menghapus paparan attribution pada template

Attribution adalah widget yang berada dibahagian bawah template kita.Ia memaparkan nama template dan perekanya.Ia tidak membawa kesan apa apa cuma mungkin ada yang ingin paparan ini ditiadakan.Jika ingin menghapuskan paparan ini,Caranya adalah seperti berikut:


Masuk ke Dashboard-Template--edit HTML


dan cari kod ini:


<b:section class='foot' id='footer-3' showaddelement='no'>
<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'/>
</b:section>

jika sudah jumpa hapuskan kod tersebut

pada sesetengah template tiada kod tadi,tapi mempunyai kod seperti ini:


<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:feedbackSurveyLink'>
<div class='mobile-survey-link' style='text-align: center;'>
<data:feedbackSurveyLink/>
</div>
</b:if>

<div class='widget-content' style='text-align: center;'>
<b:if cond='data:attribution != &quot;&quot;'>
<data:attribution/>
</b:if>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>

Delete semua kod diatas
kemudian klik save tempale
paparan berikut akan muncul


Pilih delete widgets
Kemudian lihat hasilnya.
update 13/5/2013

Catat Ulasan

19 Comments:

Muhammad Burn berkata...
Teknik Buat Blog

x jumpa la kod.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Muhammad Burnguna Crtl+F dan taip atrribution...kalau scroll mcm tu...saja..susah sikit..kalau dah biasa dgn kod ok.Kod tu ada tapi belum jumpa lagi..tu.

suffer8zine berkata...
Teknik Buat Blog

nice tuto!

Terkini : Ikan Berkepala Buaya

Ila berkata...
Teknik Buat Blog

dah jumpa..dah buat...tq

assyafieq berkata...
Teknik Buat Blog

thanks atas infonya....mantap...!

izmir ├žetesi berkata...
Teknik Buat Blog

thank you

.syamim. berkata...
Teknik Buat Blog

tq . mmg da lame cari cane nak ilangkan mnde nih .

Kay-E berkata...
Teknik Buat Blog

klu nak gantikan lak macam mana????

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks..dah try but nape xleh nak save template ek...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Anonymoussalah pilih kod antara sebab tak dapat save template.

haidzir84 berkata...
Teknik Buat Blog

jom tgk kontes dapat ipad free

Hunny berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih.. dah lama saya cari menda ni.. akhirnya hilang pun.. tq tq

Senakperut berkata...
Teknik Buat Blog

mekasih yer ..dah dapat buang..

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik, tq bro.

Kay-E berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya

MACAM MANA NAK GANTIKAN DYA YE?

brat2104 berkata...
Teknik Buat Blog

hehe.. ruang komen ni comel.. =)

softmoviedl berkata...
Teknik Buat Blog

bro..gua try bt..tpi x berjaya la..aku cari kedua2 jenis code tu guna ctrl+f..x jumpa la...

satu la..attribution tu berada diatas header...bkn di bawah...

softmoviedl berkata...
Teknik Buat Blog

kdua2 code tuh x jumpa lar..cm mne ekk?..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@softmoviedl
memang betul attribution tu ada kat atas..template bukan dari blogger.kod tu ada kalau nak remove cuma buang kod tersebut.