Cara pasang butang share melayang

Butang share ini adalah seperti butang share yang lain yang mana kebiasaannya diletakkan dibawah atau pun diatas posting . Butang melayang ini  ikut bergerak jika kita melakukan scroll pada blog.Oleh kerana ia bergerak keberangkalian pengunjung untuk klik butang tersebut adalah lebih besar kerana lebih mudah untuk mencapainya .Mengandungi butang untuk google plus,facebook dan juga twitter.
Berikut adalah cara cara bagi pemasangannya:


1.Masuk ke dashboard-Klik Layout-


2.Pilih ---Add a gadget



3.HTML/ Javascript







4.Masukkan kod dibawah ini:
<style type="text/css">
#pageshare {position:fixed; bottom:15%; margin-left:-71px; float:left; border-radius:5px;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px;background-color:#fff;padding:0 0 2px 0;z-index:10;}
#pageshare .sbutton {float:left;clear:both;margin:5px 5px 0 5px;}
.fb_share_count_top {width:48px !important;}
.fb_share_count_top, .fb_share_count_inner {-moz-border-radius:3px;-webkit-border-radius:3px;}
.FBConnectButton_Small, .FBConnectButton_RTL_Small {width:49px !important; -moz-border-radius:3px;/*bs-fsmsb*/-webkit-border-radius:3px;}
.FBConnectButton_Small .FBConnectButton_Text {padding:2px 2px 3px !important;-moz-border-radius:3px;-webkit-border-radius:3px;font-size:8px;}
</style>
<div id="pageshare" title="Share to Your Friends">
<div style="clear: both; font-size: 16px; text-align: center;">
</div>
<div class="sbutton" id="gplusone">
<script src="https://apis.google.com/js/plusone.js" type="text/javascript">
</script>
<g:plusone size="tall"></g:plusone></div>
<div class="sbutton" id="fb">
<a href="http://www.facebook.com/sharer.php" name="fb_share" type="box_count">Share</a><script src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" type="text/javascript">
</script></div>
<div class="sbutton" id="rt">
<script src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js" type="text/javascript">
</script></div>
</div>

5.Klik pada butang save

Catat Ulasan

13 Comments:

F.A.R.A.H. deeb berkata...
Teknik Buat Blog

MASEHHHH...

Hiddy Asri berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks..I byk belajar dr blog U cara nk update gadget sumer..

Henny Fadilla Ajram berkata...
Teknik Buat Blog

yahaya.. boleh koreksi sedikit..??'
sepertinya kode buton share twitternya terlalu banyak..' terdapat 2 buton share twitter didalamnya..' :)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Henny Fadilla Ajram
makasih henny..sudah dibetulkan...:)

aswad berkata...
Teknik Buat Blog

makasih....
apadiaaa.blogspot.com

HafizRahman.com berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa dia duduk ditengah2 ek...bukan ditepi..reply kat blog boleh??

HafizRahman.com berkata...
Teknik Buat Blog

xpa2...dah ok dah....masuk dlm edit html trus ...sng sikit...

Aiman berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih! :)

hai berkata...
Teknik Buat Blog

macamne nak ubah position

MoHd ShahriN berkata...
Teknik Buat Blog

macam mane nk hilang kan side bar gadget ni sb kat blog saya masih tggalkan kesan side bar yang kosong.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@MoHd ShahriNlog in dulu ke dashboard..masuk semula ke blog...ada icon screw driver dan spanner klik kat situ open kemudian pilih remove...

s'din anuar berkata...
Teknik Buat Blog

nk tanya:)kenapa kalo saya buat tuto yg selalunya menggunakan kod html atau pun java selalunya x boleh nk di post?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@s'din anuarnak post kod html dan lain kod kena encode dulu kat blog saya ada tool untuk encode html..boleh juga kat laman web lain..:)