ubah nama blog kepada tajuk artikel

Kenapa perlu menukar nama blog menjadi tajuk arikel?.Dengan membuat begini, nama blog anda akan diubah menjadi tajuk artikel apabila posting dibuka.Dengan cara ini akan memudahkan pencarian oleh  mesin pencari seperti  google dan yahoo kerana ia menggunakan  tajuk artikel dalam pencariannya.
Trik ini akan meningkatkan hasil pencarian dengan menggunakan Yahoo,Google,Bing dan boleh meningkatkan pengunjung ke blog anda.

1.Masuk ke akaun blogger anda.
2.Klik Design dan pilih Edit HTML
3.kemudian cari kod ini

< title >< data:blog.pageTitle /></ title >


gantikan dengan kod dibawah ini:

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title>
</b:if>

4.kemudian save template anda
5.kemudian anda boleh lihat tajuk artikel anda akan muncul di title bar pada browser.

Post a Comment

21 Comments:

camera said...
Teknik Buat Blog

haha....
kata"nya pake mersa segala mas....
salam kenal aja....

tam said...
Teknik Buat Blog

nice info nihh..bleh try cuba test...

astheams said...
Teknik Buat Blog

nice info.. disave ah..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@agah nugrahacari yg seakan akan..ko ini selalu ada pada bahagian permulaan pada template

aleasara said...
Teknik Buat Blog

yuhuu...tq kite dh apply tutorial ni suka sangat(^.*)

honeyvsbee said...
Teknik Buat Blog

oh bee dah buat n berjayaaa

nabila faryzza said...
Teknik Buat Blog

pada dashboard pilih layout? tade punn. huhu. macam mana nk buat? teach me pleaseee ;l

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@nabila faryzzamasa saya buat guna layout,sekarang dah berubah...saya dah edit semula...

geekz36 said...
Teknik Buat Blog

tq bro, dah jadi. sangat membantu. =)

MATAHARIKU said...
Teknik Buat Blog

as salam bro..dah banyak kali cuba, tak mau..apa sebabnya? bleh bro bg tau

kue ziya said...
Teknik Buat Blog

hee~ try sudah ...

lOvely mieNa said...
Teknik Buat Blog

dah try..dan dh brjaya.. :)

simplelifeadvocate said...
Teknik Buat Blog

dah cari < title >< data:blog.pageTitle /> tapi dah x de, mungkin saya tukar ngan < title > xxxx | xxxx untuk SEO - nak keyword jugak dlm title.
Ada cadangan untuk kat mana nak betulkan kod dan masuk kod yang diberi diatas

alif haris said...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas tutorialnya ini :D

Ida Zuraida said...
Teknik Buat Blog

i hv been here many times.. gud reference.. thank you

abah khalisha said...
Teknik Buat Blog

Thanks..dah wat dah

Chekgu Anitt said...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas infonye yer..
sgt berguna..

rizalekin said...
Teknik Buat Blog

i like your entry.. ;)

Masz Health Boutique said...
Teknik Buat Blog

thanks for the tip, very useful to me :)

rafi sahendra said...
Teknik Buat Blog

cara save ya gimana mbak?

journeywithlove said...
Teknik Buat Blog

dah apply..tq so much! :)