Tutorial cara ubah setting pada blog

Tutorial blog kali ini adalah untuk mengubah beberapa ‘setting’ agar blog kita boleh di kesan oleh enjin pencari seperti Google,yahoo, Msn dan sebagainya. Berikut adalah panduan kepada mereka yang baru membina blog:

1.Klik Setting, dan kemudian klik Basic. Beberapa form yang harus di isi pada menu Formatting:

Title ⇒ isi dengan tajuk blog anda. Contoh : bina blog dengan blogspot.

Description⇒ isi pengenalan tentang blog anda. Contoh : teknik membuat blog dengan blogspot.

Add your blog to our listings? ⇒ pilih Yes agar setiap posting kita selalu masuk di daftar Blogger.com.

Let search engines find your blog? ⇒ pilih Yes.

Show Quick Editing on your Blog?⇒ pilih Yes.

Show Email Post links?⇒ Sebaiknya pilih yes, tetapi jika anda memilih no tidak mengapa.

Adult Content?⇒ Pilih No. Jika pilih yes bererti blog anda di anggap blog untuk dewasa.

Show Compose Mode for all your blogs?⇒ pilih Yes.

Enable transliteration?? ⇒ pilih Disable.

Klik butang Simpan Pengaturan . Selesai.


2. Klik Publishing untuk mengubah menu Publishing :

Blog*Spot Address⇒ isi dengan nama blog anda. Contoh : teknikbuatblog.blogspot.com.

Klik Save Setting. Selesai


3. Klik Formatting untuk mengubah menu Formatting :

Show ⇒ pilih angka posting yang ingin anda tampilkan. Contoh : Show : 8 posting.Ini bermakna posting yang akan tampil di halaman blog anda adalah sebanyak 8 posting. Pilih posts on the main page pada menu pulldown.

Date Header Format⇒ pilih format yang mana anda minat, Format Date Header Format ini akan muncul diatas posting anda nanti.

Archive Index Date Format⇒ pilih format yang mana anda minat.
Timestamp Format⇒ Pilih format waktu yang mana anda minat.

Time Zone⇒ Pilih zon waktu yang sesuai. Contoh [GMT+08:00]Kuala Lumpur.

Language ⇒ Pilih format bahasa yang anda minat.
Convert line breaks⇒ Pilih Yes.

Show Title field⇒ pilih Yes.

Enable float alignment⇒ pilih Yes.

Klik Save Setting. Selesai.


4. Klik Comment untuk mengubah menu Comment :

Comment ⇒ pilih show agar artikel anda dapat di komen oleh pengunjung.

Who Can Comment?? ⇒ Pilih Anyone - includes Anonymous Users. Bermaksud setiap orang boleh membuat komen pada posting anda.

Comments Default for Posts⇒ pilih New Posts Have Comments.

Backlinks⇒ Pilih show. Ini bermaksud anda mengetahui apabila ada yang membina link pada artikel anda.

Backlinks Default for Posts⇒ pilih New Posts Have Backlinks.

Comments Timestamp Format⇒ pilih format waktu yang mana anda minat.



saya masih dalam proses update tutorial mengikut dahboard baru blogger.....harap maaf

Post a Comment

49 Comments:

Imddin Ahmad said...
Teknik Buat Blog

Tutorial ni klau 100% Bahasa Melayu lg senang faham terutama utk golongan yg tk brapa pandai bahasa omputih ni...

Rose@Shada said...
Teknik Buat Blog

Thanx coz senang faham!!

Suehada said...
Teknik Buat Blog

terima kasih krn bagi tips yg mudah dan senang faham!

:: Zanna :: said...
Teknik Buat Blog

thanx 4 da info..senang faham.. ^.^

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

sy da ubah sume setting spt d atas..masalahnya yahoo n google xdpt kesan la blog sy..ada teknik lain ke..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Anonymouskalau masuk alamat/url blog pada search jumpa tak.

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

@yahaya

xjumpa la..yahoo n google xdpt kesan..

sume setting da tkar tapi ttp xdpt kesan

SYAF said...
Teknik Buat Blog

TErIaMA KAsiH,..

Diamonds said...
Teknik Buat Blog

Nice post, sangat bermanfaat. Terima kasih.

amin said...
Teknik Buat Blog

Tq 4 the info..

adibdaddy said...
Teknik Buat Blog

salam... singgah BW.. thanx for sharing

OPS said...
Teknik Buat Blog

thankz for share...
kwn bru dlm dunia bloging ne...

bro tumpang tnye..cmner nak wat artikel lame letak kat bwh post...mcm
'ARTIKEL LAIN YG DIMINATI'

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@OPS
terus saja ke web http://www.linkwithin.com/..masukkan email,link blog ,platform pilih blogger dan klik pada get widget.
selepas tu ubah kedudukan pada page lement agar ia berada pada bahagian bawah post

Ahmad Syafiq said...
Teknik Buat Blog

tq

pencintawanita said...
Teknik Buat Blog

terima kasih banyak info nya....
>>>kunjungi ya http://sang-penyayang.blogspot.com/

Agroteknologi UIN SGD Bandung said...
Teknik Buat Blog

makash

masyuk bro said...
Teknik Buat Blog

Terbaik la.....

