Cara membuat blog

Membuat blog cukup mudah sebenarnya.Boleh sambil buat sambil belajar.Yang penting kemahuan mesti ada.Banyak sumber sumber yang kita boleh perolehi untuk mempelajari blog.Untuk mencipta blog anda mestilah mempunyai akaun dengan blogger di www.blogger.com.

Langkah langkahnya:
1.Klik pada sign up jika belum ada akaun gmail
2.Isikan butir butir dalam form  yang disediakan  dan klik pada next step
3.Anda akan dibawa ke langkah ke2 iaitu create your profile dan klik ke next step


4.Langkah ke 3..you all set anda Berjaya membuat akaun blogger.klik back to blogger untuk confirm profile anda.


5.Klik back to blogger
6.Anda dibawa ke dashboard blogger..klik pada new blog



7. Masukkan tajuk blog dan alamat blog anda dan pilih template yang dikehendakki.Kemudian  klik create blog




Perhatian pada langkah 2:disini anda perlu masukkan alamat blog.kalau tak boleh masuk alamat blog selalunya telah digunakan oleh org lain.

8.Anda dibawa kembali ke dashboard…klik pada start posting





9.Masukkan tajuk artikel pada title …taipkan artikel pada ruangan yang disediakan dan klik publish untuk memaparkan posting anda.


nota:Bagi anda yang sudah mempunyai akaun gmail,anda boleh sign ke blogger dan anda bermula dengan langkah yang keenam

Update 4 Jun 2012.

Catat Ulasan

129 Comments:

g0m0k9enDek berkata...
terima kasih atas kunjungan

kalo nak letak gambar dalam n3 kan, pastu nak tepek link kita kat gamba tu cemana eehh?? cemana cara yg senang nak buat masa tulis n3?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@g0m0k9enDekcaranya sama dengan buat kod tukar link,bila klik pada gambar terus kelink yg dikehendakki.cuba rujuk pada tutorial cara buat kod tukar link pada blog.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@CoNaN MaLaYatak ada shoutbox dan cbox ada kelemahan masing2.jgn buka blog byk2 bila BW..

luthfie fadhillah berkata...
terima kasih atas kunjungan

permisi numpang lwattt..

salam Blogger gan :D

Captain berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam ya akhi..minta izin copy & paste tutorial blog sini... kredit dan backlink ke blog ini semula...semuga dirahmatNya.

piee berkata...
terima kasih atas kunjungan

best la blog ni saye cukee

bayi ngomong kiamat berkata...
terima kasih atas kunjungan

makasih , nice info

Kang Hasbull berkata...
terima kasih atas kunjungan

om aq izin copy artikel nie...heheheeee

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Kang Hasbullboleh silahkan

Badrol Uyop berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya ni baru nak jinak2 dgn blog.. cara nak buat blog pun blum mahir lagi..

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Badrol Uyopsaya pun bermula dari bawah juga tak pandai juga..tapi kerana minat dan rajin mencuba akhirnya ...boleh juga..

Tanpa Nama berkata...
terima kasih atas kunjungan

Blog ni terbik arrr......
time kasih kerana berkongsi ilmu....
nanti nk mntak tjuk ajar ye....

Bukittinggi Fashion berkata...
terima kasih atas kunjungan

terimakasih
www.bukittinggifashion.com or www.bukittinggi-fashion.blogspot.com

Dalila Hamid berkata...
terima kasih atas kunjungan

camna nak dapatkan balik side bar kanan yang hilang?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Dalila Hamidsidebar tu melorot kebawah
cuba lihat tutorial...masaalah blog melorot.Sebaik2nya sebelum ubah apa apa pada template buat backup dulu.kalau ada silap boleh kembalikan keasal.cuba klik pada revert widget template to default.kalau tak boleh kena tukar template.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Dalila Hamidcuba gunakan template designer..masuk kedesign---template designer---adjust width---cuba laras slider...untuk entire blog---dan side bar---ada kod yg dimasukkan salah pada template..sebab tu jadi mcm tu---cuba ingat apa yg terakhir dibuat dan remove kod tersebut...

