Mengapa blog saya tiada pada carian Google?



“Saya telah buat blog sendiri,tapi bila saya search google masih tak jumpa.dimana silapnya”.Demikian lah antara soalan yang selalu timbul bagi anda yang baru dalam membuat sebuah blog.Sebagai sebuah blog yang baru cuma anda saja yang tahu kewujudannya.Ia akan terperap begitu sahaja jika anda tidak mengorak langkah untuk memperkenalkannya pada umum.Yang akhirnya akan tersebar di alam siber.
blogger

Langkah langkah yang perlu dibuat setelah berjaya membuat sebuah blog

1.Memperkenalkan blog pada google

Langkah awal ini adalah bagi memasukkan alamat blog anda pada google agar blog anda dapat diindeks pada senarai google.
Masuk ke web Add URL-Google

add url google

Masukan alamat blog anda pada ruangan URL,taipkan teks catcha yang dipaparkan dibawahnya dan klik butang submit request.

2.Ping blog anda

ping blog


Tujuan ping adalah untuk memberitahu search engine seperti google bahawa anda baru saja update blog.Ping perlu dibuat setiap kali anda membuat artikel baru pada blog.Laman web untuk ping blog adalah seperti pingomatic,feedshark dan sebagainya


3.Berkongsi artikel blog.

ping artikel


Terdapat banyak laman web bagi berkongsi artikel seperti pingbusuk,pingje.org, blogr dan blogged.my.Pingbusuk akan ping entri anda secara automatik(dengan memasang widget diblog anda),sementara yang lainnya perlu dibuat secara manual.Anda akan  menerima banyak trafik(pengunjung) dengan berkongsi artikel di laman web tersebut.Artikel anda akan mula tersenarai dalam carian google

4.Blogwalking

blogwalking


Blogwalking adalah satu cara untuk mempopularkan blog anda dan menerima trafik.Caranya ialah dengan berkunjung kelaman laman blog dan meninggalkan pesan atau sapaan di chatbox yang ada diblog tersebut.klik link pengunjung yang ada dichatbox tersebut untuk keblog seterusnya.Pasang juga widget(chatbox) tersebut di blog anda.

Demikian lah antara cara cara yang dapat mempopularkan blog anda dan memudahkan tersenarai di search engine.Anda akan dapat lihat hasilnya dalam beberapa hari sahaja.

Catat Ulasan

78 Comments:

RDZ Z berkata...
Teknik Buat Blog

Antara teknik yang selalu kita guna...memang berkesan..

BLuRpL3 berkata...
Teknik Buat Blog

sangat membantu...thank you so much :)
http://blurplediary.blogspot.dk/2014/06/fyi-jangan-sombong-dengan-takdir.html?spref=fb

lolapinkstiletto lolapink berkata...
Teknik Buat Blog

Ouhhh i see..thnk for sharng :)

Hamzah A.Hamid berkata...
Teknik Buat Blog

sangat baik.terima kasih kerana berkongsi maklumat.

Haslinda Hassan Ali berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas perkongsian

uniquestore berkata...
Teknik Buat Blog

wow..berkesan kepada new blogeer seperti sya..

amyra a.rashid berkata...
Teknik Buat Blog

Info yg bagus...

Jogo Hera berkata...
Teknik Buat Blog

Terimakasih untuk teknik blog bagi saya blogger pemula. kunjung balik blog saya ya, dan tolong beri usul atau saran.. skali lagi, terimakasih

joey secca berkata...
Teknik Buat Blog

Memperkenalkan blog pada google....yg ini setelah klik submit...mmmg automatik proses ke????atau mcm mna????

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@joey seccaklik submitakan tersenarai pada google.Buat juga langkah 2 dan 3.

kakyon berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih di atas perkongsian..sangat membantu..

Cacha berkata...
Teknik Buat Blog

Masih kurang paham, soalnya saya orang indonesia, jadi gak begitu ngerti dengan bahasa melayu, hehee :P

Nor Fiza berkata...
Teknik Buat Blog

Camne nk tukar blog title

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Nor Fizamasuk kedashboard...ambil setting...basic...title

#myblackwhite berkata...
Teknik Buat Blog

xtau apa nk buat

lysaa momschoc berkata...
Teknik Buat Blog

thnx for sharing

Nolan Naim berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih bro

Faizal Dahan berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik lahhh
regards hpmurah2u

Rasia Gabugan Bisnes berkata...
Teknik Buat Blog

Betul 2

Syafiq Rahim berkata...
Teknik Buat Blog

Ilmu Yg Berharga...Terima Kasih

shahida ahmad berkata...
Teknik Buat Blog

tq for sharing :)

Ummi Aqif berkata...
Teknik Buat Blog

info yang sangat menarik...
tQ

imarissa berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks

samsul jamaludin berkata...
Teknik Buat Blog

tq

Fairuz Talib berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik

tia adawiyah berkata...
Teknik Buat Blog

Tenkiu.. Sy still baru lagi, ade spe2 leh tlg, knpe sy nak msuk blog dekat blogged,my die ckp ni ye..

* URI contains no valid feeds. RSS or Atom feed is required.

m anwar al falah berkata...
Teknik Buat Blog

tanks for all

akinamuttaqin41 berkata...
Teknik Buat Blog

sangat bermanfaat bagi pemula seperti saya. thanks

Fatin Atma berkata...
Teknik Buat Blog

ohh yeke? Saya heran jugak kenapa lah bila saya search kat google,tak keluar.Sedih lah jugak rasanya *sob sob*
Btw kunjungilah blog saya -> http://realnfa.blogspot.com/
Saya blogger baru nak belajar lagi,hihihi :D

Norliana Mahat berkata...
Teknik Buat Blog

thank you beri tips ....

