Cara membuat blog

Membuat blog cukup mudah sebenarnya.Boleh sambil buat sambil belajar.Yang penting kemahuan mesti ada.Banyak sumber sumber yang kita boleh perolehi untuk mempelajari blog.Untuk mencipta blog anda mestilah mempunyai akaun dengan blogger di www.blogger.com.

Langkah langkahnya:
1.Klik pada sign up jika belum ada akaun gmail
2.Isikan butir butir dalam form  yang disediakan  dan klik pada next step
3.Anda akan dibawa ke langkah ke2 iaitu create your profile dan klik ke next step


4.Langkah ke 3..you all set anda Berjaya membuat akaun blogger.klik back to blogger untuk confirm profile anda.


5.Klik back to blogger
6.Anda dibawa ke dashboard blogger..klik pada new blog



7. Masukkan tajuk blog dan alamat blog anda dan pilih template yang dikehendakki.Kemudian  klik create blog




Perhatian pada langkah 2:disini anda perlu masukkan alamat blog.kalau tak boleh masuk alamat blog selalunya telah digunakan oleh org lain.

8.Anda dibawa kembali ke dashboard…klik pada start posting





9.Masukkan tajuk artikel pada title …taipkan artikel pada ruangan yang disediakan dan klik publish untuk memaparkan posting anda.


nota:Bagi anda yang sudah mempunyai akaun gmail,anda boleh sign ke blogger dan anda bermula dengan langkah yang keenam

Update 4 Jun 2012.

Catat Ulasan

158 Comments:

g0m0k9enDek berkata...
Teknik Buat Blog

kalo nak letak gambar dalam n3 kan, pastu nak tepek link kita kat gamba tu cemana eehh?? cemana cara yg senang nak buat masa tulis n3?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@g0m0k9enDekcaranya sama dengan buat kod tukar link,bila klik pada gambar terus kelink yg dikehendakki.cuba rujuk pada tutorial cara buat kod tukar link pada blog.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@CoNaN MaLaYatak ada shoutbox dan cbox ada kelemahan masing2.jgn buka blog byk2 bila BW..

luthfie fadhillah berkata...
Teknik Buat Blog

permisi numpang lwattt..

salam Blogger gan :D

Captain berkata...
Teknik Buat Blog

salam ya akhi..minta izin copy & paste tutorial blog sini... kredit dan backlink ke blog ini semula...semuga dirahmatNya.

piee berkata...
Teknik Buat Blog

best la blog ni saye cukee

bayi ngomong kiamat berkata...
Teknik Buat Blog

makasih , nice info

Kang Hasbull berkata...
Teknik Buat Blog

om aq izin copy artikel nie...heheheeee

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Kang Hasbullboleh silahkan

Badrol Uyop berkata...
Teknik Buat Blog

saya ni baru nak jinak2 dgn blog.. cara nak buat blog pun blum mahir lagi..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Badrol Uyopsaya pun bermula dari bawah juga tak pandai juga..tapi kerana minat dan rajin mencuba akhirnya ...boleh juga..

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

Blog ni terbik arrr......
time kasih kerana berkongsi ilmu....
nanti nk mntak tjuk ajar ye....

Bukittinggi Fashion berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih
www.bukittinggifashion.com or www.bukittinggi-fashion.blogspot.com

Dalila Hamid berkata...
Teknik Buat Blog

camna nak dapatkan balik side bar kanan yang hilang?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dalila Hamidsidebar tu melorot kebawah
cuba lihat tutorial...masaalah blog melorot.Sebaik2nya sebelum ubah apa apa pada template buat backup dulu.kalau ada silap boleh kembalikan keasal.cuba klik pada revert widget template to default.kalau tak boleh kena tukar template.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dalila Hamidcuba gunakan template designer..masuk kedesign---template designer---adjust width---cuba laras slider...untuk entire blog---dan side bar---ada kod yg dimasukkan salah pada template..sebab tu jadi mcm tu---cuba ingat apa yg terakhir dibuat dan remove kod tersebut...