Dalila Hamid berkata...
terima kasih atas kunjungan

@yahaya

alamak... mmg dlm kepala akak ni x dpt recall balik apa yg di buat semalam... tapi mmg ada adjust tapi mmg x keluar langusung side sebelah kiri tu.... view dalam add and arrange page elements ada side bar kiri tu... tapi bila tgok di bahagian blog template designer dan adjust entire blog tu boleh adjust termasuk right side bar tapi right side bar mmg x nampak... ada cara lain x? tq

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Dalila Hamidmasuk ke design---edit html--pada bahagian bawah ada sebelah kiri ada revert widget templates to default..kalau tak boleh juga kena tukar template

Dalila Hamid berkata...
terima kasih atas kunjungan

@yahaya

yahya.. sebenarnya akak mmg dh tukar template guna yg classic sampai yg baru pun dah cuba.. tapi x kelaur jgak... masa pilih template tu mmg ada side bar kanan tu.. tpi bila publish semua turun bwah... :(

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Dalila Hamiddownload template dan send kat email saya....guna menu diatas dulu...

siti saadah bt safar berkata...
terima kasih atas kunjungan

napa blog yg saya bt x boleh dicari di blogsport.com...salah kt mana ye.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@siti saadah bt safar cuba ikut tutorial ubah setting pada blog.

Abu Luqman berkata...
terima kasih atas kunjungan

singgah bro

septiaji berkata...
terima kasih atas kunjungan

wah info yang berguna nih gan bagi newbie

adiansyah pratama berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam pergerakan

ICAH BANJARMASIN berkata...
terima kasih atas kunjungan

Nice article I like it,great day 4U.

Albab berkata...
terima kasih atas kunjungan

akhirnya saya bisa juga buat blog, makasih yah ^^

myta berkata...
terima kasih atas kunjungan

mlm....semua...

Khairul Anwar Rosli berkata...
terima kasih atas kunjungan

THANKS utk tips2 yg berguna..saya baru buat blog..so sila2 r lawat ya

Ramzi Ebaz berkata...
terima kasih atas kunjungan

membuat blog di blogspot tidaklah sulit apalagi kalo dobantu tutorial dari sobat ni akan tambah mudah
nice share sob :)

Izzah Norlizah berkata...
terima kasih atas kunjungan

Terima kasih,,nice info.ingatkan susah nak wat rupanya senang je

nurafizana abidin berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks...

Nur Syawalrina berkata...
terima kasih atas kunjungan

cara yang baik

justbeyourself berkata...
terima kasih atas kunjungan

macam mana tak dapat create password ne? haishh.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@justbeyourself
password tak boleh dibuat kerana tidak mengikut kehendak seperti perlu 8 aksara,gabungan huruf dan nombor..sila ikut arahan yg diberikan

azuwa_smam berkata...
terima kasih atas kunjungan

TQ,BAGUS WEB NIE

damia mustafa berkata...
terima kasih atas kunjungan

sanagt menarik.......

noradiana zakaria berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks..blog ni byk membantu..:)

Iera Di Langit berkata...
terima kasih atas kunjungan

mcam mne nk buat blog tu jdi HTML ea ? please bagitau .. :)

TULIP PUTIH@ BIRU berkata...
terima kasih atas kunjungan

segala komen anda amatlah di hargai...

za berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks kpd tuan punye blog....sgt membantu sy dlm usaha membuat blog ygpertam...yeay! ^_^

SRI UTAMI berkata...
terima kasih atas kunjungan

tutorial cara buat blog disini paling lengkap karna khusus soal blog

ieta berkata...
terima kasih atas kunjungan

Cantiknya blog ni... saya pun sedang belajar memperbaiki mutu blog saya. Google2 terjumpa blog ini. Terima kasih di atas ilmu yg dicurahkan.... Jika sudi, singgah2 la ke blog saya & jika ada sebarang komen membina, amat2 saya alukan. http://ieta-myblog.blogspot.com

muhammad subadrom berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih atas tunjuk ajar...

shafiqah zulkifli berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks for inform, blog nie cantek , tapi , cantek lagi blog saya kannnnn ~

amiera miera berkata...
terima kasih atas kunjungan

klau...dia cakap"sorry this blog address is not available...pastu kita dah cuba buat yg lain "n" lagi...tapi tetap x leh camne?

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@amiera mierakalau tak boleh memang dah ada org guna alamat tu...cuba lagi

my tupperware store berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih.. krn sye dpt mbina blog sye sndiri.. tp.. boleh tak syr nk tukar alamat blog sye? tolong..

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@my tupperware storemasuk ke dashboard...pilih setting ....basic...publishing...blog adress
tukar disini.....