Dila Gebu berkata...
Teknik Buat Blog

tips menarik sangat nih, bagus bagus


jom sertai peraduan TONTON DAN MENANG !!!

Nanie Zulkifli berkata...
Teknik Buat Blog

baru saya faham..

www.hnjbeauty.blogspot.com

MShahrul Nizam berkata...
Teknik Buat Blog

Terbaiklah....Tips SEO sama macam blog ni juga http://www.belajarblogging.com/2014/06/seo-asas-dalam-enjin-carian-google.html

eda liza berkata...
Teknik Buat Blog

Masih tak faham

noradilahbatrisyia berkata...
Teknik Buat Blog

Yesss sangat usefulllah

de' syafni yummies berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana nak pasang widget kat blog saya macam yg no. 3 tu?? mohon penjelasan.

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@de' syafni yummieskena daftar pada laaman web tersebut dan dapatkan kod widget

Asmida Zakaria berkata...
Teknik Buat Blog

Tq, info yg bagus

Mr Tornado berkata...
Teknik Buat Blog

assalamualaikum,,saya blogger baru ,, slam kenalan,, terima kasih, infonya

mutiara cahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Asmida Zakaria

mutiara cahaya berkata...
Teknik Buat Blog

x dapat pon

Raihana tomoko berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas perkongsian maklumat yang sangat bernas ini.

blog dmathholic berkata...
Teknik Buat Blog

Tips yang baik untuk dilakukan, terimakasih :)

junaidawati jusoh berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas informasi berguna ini ye..

Myhometostay berkata...
Teknik Buat Blog

Satu petua dan maklumat yang sangat berguna untuk memperkenalkan blog kita serta menaikkan ranking dalam senarai pencarian google.

Rizqi Wafeera berkata...
Teknik Buat Blog

good info.. terima kasih =)

nuri berkata...
Teknik Buat Blog

thx po sharing..sgt mbntu

Nor Faridah Mat Said berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih...saya baru bina blog...artikel anda banyak membantu saya

ayu abdul rahim berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih diatas perkongsian maklumat. saya budak masih baru belajar. Terima kasih sekali lagi

Nik Khazami Nik Aziz berkata...
Teknik Buat Blog

Satu perkongsian yang menarik berkaitan backlink, sangat sesuai untuk cepat diindex oleh goolebot.

JuL Shahrin berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks krn banyak memberi tunjuk ajar..sbb saye newbie dlm blog nie..

jaka ariansyah berkata...
Teknik Buat Blog

Ini yang harus saya pelajari karna ini termasuk pada membuat blog seo agar blog bisa terlihat di pencarian

Utin Mardiana Abd Rashid berkata...
Teknik Buat Blog

baru nak belajar

Ceritera Dunia Pelajar berkata...
Teknik Buat Blog

Tq.. sgt berguna sbb sy bru bljr buat blog

Lily Aleesa berkata...
Teknik Buat Blog

Banyak perkara baru yg dapat sy belajar...terima kasih

Shila Shaklee berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih utk info ni :)

Aang Abdu Muamar Rauf berkata...
Teknik Buat Blog

makasih gan info nya bermanfaat...

Dewi Aja berkata...
Teknik Buat Blog

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Hanim Mahat berkata...
Teknik Buat Blog

T.kasih banyak

Yara Mysha berkata...
Teknik Buat Blog

tq..^_^

Rahayuzairis berkata...
Teknik Buat Blog

Awesome info for newbie like me.muehehe..Will try inshaallah

Keladi Ubi berkata...
Teknik Buat Blog

Saya drp malaysia...nk tanya...kenapa entri yang terkini tidak terupdate di bloglist...boleh tahu cara untuk selesaikannya

puteri suria berkata...
Teknik Buat Blog

Tq for info

1mystar-a berkata...
Teknik Buat Blog

Perlu ke letak www utk nama blog

azarazyra berkata...
Teknik Buat Blog

azzaazyra.blogspot.com..
Masih baru belajar sedih sebab cari dalam google xdaak..huhu

Hafidh Ranger berkata...
Teknik Buat Blog

habis submit repuest terus diapain(add url google)

Norazira Iera berkata...
Teknik Buat Blog

Salam.. Terima kasih atas perkongsian.. Sangat bermanfaat. Cuma saya nk tanya sikit.. Kenapa bila saya masukkan nama blog dekat adresss tu jadi x boleh ye.. Dye tulis WARNING: SETTING A CUSTOM DOMAIN WILL DISABLE HTTPS. Harap sgt blogger semua blh tolong 😕 tq..

Yuhaniz Basri berkata...
Teknik Buat Blog

hi terima kasih untuk teknik ni...saya pendatang baru..

geraldgolood berkata...
Teknik Buat Blog

info emas..tq kawan..

Winda Muliani berkata...
Teknik Buat Blog

Sis , sy x faham T_T , sesiapa yg baik hati , Fahamkan sy please T_T

Azha Rare berkata...
Teknik Buat Blog

Nice info for new bloggers... thanks

Micheal Ngo Angat berkata...
Teknik Buat Blog

nak tanya...mengapa blog sy tak keluar google

Sis Lynn berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for the info
i am new blogger .
http://lynnmasitah.blogspot.my/

Maya World berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks for sharing.

Cik Queen berkata...
Teknik Buat Blog

tq for the information..

MOHD AZMIL BIN KHAIRUDIN berkata...
Teknik Buat Blog

Dah try...tapi masih sama...http://kerjakosongdisini.blogspot.my/

lady'sfroggie berkata...
Teknik Buat Blog

tq byk membantu

Hafiz Aziz berkata...
Teknik Buat Blog

Kunjungi kurmakari.blogspot.com ek.. smp skrg x muncul2 kat google search