Cara buat borang tempahan

Dunia perniagaan secara online berkembang pesat,mempunyai satu laman web atau blog perniagaan adalah perlu bagi peniaga memperkenalkan jualan masing masing.Borang tempahan adalah suatu kemestian bagi sesuatu blog atau web perniagaan bagi membolehkan pelanggan memesan sesuatu barangan.Untuk tutorial kali ini saya akan tunjukan cara membuat borang tempahan yang membolehkan pelanggan memesan barangan dari laman blog perniagaan anda.
borang tempahan

Terdapat banyak laman web yang menyediakan borang tempahan secara online.Salah satunya adalah laman web response-o-matic.com.

Langkah bagimembuatnya:
1.Masuk ke web response-o-matic.com
2.Klik pada get started….

3.Isikan form signup yang muncul,isikan ruangan nama,email dan password dan klik sign up, paparan untuk sign in akan muncul jika anda telah berjaya mencipta akaun dengan response o matic.
4.Buka email anda untuk pengesahan pendaftaran, masukkan email dan password tadiuntuk log in
5.Selepas pengesahan email anda akan dibawa kepaparan bagimencipta form.Terdapat ruangan nama dan email(boleh dipinda dengan mengklik pada edit),klik pada add question untuk menambah butiran yang diperlukan pada form,bila dah siap klik pada continue.




6.Kemudian muncul option untuk form yang akan anda buat.Yang bertanda upgrade adalah option yang perlu anda bayar jika hendak menggunakannya.Pada bahagian ini masukkan butiran pada email & sms
notifications supaya bila ada tempahan anda akan menerima email,kemudian klik continue.
borang tempahan
 

7.Paparan kod html akan muncul,salin kesemua kod ini.
kod html

8.Log in ke blog anda
9.Klik pada pages dan pilih new page….blank page
page baru


new page

10.Masuk kan nama pages sebagai borang tempahan.klik tab HTML dan pastekan kod yang disalin tadi pada ruangan tersebut(bukan pada mode compose).Kemudian klik pada publish.
publish posting

Pada pages akan keluar senarai page yang telah dibuat tadi
senarai page

Tentunya bagi laman web atau blog perniagaan anda perlu membuat pages(halaman) seperti senarai produk,borang tempahan,hubungi saya dsb.Anda perlu buat langkah bermula pada langkah ke 9 untuk membuat halaman(page) yang berasingan.Pada pages terdapat tiga pilihan iaitu:

  • Top tabs ----tab navigasi berada diatas
  • Side links ----tab navigasi akan berada ditepi blog
  • Don’t show---jika anda ingin membuat link dengan butang link tersendiri.Anda perlu buka page dan ambil link yang terpapar pada ruangan search dibrowser.
Sebelum ini juga ada posting tentang membuat pages dan anda boleh rujuk disini.
Selamat mencuba …:)

klik butang +1 jika suka artikel ini :) :)

Catat Ulasan

25 Comments:

Lenggang Kangkung berkata...
Teknik Buat Blog

info yang sangat bagus.. terima kasih

Abro ismail berkata...
Teknik Buat Blog

salam..
sy da cuba byk kali,btol2 ikot step..tapi asek klua code je..nape ek?huhu

Iza Teratak Usang berkata...
Teknik Buat Blog

Assalam..
Wow, renyah juga nak buat borang ni..

hazanis berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik lah. :)

La Vida Gift Shop berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas bantuan blog ini yang sangat membantu saya untuk membina blog sendiri. Di sini ada sedikit masalah untuk buat borang tempahan. Saya dah siap bina borang tempahan saya tetapi HTML yang copy dan paste tu bila saya paste ke blog saya, ia seperti tidak jadi (hanya perkataan HTML yg panjang lebar tu shj yg keluar) bukan seperti biasa ruangan isi tempat kosong. harap en/cik dapat membantu menyelesaikan masalah saya ini. Terima kasih.

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Miss Ira Bahador berkata...
Teknik Buat Blog

TQ2

muhammad nur hafiz berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasik kerana memberi tunjuk ajar kepada saya

Mizz Ira Bahador berkata...
Teknik Buat Blog

tq2
sangat menarik..

suzie rahman berkata...
Teknik Buat Blog

nice tutorial bro :)

marijon yono berkata...
Teknik Buat Blog

wah, bagus banget infonya, kita jd tambah ngerti.

Yang butuh duit buat bayar kontrakan silahkan klik DISINI aja, dengan sedikit berusaha dan mau belajar, insyallah bisa sukses.

Galih N berkata...
Teknik Buat Blog

I Like Your Artikel.. good Posting

Amiera Syazreen berkata...
Teknik Buat Blog

knp keluar url je?

Baby Equipt berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik....

Aesha Saffiya berkata...
Teknik Buat Blog

saya dah ikut step, tapi xleh masukkan ape2 dalam form tu..:(

Kedai Suri berkata...
Teknik Buat Blog

Dah buat banyak kali still camtu jugk kluar kod yg panjang lebar tu jew..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Kedai Suriklik tab HTML dan pastekan kod borang tempahan disitu.Bukan pada mode compose saya dah update tutorial diatas...

emma amin berkata...
Teknik Buat Blog

MASIH X DAPAT BUAT ..TOLONG SAYA AJAR SECARA DETAIL TQ

kucha lana berkata...
Teknik Buat Blog

memang tercari2 juga nak buat form nie

ummi ati berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas panduan =)

http://www.ummiatihijab.com.my

Azura bt. Zainalabidin berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas tunjuk ajar. dah berjaya buat :))

alias mardhiah berkata...
Teknik Buat Blog

tq dear untuk info ini saya akan cuba praktikkan di blog saya.. :)

Zamzuri berkata...
Teknik Buat Blog

gud info

kursus kahwin batu pahat berkata...
Teknik Buat Blog

seriusly x jd pong

Jonaidah Latif berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih.Baru nak cuba