A.N.K. berkata...
terima kasih atas kunjungan

info yg sangat bemanfaat bagi blog saya,,,, saya harap agan mau berkunjung ke blog saya www.ankurniawan.blogspot.com dan memberikan sedikit komentar Terima kasih

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@mizzCloudypasssword selalunya perlukan 8 aksara ada yg perlu huruf dengan angka.Selalunya ada paparan yang memberitahu kenapa password tak diterima

Basri Matindas berkata...
terima kasih atas kunjungan

Terima kasih infonya bro sangat bermanfaat... kunjungan balik ya... http://boltim.blogspot.com

koonaISme berkata...
terima kasih atas kunjungan

tq:)

koonaISme berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kase :)

Yoga Abdullah berkata...
terima kasih atas kunjungan

Akhirnya saya bisa bikin blog sekarang, makasih ya kak.... boleh ditengok tuh hasilnya....

fierda fernandes berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya ingin seperti teman'' yg memiliki sebuah blog wbsite

nurul safia zakariya berkata...
terima kasih atas kunjungan

tolong... saya nak upload gmbr tp xboleh la..

inun indah berkata...
terima kasih atas kunjungan

your welcom

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@nurul safia zakariyakadang sebab line slow atau blogger punya pasal saya pun jadi mcm tu kdg2

hasrul hassan berkata...
terima kasih atas kunjungan

Semoga ramai akan mudah dan senang belajar buat blog dengan blogspot nanti.

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@hasrul hassansaya pun berharap mcm tu juga.moga dapat membantu semua membuat blog

friencesz saljuey berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanx u alll..

St Siti Noralam berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya dh cuba,,napa x dpt jugak..

Omita Bella Utari Putri berkata...
terima kasih atas kunjungan

trimakasih atas bantu'n cara nya

nuraiza eja II berkata...
terima kasih atas kunjungan

macam mane nak buat latar belakang macam nie ?

BLACKBERRY USER berkata...
terima kasih atas kunjungan

TQ

metha methi berkata...
terima kasih atas kunjungan

cra gnti bhsx gmn, aq buat koq jadix bhs arab

Nor Baiti berkata...
terima kasih atas kunjungan

Timer kasih for the tips...

Icah Banjarmasin berkata...
terima kasih atas kunjungan

Ziarah disini salam ukhuwah bagus sekali artikelnya.

Lucky Heart berkata...
terima kasih atas kunjungan

knp sy tak boleh buat address kat blogger dashboard? mcm mana nk buat ye?

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Lucky Heartsaya kurang faham maksud nya..nak buat link ker....

Dee Awan Biru berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih ats info ini...sy teringin nak buat blog..tp terus terang sy katakan sy xpandai..bila baca yg anda nyatakan..barulah faham sedikit...hehehhe..ilmu dikogsi dgn cara baik..besar pahalanya..

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Dee Awan Birusaya cuma ingin berkongsi pengetahuan,ada yg faham dan ada yg tidak..tahniah lah jika berjaya buat blog dgn artikel ini...:)

Syalia berkata...
terima kasih atas kunjungan

Lho alamatnya tetap gak bisa

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Syaliaalamat jika tidak boleh bermakna sudah digunakan oleh org lain.

nur hafizah berkata...
terima kasih atas kunjungan

kenapa saya tak boleh masuk blog baru dan apa yang saya patut buat.tengok di mana blog sport.com ini.

izzah CentSe berkata...
terima kasih atas kunjungan

nak tanya..kenapa blog saya tak dapat di cari di google?

asri berkata...
terima kasih atas kunjungan

mksh atas infonya membuat blogger salam kenal..

Estha Pertiwi berkata...
terima kasih atas kunjungan

i like this

miezayahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

Saya pun..kenapa blog sy tak dpt cari kat google...blog sy.. miezayahaya.blogspot.com

fiqah domo berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih atas kunjungan.. :)

MARTIN SANIT berkata...
terima kasih atas kunjungan

Terima kasih ini sangat membantu saya dalam membuat blog saya sendiri.

MARTIN SANIT berkata...
terima kasih atas kunjungan

Bagaimana membuat tombol navigasi pada blog. terima kasih

ahmadkhalil berkata...
terima kasih atas kunjungan

'Carilah hatimu di tiga tempat. Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran. Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!'

nur eleya natasha izham berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih kerana sudi mengajar sye ye

zana amoi berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih

AQILAHARISSA berkata...
terima kasih atas kunjungan

bahagian alamat x boleh dapat mesej maaf alamat blog ini tidak tersedia...

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@AQILAHARISSAalamat blog tu dah ada org guna cuba yang lain

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@zana amoisama sama ..:)

Rynn dayana berkata...
terima kasih atas kunjungan

Hye..saya baru jea buat blog nii.. tak mahir lagi. Sesiapa yang baik hati tu tolong lah ajarkan rin :)

Rynn dayana berkata...
terima kasih atas kunjungan

Hyee,,rin baru jea buat blog..sape2 yg baik hati tu tolong lah ajarkan..heheh :)

coretan kata bintang berkata...
terima kasih atas kunjungan

macam ne nak buat post kite hnye kat 1 page je..??bile sye publish 1 post..kat semue page ade..mcmne ea..??

