Hilangkan blog title dan description

Jika anda dalam platform blogger dan menggunakan template asal blogspot,anda akan dapati bahawa tajuk blog dan deskipsi akan kelihatan pada header blog.Kalau deskripsi  atau keterangan terlampau panjang kelihatan pula seperti iklan.Jika anda ingin menghilangkan tajuk dan deskripsi dari blog anda dan boleh meletak gambar sebagai header ikutilah langkah dibawah  ini.

1.masuk ke blogger dan klik pada dashboard
2.Klik pada layout dan pilih edit HTML
3.Cari kod  #header h1,jika tidak jumpa cari kod ini :#Header .description
4.masukkan kod display:none; pada hujung kod diatas

.Dibawah ini adalah contoh kedudukan kod tadi
#header .description { 
margin:5px 5px 0;
padding:15px 20px .25em;
line-height:1.2em;
display:none; 
6.Kemudian save template anda.

Catat Ulasan

17 Comments:

B.E.R.Y.S berkata...
Teknik Buat Blog

nice info! thanx! ;p have a nice day!

mixedfresh berkata...
Teknik Buat Blog

perlu dicoba nih sob....tapi aku belum ngerti juga...gimana donk???

rij4 berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks infonya sob...aku langsung coba dah....

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih semua,kalau ada masaalah boleh dikemukakan

[ㄨ]≤ IKRAM ≥[ㄨ] berkata...
Teknik Buat Blog

bro . Org seberang pun suka in sini ea . Hehe . Tahniah bro

miss effarina berkata...
Teknik Buat Blog

alaaaa kenapa tak jadi ni ?

Husna a.k.a Azza berkata...
Teknik Buat Blog

tak jadi jugak ..

Dek'ya berkata...
Teknik Buat Blog

boleh tanye x?? cmne ek nk wt scroll box pas2 dlm 2 ade word yg ade link yg same dlm blog kite..cam u wat tutorial blog kat scroll box atas belah kanan..and bile klik ,die gi kat new tab..ajar please..??? thanks

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dek'yasebenarnya ada dalam tutorial cuba cik cuba tgk tajuk ni...Cara pasang menu scroll pada blog

KITA UniShop berkata...
Teknik Buat Blog

@B.E.R.Y.Slawatla blog kami di kitaunishop.blogspot.com.jadila follower kami..

hidayahmiamir berkata...
Teknik Buat Blog

salam...nak tanya sikit..kenapa takbley nak buat macam tuh ya??saya dah try bnyk kali...dlu dapat jugak buat..tapi sekarang dah takbley..sya gna templates yang ada kat blogger tuh...takdapat buat sampai sekarang

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@hidayahmiamirsaya tak pasti sebabnya cuma pastikan dihujung kena letak tanda titik dan koma ;

zaL_cdpx berkata...
Teknik Buat Blog

xjadilaa.. coding sy lain dr yg atas nie.. cmne ek

------> Budak LoliPop <----- berkata...
Teknik Buat Blog

kenape tak bole ? dua-2 tak de . susah nak buat . help me :(

emma berkata...
Teknik Buat Blog

mekom knpe due2 kod tk de sedih laaa

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@emma
kod mungkin berbeza cuba cari kod bermula dgn head

Azrin Natasha berkata...
Teknik Buat Blog

nape saye try tek dapat eh?