian gantikan "mesej anda" pada skrip dengan teks yang akan anda ingin masukan.
Langkah seterusnya:

    * Log in ke dashboard ,klik pada Design dan pilih Edit HTML
edit html
   

    * tandakan pada kotak expand widget
widget

    * Pada template cari kod </head>
    *Letakkan skrip tadi sebelum </head>


Kemudian Save dan lihat hasilnya.

Catat Ulasan

26 Comments:

Nur Fannun berkata...
Teknik Buat Blog

ala hai ni java script..html coding utk tulisn bergerak xde ke?

Nieylicio Kerolicio berkata...
Teknik Buat Blog

i like

zuhanismohamed berkata...
Teknik Buat Blog

yey..tq ek for this tutorial..saya da apply dah :)

yaya berkata...
Teknik Buat Blog

dah try tp taley .
y ek ?

June Md Fouzi berkata...
Teknik Buat Blog

tengs , da bt n jadi pun :)

misSbLurRy berkata...
Teknik Buat Blog

got it..thanx

Princess Michiko berkata...
Teknik Buat Blog

thanks .! dh buat . tp ta jdy la ..

Princess Michiko berkata...
Teknik Buat Blog

nape ta bleh yek ? please rep ~

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Princess Michikosaya cuba ok..letak kat atas </head>

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@♥ r0ziyanAcap ♥mungkin tak sesuai dengan template..

nazihah maznan berkata...
Teknik Buat Blog

dh try,,,xboleh..template pun ade tkr..tp ttp x bleh

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@nazihah maznansalin kod dan letak sebelum </head> pada template.

nova berkata...
Teknik Buat Blog

@Nur Fannun

azrul amzar berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mna nak deactive balik benda tu ?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@azrul amzarkena remove skrip yg dimasukkan

TeDjo berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas petunjuknya ... ini sangat berguna dan sangat membantu

Kpop data berkata...
Teknik Buat Blog

maaf numpang nanya head nya itu dimana ??

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Kpop datakod head berada pada template.artikel telah saya kemaskini agar mudah difahami..

ibrahim berkata...
Teknik Buat Blog

good

NURUL NABIHAH berkata...
Teknik Buat Blog

omg! terharu.. thanks

gold bird berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mane nk buat entry title yg bergerak,....bkn "Mesej Anda"......

MasitaZahori berkata...
Teknik Buat Blog

sy punye pc xada la kod2 yg di plu untk tkr gaya kt blog sy..mcm mn erk?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@MasitaZahorikita perlu masukkan kod untuk edit /tukar bentuk blog kita

Ibtisam PurpleWhite berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih banyak membantu

Haznita Sofia Ismail berkata...
Teknik Buat Blog

tq..

Bluish Apple berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks for sharing! :)