Cara letak scroll dan background pada komen

Tutorial ini saya buat sebagai menunaikan permintaan rakan-rakan yang ingin membuat scroll dan meletak warna latar belakang pada komen sebagaimana yang ada diblog ini.Kotak ini juga mempunyai border disekeliling dan dengan adanya scroll tentunya lebih memudahkan jika terdapat banyak komen pada sesuatu posting.Loading rasanya lebih cepat jika komen kita mempunyai avatar kerana paparan tidak keluar secara serentak.
comments background

Cara membuatnya:
log in ke blogger--pada dashboard pilih template---pilih edit html

dan cari kod yang berwarna merah seperti dibawah
.post-footer {
margin: 1.5em 0 0;
}

#comments {
height:280px;
overflow:auto;
border:8px ridge #33FF99;
background: #006699;
padding: 20px 20px 10px 20px;
margin: 10px 0px 0px 0px;
}

#comments .comment-author {
padding-top: 1.5em;
background :#009999;
border:1px dotted;
}

Kemudian tambahkan kod dibawahnya seterusnya dengan kedudukan sebagaimana diatas.Ubahkan kod warna jika inginkan warna yang diingini.

Catat Ulasan

16 Comments:

~ Kak Azz ~ berkata...
Teknik Buat Blog

Salam..

Nak tanya la... padding tu apa ehh... margin tu apa pulak...

zulkbo berkata...
Teknik Buat Blog

salam..
terbaik bro..
menjawab pertanyaan
saya salah seorangnya..
he he..

sharek berkata...
Teknik Buat Blog

salam...mcm ne nak hilangkan tanda berbentuk "X" berupa screw & spanna tu..huhu

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@sharek

cari kod ]]></b:skin> pada template

dan letakkan kod ini diatasnya

.quickedit{
display:none;
}

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@~ Kak Azz ~padding jarak background dgn teks yg ada,margin pula jarak diluar kotak tanpa background..biasanya transparent

s.y.a.r.q berkata...
Teknik Buat Blog

menarik blog ni...banyak tutorial...TQ singgah blog syarq td ye.... dan sy terus terus terus follow ur blog!! nice :)

Muhammad Nur Hidayat 喜 达 亚 berkata...
Teknik Buat Blog

thankjs

.::cintabungablogspot::. berkata...
Teknik Buat Blog

nice la :) nk try jugaks!

toyolkiut berkata...
Teknik Buat Blog

huhu..
sedih..
x jd la..
sobb..sob..

CIK GADIS berkata...
Teknik Buat Blog

saya xjmpa ponkod neyh .post-footer {
margin: 1.5em 0 0;
}..cnna nk buat ek?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@CIK GADISkena klik expand template widget kalau tak jumpa langsung..letak setelah post footer je..

mshani berkata...
Teknik Buat Blog

sy xpandai nk tukar background lor..:(

MUGI NURUL IKHSANI berkata...
Teknik Buat Blog

http://www.nuffnang.com.my/

sare ared berkata...
Teknik Buat Blog

wow banya tutorial best best

sare ared berkata...
Teknik Buat Blog

vote vote

http://funnyzoneads.blogspot.com/2012/07/vote-for-up-trafic-n-win-rm300woaa-o.html


singgah sini dan follow u

Dede Thea berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih kawan Tutornya