ubah nama blog kepada tajuk artikel

Kenapa perlu menukar nama blog menjadi tajuk arikel?.Dengan membuat begini, nama blog anda akan diubah menjadi tajuk artikel apabila posting dibuka.Dengan cara ini akan memudahkan pencarian oleh  mesin pencari seperti  google dan yahoo kerana ia menggunakan  tajuk artikel dalam pencariannya.
Trik ini akan meningkatkan hasil pencarian dengan menggunakan Yahoo,Google,Bing dan boleh meningkatkan pengunjung ke blog anda.

1.Masuk ke akaun blogger anda.
2.Klik Design dan pilih Edit HTML
3.kemudian cari kod ini

< title >< data:blog.pageTitle /></ title >


gantikan dengan kod dibawah ini:

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title>
</b:if>

4.kemudian save template anda
5.kemudian anda boleh lihat tajuk artikel anda akan muncul di title bar pada browser.

Catat Ulasan

20 Comments:

camera berkata...
Teknik Buat Blog

haha....
kata"nya pake mersa segala mas....
salam kenal aja....

tam berkata...
Teknik Buat Blog

nice info nihh..bleh try cuba test...

astheams berkata...
Teknik Buat Blog

nice info.. disave ah..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@agah nugrahacari yg seakan akan..ko ini selalu ada pada bahagian permulaan pada template

aleasara berkata...
Teknik Buat Blog

yuhuu...tq kite dh apply tutorial ni suka sangat(^.*)

honeyvsbee berkata...
Teknik Buat Blog

oh bee dah buat n berjayaaa

nabila faryzza berkata...
Teknik Buat Blog

pada dashboard pilih layout? tade punn. huhu. macam mana nk buat? teach me pleaseee ;l

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@nabila faryzzamasa saya buat guna layout,sekarang dah berubah...saya dah edit semula...

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

tq bro, dah jadi. sangat membantu. =)

MATAHARIKU berkata...
Teknik Buat Blog

as salam bro..dah banyak kali cuba, tak mau..apa sebabnya? bleh bro bg tau

kue ziya berkata...
Teknik Buat Blog

hee~ try sudah ...

lOvely mieNa berkata...
Teknik Buat Blog

dah try..dan dh brjaya.. :)

simplelifeadvocate berkata...
Teknik Buat Blog

dah cari < title >< data:blog.pageTitle /> tapi dah x de, mungkin saya tukar ngan < title > xxxx | xxxx untuk SEO - nak keyword jugak dlm title.
Ada cadangan untuk kat mana nak betulkan kod dan masuk kod yang diberi diatas

alif haris berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas tutorialnya ini :D

Ida Zuraida berkata...
Teknik Buat Blog

i hv been here many times.. gud reference.. thank you

abah khalisha berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks..dah wat dah

Chekgu Anitt berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas infonye yer..
sgt berguna..

rizalekin berkata...
Teknik Buat Blog

i like your entry.. ;)

Masz Health Boutique berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for the tip, very useful to me :)

rafi sahendra berkata...
Teknik Buat Blog

cara save ya gimana mbak?