Membuat search engine pada blog

Tentu anda sudah tahu apa itu Search Engine Search Engine tidak boleh dipisahkan dalam dunia internet. Dengan Search Engine kita boleh mencari tentang suatu hal yang kita inginkan sesuai dengan keyword yang kita masukkan Berikut adalah bagaimana caranya membuat search engine di blogger . Caranya sangat mudah:

1. Login ke blogger klik Design,pilih page elements >kemudian pilih Add Gadget 

    Untuk dashboard blogger baru - klik pada layout dan pilih add a gadget 
2. kemudian paparan Add a gadget muncul-pilih basic.Dalam senarai tersebut pilih HTML/Javascript kemudian copy/paste script/kod berikut ini di dalam ruangan content.




 <form action="http://namabloganda.blogspot.com/search"
method="get"> <input class="textinput" name="q" size="30" type="text"/> <input value="search" class="buttonsubmit" name="submit" type="submit"/></form>


Ganti namabloganda dengan nama blog Anda. Angka 30 menunjukkan panjang kotak (text box)search tersebut>kemudian jangan lupa klik butang save

Post a Comment

30 Comments:

.::: Princess MOMOY :::. said...
Teknik Buat Blog

much thx...byk ilmu yang Momoy pelajari...

ieda othman said...
Teknik Buat Blog

mcm mana na buat word tue dicancel kan . macam kamu buat dkt entry nie "Search Engine" tp word nie ada garisan di tgh . cmne ye .

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@ieda othmanletak kod mcm ni..<strike> teks yg ingin diletak garis</strike>

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@yahayalupa ada ikon masa nak buat posting ,yg huruf ABC bergaris

Tens Nurzaman said...
Teknik Buat Blog

thanx for info"nya ..

biskut said...
Teknik Buat Blog

done!kenapa sebelum nih aku tak ternampak.mungkin sebab aku fokus pada benda lain kot.tanx bro.

Ana admi said...
Teknik Buat Blog

thnks..;)

ALyaa Cell said...
Teknik Buat Blog

terima kasih

cha chaiyo said...
Teknik Buat Blog

knpe yang saya xleh nk tulis pun dalam search??saya dah ikut apa yang diajar

SIBORO GROUP said...
Teknik Buat Blog

TX YA KAKA, NIH INFONYA SAYA PAKAI BUAT BELAJAR BIKIN BLOG, SEKALI KALI DATANGLAH BERKUNJUNG, KASIH MASUKAN YA... MASIH NGERABA NIH TENTANG BLOG....

TX YA.... MANTAP!!!

Niena Aziz said...
Teknik Buat Blog

mekaseh banyak2.. blog awk hebat ! :)

Phebby Nyuwexks said...
Teknik Buat Blog

keren..........
bisa buat panduan belajar
\(^0^)/

nurtiradluvers said...
Teknik Buat Blog

thx.. dah jadik

Masgho said...
Teknik Buat Blog

manteeeef , atas ilmunya

aravv aman said...
Teknik Buat Blog

selepas pilih HTML/Javascript mane code yg nak dicopy?

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@aravv amankod yg berada pada ruangan dibawah....:)

Terbelog said...
Teknik Buat Blog

mcm mne nk ltk mcm kamu...sebelah panduan seo

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Terbelogcuba artikel horizontal navbar dengan fungsi search dan ubahsuai pada paparan search...

Chriestover Arie said...
Teknik Buat Blog

Saya coba dulu ya kawan??kalau sempat berkunjung di Keretaminiku com Produsen Kereta Mini Mainan di Indonesia
thanks

Akma Zulkafli said...
Teknik Buat Blog

mana page element xjumpe pun

Akma Zulkafli said...
Teknik Buat Blog

okay siap..thanks sgt membantu

azzalina said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih maklumat yang diberikan banyak membantu saya

Muhtar said...
Teknik Buat Blog

Trimakasih moga lebih bermanfaat

hazirah mansor said...
Teknik Buat Blog

search engine ni kene perlu buat ke if kite buat blogg?

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@hazirah mansorkalau artikel banyak kat blog senang nak cari guna fungsi search

ali usbah said...
Teknik Buat Blog

mkash gan, silahkan singgah di blog saya. saya masih nyoba dan belajar http://bisaxu.blogspot.com/

Faizal Dahan said...
Teknik Buat Blog

memang banyak ilmu kat blog ni..tuan blog..boleh tak saya join bloglist di blog tuan..terima kasih..

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@Faizal Dahanboleh...saja...

Jamhari Omar said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih...info

ERILESYA said...
Teknik Buat Blog

tq,sangat membantu utk saya yg baru nk berjinak2 dgn blog,hehe...