Dalila Hamid berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya

alamak... mmg dlm kepala akak ni x dpt recall balik apa yg di buat semalam... tapi mmg ada adjust tapi mmg x keluar langusung side sebelah kiri tu.... view dalam add and arrange page elements ada side bar kiri tu... tapi bila tgok di bahagian blog template designer dan adjust entire blog tu boleh adjust termasuk right side bar tapi right side bar mmg x nampak... ada cara lain x? tq

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dalila Hamidmasuk ke design---edit html--pada bahagian bawah ada sebelah kiri ada revert widget templates to default..kalau tak boleh juga kena tukar template

Dalila Hamid berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya

yahya.. sebenarnya akak mmg dh tukar template guna yg classic sampai yg baru pun dah cuba.. tapi x kelaur jgak... masa pilih template tu mmg ada side bar kanan tu.. tpi bila publish semua turun bwah... :(

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dalila Hamiddownload template dan send kat email saya....guna menu diatas dulu...

siti saadah bt safar berkata...
Teknik Buat Blog

napa blog yg saya bt x boleh dicari di blogsport.com...salah kt mana ye.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@siti saadah bt safar cuba ikut tutorial ubah setting pada blog.

Abu Luqman berkata...
Teknik Buat Blog

singgah bro

septiaji berkata...
Teknik Buat Blog

wah info yang berguna nih gan bagi newbie

adiansyah pratama berkata...
Teknik Buat Blog

salam pergerakan

ICAH BANJARMASIN berkata...
Teknik Buat Blog

Nice article I like it,great day 4U.

Albab berkata...
Teknik Buat Blog

akhirnya saya bisa juga buat blog, makasih yah ^^

myta berkata...
Teknik Buat Blog

mlm....semua...

Khairul Anwar Rosli berkata...
Teknik Buat Blog

THANKS utk tips2 yg berguna..saya baru buat blog..so sila2 r lawat ya

Ramzi Ebaz berkata...
Teknik Buat Blog

membuat blog di blogspot tidaklah sulit apalagi kalo dobantu tutorial dari sobat ni akan tambah mudah
nice share sob :)

Izzah Norlizah berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih,,nice info.ingatkan susah nak wat rupanya senang je

nurafizana abidin berkata...
Teknik Buat Blog

thanks...

Nur Syawalrina berkata...
Teknik Buat Blog

cara yang baik

justbeyourself berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana tak dapat create password ne? haishh.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@justbeyourself
password tak boleh dibuat kerana tidak mengikut kehendak seperti perlu 8 aksara,gabungan huruf dan nombor..sila ikut arahan yg diberikan

azuwa_smam berkata...
Teknik Buat Blog

TQ,BAGUS WEB NIE

damia mustafa berkata...
Teknik Buat Blog

sanagt menarik.......

noradiana zakaria berkata...
Teknik Buat Blog

thanks..blog ni byk membantu..:)

Iera Di Langit berkata...
Teknik Buat Blog

mcam mne nk buat blog tu jdi HTML ea ? please bagitau .. :)

TULIP PUTIH@ BIRU berkata...
Teknik Buat Blog

segala komen anda amatlah di hargai...

za berkata...
Teknik Buat Blog

thanks kpd tuan punye blog....sgt membantu sy dlm usaha membuat blog ygpertam...yeay! ^_^

SRI UTAMI berkata...
Teknik Buat Blog

tutorial cara buat blog disini paling lengkap karna khusus soal blog

ieta berkata...
Teknik Buat Blog

Cantiknya blog ni... saya pun sedang belajar memperbaiki mutu blog saya. Google2 terjumpa blog ini. Terima kasih di atas ilmu yg dicurahkan.... Jika sudi, singgah2 la ke blog saya & jika ada sebarang komen membina, amat2 saya alukan. http://ieta-myblog.blogspot.com

muhammad subadrom berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas tunjuk ajar...

shafiqah zulkifli berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for inform, blog nie cantek , tapi , cantek lagi blog saya kannnnn ~

amiera miera berkata...
Teknik Buat Blog

klau...dia cakap"sorry this blog address is not available...pastu kita dah cuba buat yg lain "n" lagi...tapi tetap x leh camne?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@amiera mierakalau tak boleh memang dah ada org guna alamat tu...cuba lagi

my tupperware store berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih.. krn sye dpt mbina blog sye sndiri.. tp.. boleh tak syr nk tukar alamat blog sye? tolong..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@my tupperware storemasuk ke dashboard...pilih setting ....basic...publishing...blog adress
tukar disini.....

