Membuat search engine pada blog

Tentu anda sudah tahu apa itu Search Engine Search Engine tidak boleh dipisahkan dalam dunia internet. Dengan Search Engine kita boleh mencari tentang suatu hal yang kita inginkan sesuai dengan keyword yang kita masukkan Berikut adalah bagaimana caranya membuat search engine di blogger . Caranya sangat mudah:

1. Login ke blogger klik Design,pilih page elements >kemudian pilih Add Gadget 

    Untuk dashboard blogger baru - klik pada layout dan pilih add a gadget 
2. kemudian paparan Add a gadget muncul-pilih basic.Dalam senarai tersebut pilih HTML/Javascript kemudian copy/paste script/kod berikut ini di dalam ruangan content.




 <form action="http://namabloganda.blogspot.com/search"
method="get"> <input class="textinput" name="q" size="30" type="text"/> <input value="search" class="buttonsubmit" name="submit" type="submit"/></form>


Ganti namabloganda dengan nama blog Anda. Angka 30 menunjukkan panjang kotak (text box)search tersebut>kemudian jangan lupa klik butang save

Catat Ulasan

30 Comments:

.::: Princess MOMOY :::. berkata...
Teknik Buat Blog

much thx...byk ilmu yang Momoy pelajari...

ieda othman berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mana na buat word tue dicancel kan . macam kamu buat dkt entry nie "Search Engine" tp word nie ada garisan di tgh . cmne ye .

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ieda othmanletak kod mcm ni..<strike> teks yg ingin diletak garis</strike>

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@yahayalupa ada ikon masa nak buat posting ,yg huruf ABC bergaris

Tens Nurzaman berkata...
Teknik Buat Blog

thanx for info"nya ..

biskut berkata...
Teknik Buat Blog

done!kenapa sebelum nih aku tak ternampak.mungkin sebab aku fokus pada benda lain kot.tanx bro.

Ana admi berkata...
Teknik Buat Blog

thnks..;)

ALyaa Cell berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih

cha chaiyo berkata...
Teknik Buat Blog

knpe yang saya xleh nk tulis pun dalam search??saya dah ikut apa yang diajar

SIBORO GROUP berkata...
Teknik Buat Blog

TX YA KAKA, NIH INFONYA SAYA PAKAI BUAT BELAJAR BIKIN BLOG, SEKALI KALI DATANGLAH BERKUNJUNG, KASIH MASUKAN YA... MASIH NGERABA NIH TENTANG BLOG....

TX YA.... MANTAP!!!

Niena Aziz berkata...
Teknik Buat Blog

mekaseh banyak2.. blog awk hebat ! :)

Phebby Nyuwexks berkata...
Teknik Buat Blog

keren..........
bisa buat panduan belajar
\(^0^)/

nurtiradluvers berkata...
Teknik Buat Blog

thx.. dah jadik

Masgho berkata...
Teknik Buat Blog

manteeeef , atas ilmunya

aravv aman berkata...
Teknik Buat Blog

selepas pilih HTML/Javascript mane code yg nak dicopy?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@aravv amankod yg berada pada ruangan dibawah....:)

Terbelog berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mne nk ltk mcm kamu...sebelah panduan seo

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Terbelogcuba artikel horizontal navbar dengan fungsi search dan ubahsuai pada paparan search...

Chriestover Arie berkata...
Teknik Buat Blog

Saya coba dulu ya kawan??kalau sempat berkunjung di Keretaminiku com Produsen Kereta Mini Mainan di Indonesia
thanks

Akma Zulkafli berkata...
Teknik Buat Blog

mana page element xjumpe pun

Akma Zulkafli berkata...
Teknik Buat Blog

okay siap..thanks sgt membantu

azzalina berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih maklumat yang diberikan banyak membantu saya

Muhtar berkata...
Teknik Buat Blog

Trimakasih moga lebih bermanfaat

hazirah mansor berkata...
Teknik Buat Blog

search engine ni kene perlu buat ke if kite buat blogg?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@hazirah mansorkalau artikel banyak kat blog senang nak cari guna fungsi search

ali usbah berkata...
Teknik Buat Blog

mkash gan, silahkan singgah di blog saya. saya masih nyoba dan belajar http://bisaxu.blogspot.com/

Faizal Dahan berkata...
Teknik Buat Blog

memang banyak ilmu kat blog ni..tuan blog..boleh tak saya join bloglist di blog tuan..terima kasih..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Faizal Dahanboleh...saja...

Jamhari Omar berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih...info

ERILESYA berkata...
Teknik Buat Blog

tq,sangat membantu utk saya yg baru nk berjinak2 dgn blog,hehe...