Kasih humairA said...
Teknik Buat Blog

salam...
dah try setting tapi kenapa tak boleh cari dalam google search engine.

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@N
ada kod yang tak betul masa edit template.cuba tukar template lain atau copy code template org lain yg sama dgn kita dan gantikan kod template..elok buat backup sebelum ubah apa apa paada template..senang nak masukkan balik jika ada error

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

salam...dah buat setting tapi masih tak dapat cari di search engine...
macam mana nak buat yee???

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

tima kasih atas tunjuk ajar

Milik saya said...
Teknik Buat Blog

sgt bergune..thx

Jom Kenal Hamster said...
Teknik Buat Blog

i like this blog.tq

Fid"s said...
Teknik Buat Blog

ok first time dapat info tentang pasal" Let's search engine find your blog" Nanti saya nak check tentang tu

matdesah dawam said...
Teknik Buat Blog

blog aq tak de setting pun

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@matdesah dawamtutorial diatas adlaha menggunakan dashboard lama..dashboard baru ada perbezaan.Kalau dashboard lama ..log on ke blogger dan pada dashboard pilih setting.dashboard baru boleh tukar kepada yang lama cuma klik pada ikon gear sebelah kanan dashboard dan pilih old blogger interface

allyssa mareon said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih :)

Pak Teh said...
Teknik Buat Blog

assalam..bagaimana caranya hendak hilangkan menu scroll pada widget. Terima kasih

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@Pak Tehwaalaikumsalam...caranya ubah saja kod overflow auto kepada hidden atau none...

contoh kod...
<div style="background-color: white; border: 1px solid rgb(204, 204, 204); height: 80px; overflow: auto; padding: 5px; width: 170px;">

yusmira amira said...
Teknik Buat Blog

tq

Nadia Adila said...
Teknik Buat Blog

Susahlah nak buat blog.
Dah buat tapi x berjaya juga!!!
T_T

are-num Hanz said...
Teknik Buat Blog

nak buat blog niew bleh kew pakai google
jew kalau x pakai mozila boleh kew

soyabean gebu said...
Teknik Buat Blog

saya nak tanya, mcm mana nak buat setting blog jadi yg asal balik?blog yg saya ada sekarang dh x cun, sbab bnyak try mcm2 template, gadjet2 dan sebagainya.mcm mana yer, mohon bantuan a.s.a.p..

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@soyabean gebupada dashboard...klik pada template...edit html....proceed..dan pilih >>>>Revert widget templates to default(ada bahagian bawah kiri

Yusuf anngar said...
Teknik Buat Blog

salam kenal, bahasanya bagus dan mudah di mengerti, thanks buat ilmunya

siti nur fattiah said...
Teknik Buat Blog

time kasih

sharina.blogspot.com said...
Teknik Buat Blog

saya masih tak tahu cara nk buat blog saya,,

tolong....

siti balqis said...
Teknik Buat Blog

kenapa blog saya hanya tunjuk tajuk blog saja dekat carian google.tajuk post tak keluar

Haslinda Hassan Ali said...
Teknik Buat Blog

terima kasih tunjuk ajar ya

Aryatie Hayati said...
Teknik Buat Blog

kalau nk block blog ne cmna ye ??

NORHAYATI ISMAN said...
Teknik Buat Blog

THANKS..BANYAK MEMBANTU SAYA YANG BARU DALAM DUNIA BLOG

Siti Rafinah Ahmad AK said...
Teknik Buat Blog

Tqvm..senang faham..

Allwei Zakaria said...
Teknik Buat Blog

bagus ni. jelas dan nyata

achu zamm said...
Teknik Buat Blog

masih belajar

kamil salleh said...
Teknik Buat Blog

Tutorial yang bagus dan perlu di edit oleh blogger baru agar segala keperluan di blogger.com dipenuhi.

ainnurnisa zul said...
Teknik Buat Blog

MACAM MANE NAK PUBLISH KOMEN ORG OR NAK TAHU ADA ORG KOMEN

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@ainnurnisa zul
ada kat dashboard...comments...awaiting moderation

baha dzaaeyd said...
Teknik Buat Blog

Show Quick Editing on your Blog?⇒ pilih Yes.


xjumper la dekat maner

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@baha dzaaeydtiada pada format baru blogger.fungsi dijlnkan secara automatik bila log on ke blogger