Pasang butang google Plus One

google +1
Google telah telah mengeluarkan butang alternatif kepada Facebook dan tweeter yang dipanggil +1.Jika anda suka dengan sesuatu artikel yang dibaca pada blog atau web anda boleh klik butang tersebut.Klikkan pada butang tersebut membolehkan artikel tersebut mudah dijumpai ketika membuat carian pada google.Butang ini berkesan pada carian search engine kerana ia akan mengira jumlah +1 yang ada.Kiraan ini boleh dilihat jika kita memasuki laman google webmaster tools.

Cara memasangnya.

1.Masuk ke dashboard blogger>Design > Template >Edit HTML



2.Cari kod   </head> dan letakkan dibawah ini diatasnya:
<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js">
{lang: 'en-US'}
</script>

3.cari kod <data:post.body/> dan letak seterusnya ini dibawahnya:
<div>
<g:plusone size="standard" expr:href="data:post.url"/>
</div>
Size pada kod selain dari standard boleh ditukar kepada small,medium atau tall

4.Kemudian simpan template anda untuk saksikan tampilan butang tersebut.

update 8/5/2013

Catat Ulasan

6 Comments:

Muhd Alish Syaufiq Dzulkarnain berkata...
Teknik Buat Blog

ERM... langkah no 3 tak paham la....

Tempat Sampah Stainless berkata...
Teknik Buat Blog

makasih inponya mas ndro TIPS MERAWAT TIMBANGAN HEWAN

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Muhd Alish Syaufiq Dzulkarnain
maaf kod </head> tertinggal...saya dah betulkan...

iza berkata...
Teknik Buat Blog

Assalam..
Kalau nak letak bawah post macam mana ek? Nak bagi sekata dengan butang Facebook..

p/s: Kalau masuk blog ni guna smartphone memang tak boleh nak komen sebab smartphone tak boleh nak tekan scroll ke bawah..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@iza cuba cari kod <div class='post-footer-line post-footer-line-1'> dan letak sebelumnya...
terima kasih kerana memaklumkan pada saya tentang scroll tu...tak boleh bila guna smartphone....

Ninda berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas inponya