cara pasang widget tukar font pada blog

Dalam post kali ini saya kan tunjukan bagaimana hendak meletakkan gadget pada blog anda yang membolehkan pengunjung memilih jenis teks/bentuk tulisan dan saiz yang ingin lihat didalam blog.
tukar font blog
Tip pada kali ini  adalah bagi membolehkan pengunjung mengawal blog bagaimana paparan tulisan yang ingin mereka tampilkan.Antara sebab meletakkan gadget ini ialah bagi membolehkan pengunjung lebih selesa ketika membacanya.

Bagaimanakah cara hendak membuatnya?.
Berikut adalah cara untuk meletakkan pada blog anda
1.Klik pada Design dan pilih Page element--Add a gadget
2.Pilih Java Script/HTML

dan masukkan kod dibawah ini.


<script>
function go1(){
if (document.selecter2.select2.options
[document.selecter2.select2.selectedIndex].value != "none") {
document.getElementById('main').style.fontSize
=document.selecter2.select2.options
[document.selecter2.select2.selectedIndex].value
}
}

function go2(){
if (document.selecter2.select3.options
[document.selecter2.select3.selectedIndex].value != "none") {
document.getElementById('main').style.fontFamily
=document.selecter2.select3.options
[document.selecter2.select3.selectedIndex].value
}
}
</script>
<form id="forma" name="selecter2" method="POST">

<select onchange="go2()" style="font-family:verdana;font-size:8pt" name="select3" size="1">
<option value="Times New Roman"/>Times New Roman
<option value="Arial"/>Arial
<option selected value="Book Antiqua"/>Book Antiqua
<option value="Bookman Old Style"/>Bookman Old Style
<option value="Century Gothic"/>Century Gothic
<option value="Comic Sans Ms"/>Comic Sans Ms
<option value="Tahoma"/>Tahoma
<option selected value="Trebuchet Ms"//>Trebuchet Ms
<option value="Verdana"/>Verdana
</select>
<select onchange="go1()" style="font-family:verdana;font-size:8pt" name="select2" size="1">
<option value="8px"/>8
<option value="9px"/>9
<option value="10px"/>10
<option value="11px"/>11
<option selected value="12px"/>12
<option value="14px"/>14
<option value="16px"/>16
<option value="18px"/>18
</select></form>
3.Kemudian save template anda.

Catat Ulasan

4 Comments:

Bit Zamri berkata...
Teknik Buat Blog

Salam, macam mana nak buat post background tu background yg kita nak... :)
dah carik dalam list tutorial tp xjumpe..

afyqah khadiron berkata...
Teknik Buat Blog

thanks yah untuk tutorial ini

haida berkata...
Teknik Buat Blog

mcmana nak tukar kaler font title blog?

Leyza Jamil berkata...
Teknik Buat Blog

tak jadila...boleh bantu saya?