Cara mengelakkan read more automatik pada halaman statik

Memasang read more secara automatik memang menyenangkan kita kerana tidak perlu lagi memasukkan apa apa kod dan memilih bahagian mana teks yang hendak dipotong.Tetapi masaalahnya bila kita membuat halaman statik pada blog pun ada read more juga.Halaman statik untuk meletakkan sitemap dan tukar link tentunya kita nak paparan penuhkan?Jadi tutorial ini adalah bagi rakan rakan yang ingin mengatasi  masaalah dengan read more automatic ini.


Caranya:
Masuk ke dashboard,pilih template>>Edit HTML


Cari kod dibawah ini:
<div class='post-body'>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'><br/>
<data:post.body/>
<b:else/>

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>

<div expr:id='"summary" + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'>createSummaryAndThumb("summary<data:post.id/>");
</script> <span class='rmlink' style='float:right;padding-top:20px;'><a expr:href='data:post.url'> read more "<data:post.title/>"</a></span>

</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><data:post.body/></b:if>

</b:if>

<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>

Apa yang perlu kita buat ialah tambahkan kod warna hijau padanya.Cara ini telah saya gunakan pada read more automatic dengan thumbnail yang ada pada blog ini.

Jika kod diatas tiada gunakan cara ini:
cari kod dibawah ini:

<div class='post-body entry-content'>

kemudian letakkan kod ini dibawahnya:

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'><br/>
<data:post.body/>
<b:else/>


kemudian cari pula kod ini:

<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->

dan letakkan kod ini diatasnya:

</b:if>

Selamat mencuba

update 14/9/2013

Post a Comment

15 Comments:

Muhamad Nor @ Mamat @ Putra said...
Teknik Buat Blog

yahaya, leh x bg taw sy tutorial untuk wat link blink ble mouse ltak atasnya ? cm kt blog awak nie..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Muhamad Nor @ Mamat @ Putra
tutorial akan datang saya akan masukkan insyallah.

suffer8zine said...
Teknik Buat Blog

wahhh nice!

Terkini : Seluar Dalam Kalis Bom | Ini Fakta Bukan Auta | GIVEAWAY Lumayan

G1bR4N said...
Teknik Buat Blog

lam knal ok!!!

ibuintan said...
Teknik Buat Blog

terima kasih.. tutorial yg baik.

saya selalu ambil tutorial dari blog ini... halalkan ilmunye ye..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@ibuintanterima kasih..kerana dtg..saya halalkan

Cik Mulat said...
Teknik Buat Blog

salam tuan blog...

saya dah cuba tapi tak boleh..

"Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag "
".

keluar macam nie..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Cik Mulat
kod template berbeza jadi bila letak kod akhir menyebabkan ada error

SyoknyaDownload said...
Teknik Buat Blog

menjadi..thanks

SoutulMujahid said...
Teknik Buat Blog

alhamdulillah! jadilah!!! huhu... thnx!!!

wafimamap3 said...
Teknik Buat Blog

kenapa saya tidak berjaya lakukan readmore. semua step saya dah gunakana tapi masih gagal. plssss sifu

matakail said...
Teknik Buat Blog

tak berfungsi bro. boleh bagi pandangan tak.. http://pancingarateam.blogspot.com

Jomkongsistory.com said...
Teknik Buat Blog

tq bro... dh selesai masalah...

Adib Blogger said...
Teknik Buat Blog

alhamdulillah menjadi...trima kasih banyak ya admin krna tunjuk tutorial ni...

singgahla ke blog saya ni :)

ultrazoomzz.blogspot.com

Nurul Jannah said...
Teknik Buat Blog

Alhamdulillah,selepas penat matchkan code,akhirnya jadi jugak..