Membuat facebook page dan like box

Facebook like page adalah satu jaringan sosial yang penting bagi meningkatkan populariti  sesuatu blog atau web site.Pemasangan facebook like box pada blog akan membolehkan pengunjung mengklik like jika suka dengan blog anda


facebook like box



Cara membuat facebook page
1.Log in dahulu ke facebook anda
2.Pada senarai menu sebelah kiri terdapat pages----create a page
atau boleh juga masuk ke http://www.facebook.com /pages/create.php
3.Kemudian pilih brand or product
brand

4.Pilih website dari senarai option dan namakan page yang anda
   inginkan pada  brand or product name, 
5.Tandakan pada I agree with facebook page terms dan klik pada get started
 6.Kemudian anda akan dibawa ke paparan setup page anda
 7.Pada profile picture anda boleh masukkan imej untuk page anda
 8.Kemudian pada about masukkan keterangan berkenaan page anda
    (Boleh juga skip pada bahagian ini kerana anda boleh memasukkan
    kemudian pada page anda)
  9.Kemudian dapatkan dan salin url page anda pada ruangan url dibrowser.

 Langkah seterusnya:

Cara membuat like box
Masuk ke halaman berikut http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/

Setting pada Facebook Like Box:
- Facebook Page url: Masukkan url page anda disini
- Width: Lebar like box
- Color scheme: pilihan warna terang atau gelap
- Show Faces: Jika anda ingin menampilkan imej profail bagi facebook
- Border color: Masukkan  kod warna jika ingin meletak border atau kosongkan untuk transparent.
- Show stream: Jika ingin memaparkan posting terakhir anda.
- Show header: akan memaparkan tulisan header "Find Us on Facebook".
   Preview akan terpapar di sebelah kanan form setelah disikan.
   Klik pada get code (salin kod likebox anda disini)

  Paparan kod akan keluar terdapat kod dalam kategori HTML5,XFBML,
  IFRAME dan URL .
  Salin kod  pada IFRAME

Memasukkan widget pada blog

Kemudian masuk kedashboard blog anda:
Bagi dashboard baru:
Pilih Layout….Add a gadget



..HTML/Javascript 

bagi dashboard lama:
Pilih design…page elements…add a gadget
Dan masukkan kod facebook like anda disini dan klik save

update 8/5/2013

Post a Comment

23 Comments:

ris-famili.blogspot.com said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih.
Blog saya kini dah ada facebook page dan like.
Sudi2kan like ye...

Mohd Lokman Bin Ramli said...
Teknik Buat Blog

terima kasih untuk tutorial ini.

Abed Saragih said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih saya cukup mengerti dengan tutorialnya :)

Kesuma Angsana said...
Teknik Buat Blog

tq share ye gd one!

Mas Warsito said...
Teknik Buat Blog

bagus juga tutorialnya. Singgah ke blog ane. .mas warsito

~ cik matahari ~ said...
Teknik Buat Blog

finally, guna tutorial ni bru berjaya ! hehe thanx very much !!
jemput ke blog sy :)

http://mayesa-jcb.blogspot.com

Hafizi Kuzi said...
Teknik Buat Blog

Tq

Aeyla Asrar said...
Teknik Buat Blog

thanx sangat berguna pada saya yg baru merangkak2

nur kholis said...
Teknik Buat Blog

Ane bingung

Ahmad Bolkiah Baudin said...
Teknik Buat Blog

helo admin..saya sudah berjaya letak like box fb..tp knapa ada 2 box keluar?tq

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@Ahmad Bolkiah Baudintak pasti sebab nya.mungkin ada kod sebelumnya yg membuatkanya muncul dua kali..

D' Rauna Gallery said...
Teknik Buat Blog

saya tak jmpa kat mana nak masukkan kod facebook like. Dah p design > tp cari page elements x jmpa la...pls help..

bagi dashboard lama:
Pilih design…page elements…add a gadget
Dan masukkan kod facebook like anda disini dan klik save

Rudy Bond said...
Teknik Buat Blog

makasih informasinya sangat membantu saya yang baru buat blog, kalau sempat kunjungi blog saya di http://bloggerbondowoso24.blogspot.com

Sitinor said...
Teknik Buat Blog

saya sudah cuba buat like pada webpage saya. tetapi ia hilang... cuma muncul sekejap tidak kekal pada webpage

angah koyum said...
Teknik Buat Blog

terbaik

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@angah koyumterima kasih angah koyum...:)

Melissa Jalil said...
Teknik Buat Blog

Info yang bagus :)

Thanks!

Sektor7 said...
Teknik Buat Blog

thnks sangat keren

zara zi said...
Teknik Buat Blog

kenapa sy buat facebook page dan like box tidak kelihatan di blog sy...????

Zah Cup Cakes said...
Teknik Buat Blog

nape tak jadi nie... tak tau dimana silapnya dah naik pedih biji mata ku nie

Ahsana Homestay said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas ilmunya tn

Nieza Secret Beauty said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih, perkonsian ini sangat membantu.

aida sehat said...
Teknik Buat Blog

terima kasih untuk tutorial ini.