A.N.K. berkata...
Teknik Buat Blog

info yg sangat bemanfaat bagi blog saya,,,, saya harap agan mau berkunjung ke blog saya www.ankurniawan.blogspot.com dan memberikan sedikit komentar Terima kasih

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@mizzCloudypasssword selalunya perlukan 8 aksara ada yg perlu huruf dengan angka.Selalunya ada paparan yang memberitahu kenapa password tak diterima

Basri Matindas berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih infonya bro sangat bermanfaat... kunjungan balik ya... http://boltim.blogspot.com

koonaISme berkata...
Teknik Buat Blog

tq:)

koonaISme berkata...
Teknik Buat Blog

terima kase :)

Yoga Abdullah berkata...
Teknik Buat Blog

Akhirnya saya bisa bikin blog sekarang, makasih ya kak.... boleh ditengok tuh hasilnya....

fierda fernandes berkata...
Teknik Buat Blog

saya ingin seperti teman'' yg memiliki sebuah blog wbsite

nurul safia zakariya berkata...
Teknik Buat Blog

tolong... saya nak upload gmbr tp xboleh la..

inun indah berkata...
Teknik Buat Blog

your welcom

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@nurul safia zakariyakadang sebab line slow atau blogger punya pasal saya pun jadi mcm tu kdg2

hasrul hassan berkata...
Teknik Buat Blog

Semoga ramai akan mudah dan senang belajar buat blog dengan blogspot nanti.

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@hasrul hassansaya pun berharap mcm tu juga.moga dapat membantu semua membuat blog

friencesz saljuey berkata...
Teknik Buat Blog

thanx u alll..

St Siti Noralam berkata...
Teknik Buat Blog

saya dh cuba,,napa x dpt jugak..

Omita Bella Utari Putri berkata...
Teknik Buat Blog

trimakasih atas bantu'n cara nya

nuraiza eja II berkata...
Teknik Buat Blog

macam mane nak buat latar belakang macam nie ?

BLACKBERRY USER berkata...
Teknik Buat Blog

TQ

metha methi berkata...
Teknik Buat Blog

cra gnti bhsx gmn, aq buat koq jadix bhs arab

Nor Baiti berkata...
Teknik Buat Blog

Timer kasih for the tips...

Icah Banjarmasin berkata...
Teknik Buat Blog

Ziarah disini salam ukhuwah bagus sekali artikelnya.

Lucky Heart berkata...
Teknik Buat Blog

knp sy tak boleh buat address kat blogger dashboard? mcm mana nk buat ye?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Lucky Heartsaya kurang faham maksud nya..nak buat link ker....

Dee Awan Biru berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih ats info ini...sy teringin nak buat blog..tp terus terang sy katakan sy xpandai..bila baca yg anda nyatakan..barulah faham sedikit...hehehhe..ilmu dikogsi dgn cara baik..besar pahalanya..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Dee Awan Birusaya cuma ingin berkongsi pengetahuan,ada yg faham dan ada yg tidak..tahniah lah jika berjaya buat blog dgn artikel ini...:)

Syalia berkata...
Teknik Buat Blog

Lho alamatnya tetap gak bisa

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Syaliaalamat jika tidak boleh bermakna sudah digunakan oleh org lain.

nur hafizah berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa saya tak boleh masuk blog baru dan apa yang saya patut buat.tengok di mana blog sport.com ini.

izzah CentSe berkata...
Teknik Buat Blog

nak tanya..kenapa blog saya tak dapat di cari di google?

asri berkata...
Teknik Buat Blog

mksh atas infonya membuat blogger salam kenal..

Estha Pertiwi berkata...
Teknik Buat Blog

i like this

miezayahaya berkata...
Teknik Buat Blog

Saya pun..kenapa blog sy tak dpt cari kat google...blog sy.. miezayahaya.blogspot.com

fiqah domo berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas kunjungan.. :)

MARTIN SANIT berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih ini sangat membantu saya dalam membuat blog saya sendiri.

MARTIN SANIT berkata...
Teknik Buat Blog

Bagaimana membuat tombol navigasi pada blog. terima kasih

ahmadkhalil berkata...
Teknik Buat Blog

'Carilah hatimu di tiga tempat. Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran. Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!'

nur eleya natasha izham berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih kerana sudi mengajar sye ye

zana amoi berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih

AQILAHARISSA berkata...
Teknik Buat Blog

bahagian alamat x boleh dapat mesej maaf alamat blog ini tidak tersedia...

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@AQILAHARISSAalamat blog tu dah ada org guna cuba yang lain

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@zana amoisama sama ..:)

Rynn dayana berkata...
Teknik Buat Blog

Hye..saya baru jea buat blog nii.. tak mahir lagi. Sesiapa yang baik hati tu tolong lah ajarkan rin :)

Rynn dayana berkata...
Teknik Buat Blog

Hyee,,rin baru jea buat blog..sape2 yg baik hati tu tolong lah ajarkan..heheh :)

coretan kata bintang berkata...
Teknik Buat Blog

macam ne nak buat post kite hnye kat 1 page je..??bile sye publish 1 post..kat semue page ade..mcmne ea..??