Dauz ramadhan berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih atas petunjuknya

kuntum emas berkata...
terima kasih atas kunjungan

yang sebelah atas ada kotak2 kecil ada tulis Home,site map,kod warna-kotak tu dipanggil apa macam mana nak buat

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@kuntum emascuba tutorial cara membuat menu horizontal

smile alwayz berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks

muhammad abdullah berkata...
terima kasih atas kunjungan

Terima kasih,sahabat.
Teman dah dapat reka blog sendiri.

ENDAH MAHMUDAH berkata...
terima kasih atas kunjungan

mboh pusing...

ijatXX berkata...
terima kasih atas kunjungan

macam mana ada blogger tu boleh buat macam nie ea .
"Sila LIKE dahulu untuk terus membaca

Facebook like pop for bloggerKlik "LIKE" Sekarang Untuk Lihat dan Baca Selanjutnya...

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@ijatXXyang tu guna timer...tutorial akan datang

eko pamuji berkata...
terima kasih atas kunjungan

PINTAR

Wanie Syazwani berkata...
terima kasih atas kunjungan

alamat tu camne,hm.

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Wanie Syazwanimcm blog saya alamat teknikbuatblog...wanie boleh guna sebarang alamat.asalkan tiada org guna...

nur ila berkata...
terima kasih atas kunjungan

bagus

izza zain berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih bnyk2,alhamdulillah, sy dpt buat.

Rifqah Husna Ahmad Rosli berkata...
terima kasih atas kunjungan

kenapa dia tak keluar kat google eh ?

- KASIH IMAN - berkata...
terima kasih atas kunjungan

kalau tulis tajuk blog tdk le masuk dia bagi respon nilai tajuk x sah macam mane ea

aziz ariffin berkata...
terima kasih atas kunjungan

okk

Amrin's shoppe berkata...
terima kasih atas kunjungan

admin... sy dh buat blog tpi kalu kite search kt google xde kuar p0n..?

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Amrin's shoppelepas buat blog daftar kat(add site)Webmaster Tools Google.Daftar pada web seperti blogr.my,pingje,kongsiblog.com dan add posting disana.jangan lupa ad url pada google,bing dan yahoo(search google tentang add url)dalam 2 atau 3 hari cuba cari blog Amrin ....

mei mediana berkata...
terima kasih atas kunjungan

mantapp

dak wan berkata...
terima kasih atas kunjungan

tHANK 4 dA iNFO its Help Me ALOT

baterikereta berkata...
terima kasih atas kunjungan

minta izin ilmu buat blog nih. Assalam baterikereta2u.blogspot.com .... promote :)

bobby rush berkata...
terima kasih atas kunjungan

masih agak bingung dengan buat blog

Wenang Maharsiwi berkata...
terima kasih atas kunjungan

Thanks...,

nor hasni kamarudin berkata...
terima kasih atas kunjungan

nice info..thanks...

Nabilah Bella berkata...
terima kasih atas kunjungan

Kalau dah ada gmail, macam mana nak tukar jadi blog?

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Nabilah Bella kalau dah ada gmail..terus ke web blogger.log in
mula akan masuk ke personal info url nya
begini ..https://www.google.com/settings/personalinfo.Cuba masuk sekali lagi ke web blogger tanpa log off akaun tadi akan terpapar seperti langkah ke 6..

amirul fazwan ali berkata...
terima kasih atas kunjungan

Saya Suka Blogger

Rafi Indra berkata...
terima kasih atas kunjungan

Thanks

Norhafiza Che Ishak berkata...
terima kasih atas kunjungan

maklumat sangat membantu..terima kasih

Aimi Fadzla berkata...
terima kasih atas kunjungan

ohhhhhhhhhhhhhh..........trimas!!

Muhammad Suhairil bin Sarif berkata...
terima kasih atas kunjungan

Assalamualaikum, mcm mana nk tkr nama profile? Nk ltak nama selain nama sbenar. Terima kasih..

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Muhammad Suhairil bin Sarif
masuk pada dashboard...pada bahagian kanan atas ada ikon gambar profail.klik pada gambar disitu ada terdapat untuk sign out dsb.klik pada account .pada bahagian email&phone ambil edit

izzat hakim bin ismail berkata...
terima kasih atas kunjungan

Good

Pink Lullaby ( Oui Te'ah Oohlala) berkata...
terima kasih atas kunjungan

Thanks .. It's a big help

Evi Subir berkata...
terima kasih atas kunjungan

Buat blog nie tak ada password ke? macam mana nak keluar n masuk blog? pls help..

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Evi Subirada password log kita guna gmail

Azizah Halimah berkata...
terima kasih atas kunjungan

finnally successed......
#big smile