cara letak imej disebelah tajuk sidebar

Entri kali ini masih lagi berkaitan dengan sidebar.kalau dalam artikel sebelum ini cara meletak background dan border pada sidebar,kali ini pula cara bagaimana hendak meletak ikon disebelah tajuk pada sidebar. Dengan meletakkan ikon disebelah tajuk boleh menampakkan sedikit kelainan pada sidebar.

Bagi membuatnya:
1:Pada dashboard Klik pada Template dan pilih edit HTML

2 Cari kod ]]></b:skin> ,gunakan Ctrl + F untuk memudahkan pencarian

3.Salin kod dibawah dan letakkan sebelum kod ]]></b:skin>
.sidebar h2 {
background:url(http://4.bp.blogspot.com/_yqzcBmyK-mo/TTUgoHJpSqI/AAAAAAAABQg/7YRSg0voA8Y/s1600/flower.png);
background-repeat: no-repeat;
background-position:left center;
padding:10px 50px 20px;
}

#- Gantikan url ikon jika ingin meletakkan imej yang diingini.

Imej boleh didapati dengan menggunakan google images.Boleh tentukan saiz yang dingini pada bahagian sebelah kiri menu.

Untuk membuat pelarasan ikon tukar nilai pada padding seperti contoh diatas:
padding:10px 50px 20px; ada tiga nilai dan membawa maksud seperti dibawah

10px---atas dan bawah
50px--kiri dan kanan
20px-jika ikon terlindung/terputus dihujung

selamat mencuba..

Catat Ulasan

15 Comments:

Annaz Aufa - www.reynaz.co.cc berkata...
Teknik Buat Blog

thanks infonya kawan...

||aLeaSaRa|| berkata...
Teknik Buat Blog

slm sggh.alhamdulillah berjaya jugak.free sggh ye tqvm!

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ berkata...
Teknik Buat Blog

huhuhu.. nape saya buat tak jadi? tak de pun kuar gambar.. please help me..

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ berkata...
Teknik Buat Blog

ala.. nampaknya tak boleh la saya buat.. huhuhu.. macam mana nak hilangkan kotak tu ek?

Kech Hidayah berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for sharing! =)

Mrs Tyara berkata...
Teknik Buat Blog

Salam..

saya dah buat.. okey takde masalah.. tapi tak keluar pulak icon nye.. kenapa yea?..

Achik berkata...
Teknik Buat Blog

Terimakasih banyak-banyak...

*~*DA LIL' DAISY*~* berkata...
Teknik Buat Blog

erm,sy dah follow semua step,tp tetap x menjadi...mcm mane eh??sy blogger baru..harap teknikbuat blog boleh membantu..:)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@*~*DA LIL' DAISY*~*
mungkin ruangan tak muat..bila saya lihat pada blog cik.ubah sikit saiz sidebar

ماس اكمال berkata...
Teknik Buat Blog

ma kasi....oke banget....dg tlg kasi petjk bikin tulisan naik turun yg ada d katagori yg tulisannya lebih dari 2 baris..aku da coba tp aku g bs,...mhn ptjknya...

aein berkata...
Teknik Buat Blog

info yang amat membantu..^^

Cik Jingga berkata...
Teknik Buat Blog

kalau nak letak image kat atas bawah sidebar mcm mana?

Tarmizi Adi berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih kawan tolong beri tahu saya tentang kekurangan blog saya http://rencong21.blogspot.com/ mohon diberi sedikit mtml untuk penyempurnaan
imeg pada judul blog

siti nor aishah md noor berkata...
Teknik Buat Blog

imej yang lain2 ada x?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@siti nor aishah md noorcuba cari melalui google images..dan gantikan url imej pada teks warna merah