Dauz ramadhan berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas petunjuknya

kuntum emas berkata...
Teknik Buat Blog

yang sebelah atas ada kotak2 kecil ada tulis Home,site map,kod warna-kotak tu dipanggil apa macam mana nak buat

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@kuntum emascuba tutorial cara membuat menu horizontal

smile alwayz berkata...
Teknik Buat Blog

thanks

muhammad abdullah berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih,sahabat.
Teman dah dapat reka blog sendiri.

ENDAH MAHMUDAH berkata...
Teknik Buat Blog

mboh pusing...

ijatXX berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana ada blogger tu boleh buat macam nie ea .
"Sila LIKE dahulu untuk terus membaca

Facebook like pop for bloggerKlik "LIKE" Sekarang Untuk Lihat dan Baca Selanjutnya...

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@ijatXXyang tu guna timer...tutorial akan datang

eko pamuji berkata...
Teknik Buat Blog

PINTAR

Wanie Syazwani berkata...
Teknik Buat Blog

alamat tu camne,hm.

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Wanie Syazwanimcm blog saya alamat teknikbuatblog...wanie boleh guna sebarang alamat.asalkan tiada org guna...

nur ila berkata...
Teknik Buat Blog

bagus

izza zain berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih bnyk2,alhamdulillah, sy dpt buat.

Rifqah Husna Ahmad Rosli berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa dia tak keluar kat google eh ?

- KASIH IMAN - berkata...
Teknik Buat Blog

kalau tulis tajuk blog tdk le masuk dia bagi respon nilai tajuk x sah macam mane ea

aziz ariffin berkata...
Teknik Buat Blog

okk

Amrin's shoppe berkata...
Teknik Buat Blog

admin... sy dh buat blog tpi kalu kite search kt google xde kuar p0n..?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Amrin's shoppelepas buat blog daftar kat(add site)Webmaster Tools Google.Daftar pada web seperti blogr.my,pingje,kongsiblog.com dan add posting disana.jangan lupa ad url pada google,bing dan yahoo(search google tentang add url)dalam 2 atau 3 hari cuba cari blog Amrin ....

mei mediana berkata...
Teknik Buat Blog

mantapp

dak wan berkata...
Teknik Buat Blog

tHANK 4 dA iNFO its Help Me ALOT

baterikereta berkata...
Teknik Buat Blog

minta izin ilmu buat blog nih. Assalam baterikereta2u.blogspot.com .... promote :)

bobby rush berkata...
Teknik Buat Blog

masih agak bingung dengan buat blog

Wenang Maharsiwi berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks...,

nor hasni kamarudin berkata...
Teknik Buat Blog

nice info..thanks...

Nabilah Bella berkata...
Teknik Buat Blog

Kalau dah ada gmail, macam mana nak tukar jadi blog?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Nabilah Bella kalau dah ada gmail..terus ke web blogger.log in
mula akan masuk ke personal info url nya
begini ..https://www.google.com/settings/personalinfo.Cuba masuk sekali lagi ke web blogger tanpa log off akaun tadi akan terpapar seperti langkah ke 6..

amirul fazwan ali berkata...
Teknik Buat Blog

Saya Suka Blogger

Rafi Indra berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks

Norhafiza Che Ishak berkata...
Teknik Buat Blog

maklumat sangat membantu..terima kasih

Aimi Fadzla berkata...
Teknik Buat Blog

ohhhhhhhhhhhhhh..........trimas!!

Muhammad Suhairil bin Sarif berkata...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum, mcm mana nk tkr nama profile? Nk ltak nama selain nama sbenar. Terima kasih..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Muhammad Suhairil bin Sarif
masuk pada dashboard...pada bahagian kanan atas ada ikon gambar profail.klik pada gambar disitu ada terdapat untuk sign out dsb.klik pada account .pada bahagian email&phone ambil edit

izzat hakim bin ismail berkata...
Teknik Buat Blog

Good

Pink Lullaby ( Oui Te'ah Oohlala) berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks .. It's a big help

Evi Subir berkata...
Teknik Buat Blog

Buat blog nie tak ada password ke? macam mana nak keluar n masuk blog? pls help..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Evi Subirada password log kita guna gmail

Azizah Halimah berkata...
Teknik Buat Blog

finnally successed......
#big smile

princess gemini berkata...
Teknik Buat Blog

hai...x faham pasal alamat blog....masa kita tulis tajuk blog...time tu ke kena reka alamat blog...

