Recent Post dengan Thumbnail

Widget ini akan memaparkan artikel artikel yang ada pada blog kita.Seakan akan sama dengan tutorial sebelum ini iatu cara pasang animated recent post cuma yang membezakannya ialah ia tidak bergerak.


Cara memasangnya:
1.Masuk ke Dashboard
2.Pilih Layout
3.Add a gadget



4.HTML/Javascript

Masukkan kod berikut:
<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://2.bp.blogspot.com/-C6BOZQEbsu8/TqnvaHQqwzI/AAAAAAAABzU/UxUjUACen2I/s1600/No-Image.gif";
imgr[1] = "http://2.bp.blogspot.com/-C6BOZQEbsu8/TqnvaHQqwzI/AAAAAAAABzU/UxUjUACen2I/s1600/No-Image.gif";
imgr[2] = "http://2.bp.blogspot.com/-C6BOZQEbsu8/TqnvaHQqwzI/AAAAAAAABzU/UxUjUACen2I/s1600/No-Image.gif";
imgr[3] = "http://2.bp.blogspot.com/-C6BOZQEbsu8/TqnvaHQqwzI/AAAAAAAABzU/UxUjUACen2I/s1600/No-Image.gif";
imgr[4] = "http://2.bp.blogspot.com/-C6BOZQEbsu8/TqnvaHQqwzI/AAAAAAAABzU/UxUjUACen2I/s1600/No-Image.gif";
showRandomImg = true;
boxwidth = 245;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 42;
thumbheight = 42;
fntsize = 10;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "Komen";
showPostDate = true;
summaryPost = 100;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 10;
home_page = "http://teknikbuatblog.blogspot.com/";
</script>
<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/recentpost.js" type="text/javascript"></script>

5.Tukarkan teks berwarna merah dengan alamat blog anda dan teks biru kepada bilangan post yang hendak dipaparkan.
6.Kemudian klik pada save.

update 8/5/2013

Post a Comment

8 Comments:

yusuflaili said...
Teknik Buat Blog

terima kasih kepada tuan blog ni..kerana blog tutorial ni banyak mengubah wajah blog aku...

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@yusuflailisama sama...:)

dina darwina said...
Teknik Buat Blog

gud..thanks

Sue_Echan said...
Teknik Buat Blog

byk pilihan tapi ade certain tutorial sy xdapat nak buat...

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Sue_Echantak semua sesuai bergantung pada template yang digunakan.

APAN said...
Teknik Buat Blog

mcm dlm blog aku guna komen intensedebate...rase2 boleh kua x bilangan komen tu?

Diya Sesame said...
Teknik Buat Blog

asal x gerak ?
please tolong:(

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Diya Sesame yg gerak kat sini...http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/12/cara-pasang-widget-animated-recent-post.html