cara pasang widget tukar warna background blog

warna background
Paparan warna latarbelakang amat memainkan peranan dalam menyerlahkan lagi tampilan blog kita.Kadang kadang  ada  yang tak berapa selesa dengan warna yang ada jadi dengan widget ini boleh lah ditukar pada warna yang disukai.Bagaimana pun jika telah memasang imej sebagai latar belakang warnanya tidak akan kelihatan .

Untuk membuatnya:

Masuk ke dashboard-pilih Layout
Add a gadget--HTML/javascript
dan masukkan kod ini:


<center><script type="text/javascript">
function bgChange(bg)
{
document.body.style.background=bg;
}
</script>

Tukar warna background

<table border="2" width="200" height="20" bordercolor="black">
<tr bordercolor="#4BFE78"> <td
onclick="bgChange('#72FE95')" bgcolor="#72FE95">
<td
onclick="bgChange('#FE8BF0')" bgcolor="#FE8BF0">

<td
onclick="bgChange('#87CEFA')" bgcolor="#87CEFA">
<td
onclick="bgChange('#FFDAB9')" bgcolor="#FFDAB9">
<td
onclick="bgChange('#D3D3D3')" bgcolor="#D3D3D3">

<td
onclick="bgChange('#FFC0CB')" bgcolor="#FFC0CB">


</td></td></td></td></td></td></tr>
</table>

<div class='clear'></div></center>

Jika hendak warna yang lain tukarkan kod warna diatas.Kedua dua kod hendaklah sama kiri dan kanan seperti yang saya tandakan dengan warna hijau.Kod warna boleh didapati disini. 
Paparan juga perlu diubah kepada transparent dengan menggunakan template designer.

Catat Ulasan

6 Comments:

Mknace berkata...
Teknik Buat Blog

:) :) :) terbaeekkk!!!!

@dmin berkata...
Teknik Buat Blog

nak reset warna mcm mana

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@@dminklik jer pada warna yg dikehendakki

ayo bermimpi berkata...
Teknik Buat Blog

saya pakai ini tapi yang ganti hanya pinggirnya saja (outer background)... mohon solusinya saya pakai simple template blogger

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ayo bermimpi
masuk ke design--tempalte ddesigner....advanced--tukar semua background kepada transparent

Intan Rayahin Hassan berkata...
Teknik Buat Blog

jalan-jalan..