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@princess geminikena isi ruang kosong yg muncul pada paparan

Muhd Afiq berkata...
Teknik Buat Blog

tq sangat yang share teknik nak buat blog ni ..
untukinternet.blogspot.com << blog pertama saya .. hehe
apa pandangan admin .. ada kekurangan x .. hehe

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Muhd Afiqsaya dah tgk blog saudara...ada byk yg boleh diubah...cuma baru lagi artikel baru satu....bila dah byk baru menarik

Miss Debab berkata...
Teknik Buat Blog

agak payah gak..sbb pening2 lalat ikot arahan.. tp x pe..ku cua gak.. wish me luck!! >,<

Miss Debab berkata...
Teknik Buat Blog

leh x cuba melawat blog saya.. mahukn komen yg jujur... trimas.... ;)

Fashion Pria berkata...
Teknik Buat Blog

makasi atas informasinya :)

Renny Lanyau berkata...
Teknik Buat Blog

Kenapa kat blog saya tak ada button new post?Camner nak cari balik???

nur anishah berkata...
Teknik Buat Blog

mcm tu ye.. terima kasih

Tadeo berkata...
Teknik Buat Blog

mantap bek

Nik Hamidi Haron berkata...
Teknik Buat Blog

Kunjung mengujungi antara 1 blog.. ke 1 blog yang lain.. ibarat kita bertandang dan berkunjung ke rumah saudara mara kita.. itu lah Blogger sejati :p

sabrina nasron berkata...
Teknik Buat Blog

Macam mananak buat 2 blog 1 email?

~adik sabrina~

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@sabrina nasronlog in ke dashboard blog..pada menu atas sebelah kiri ada klik pada my blogs...muncul senarai blog..sebelah kiri atas ada new blog..

Isham Bundle berkata...
Teknik Buat Blog

nak tanya..bila sampai step yang no 7 jew saya akan dpt mesej "halaman yang anda minta tidak sah".apa masalah sebenarnya..bagaimana sy nak teruskan ke step seterusnya

M DAFFA K berkata...
Teknik Buat Blog

cara bikin alamat nyegimana sih

syamimi licht berkata...
Teknik Buat Blog

saya sudah ada blogger sendiri!! terima kasih yerr ;)

Zarith Sufea II berkata...
Teknik Buat Blog

kalo dh Ad Account Mcm mne ye??Saya Masih X dapat Agy

Semut Kecil berkata...
Teknik Buat Blog

udah berapa lama mas buat blog ? rame banget :-D, mohon bantuannya. masih newbie ni lagi melalang buana bagaimana cara buat blog. makasih artikelnya

Nur Yasfie berkata...
Teknik Buat Blog

blog ni baguss n membantu..

Nor Syakirah berkata...
Teknik Buat Blog

Mohon tumpang copy yer tutorial di ats

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Nor Syakirahboleh silakan....

Ikhwan Fuaad berkata...
Teknik Buat Blog

Tq :)

Syah kirin berkata...
Teknik Buat Blog

kenape langkah ke 2 tu ssh sngt...sya buat dari xblh pn

Syah kirin berkata...
Teknik Buat Blog

alhamdulillah..sya dh berjaya buat blog...terima kasih.....sila la ke blog sya ....

bulpen surabaya berkata...
Teknik Buat Blog

Kapan" mampir ke blog kita dan juga kasih saran yah gan
Pembuatan Spanduk

nurnabila norhaizam berkata...
Teknik Buat Blog

Kalo kiter dah ikot sume step tu, tapi x dapat gak,camana ek?sbb sayer dah cube wat blog guna sume step2 tu,tapi x leh gak...

Toko Cincin Kawin berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih gan, artikelnya sangat membantu gan

NANI HASAN berkata...
Teknik Buat Blog

HAI.. saya ada masalh nk create page.. page wujud.. tapi sya nk buat page macam yg di home.. pelbagai post dekat page tu.. maksud saya pelbagia page.. n setiap page ada pelbagai tajuk cerita..xnak dia jadi terlalu panjang dalam page tu.. kita cuma klik n dia akn ke cerita penuh..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@NANI HASAN
rasanya cik nak menu untuk page tu...cuba cari tutorial berkenaan dengan menu untuk rujukkan...