Membuat Kotak Shout Box

Kotak shoutbox adalah suatu kotak yang berfungsi untuk memasukkan pesanan, namun boleh juga berfungsi sebagai tempat sembang (chatting). Biasanya Shoutbox dimasukkan kedalam halaman web/blog dengan bahasa java Script. Kita boleh mendapatkan shoutbox dari Cbox . Caranya adalah sebagai berikut :
shoutbox

1. Buka web Cbox  dan daftar di web tersebut,
2. Isikan ruang kosong pada form yang disediakan

    Cbox name : nama cbox anda
    Email Address : Isikan email yang masih aktif  
    Password: Masukan password untuk log in
    Confirm Password : Ulang semula kemasukkan password
    Website : Isikan dengan URL?alamat Blog anda
    Language : Bahasa untuk Cbox
    Style : Stail cbox yang yang inginkan
3. Tandakan pada ruang terms and conditions of service
4. Kemudian klik pada create my cbox


    Sekarang anda telah telah pun selesai mendaftar dan mempunyai akaun cbox


Cara memasang Cbox

1. Log in ke akaun cbox anda
2. klik pada publish
3. salin kod yang disediakan
4. Login ke blogger.com pilih Layout Kemudian Add A gadget 
5. Pilih HTML/Javascript.
6. Salin kod yang telah anda copy dari shoutbox.com tadi di kotak "Content" dan simpan.untuk melihat 
    hasilnya
update 23/7/13

Catat Ulasan

32 Comments:

RiaNbow berkata...
Teknik Buat Blog

thnkss anda sangat membantu..
sudi lrr lawat sya
http://aerol-rianbow.blogspot.com/

muzam berkata...
Teknik Buat Blog

time kaseh tuan yahaya!
blog saye sudah ade shoutbox :D

Lyana sntiasee Eppie!! berkata...
Teknik Buat Blog

thnx sanadd2
mmbantuu sandd... :))

Nieda berkata...
Teknik Buat Blog

1.Salam . Saya tak tahu nak letak heartbead .Mcm mana nak buat.

2. Kotak shoutmix saya jadi putih. Berapa PXL yang sesuai?

Tkasih.

Ibnumusa El-Muhammady berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks bro... tutorial anda sangat membantu saya

Malay Load Ranger berkata...
Teknik Buat Blog

mmg best blog ni..sila r lawat blog saye ok..baru newbie..
http://malayloadranger.blogspot.com/

Borobudur Adventure berkata...
Teknik Buat Blog

Nice info for newbie as me... thanks

anis-yang-manis berkata...
Teknik Buat Blog

tq..saya dah buat!tq bebanyak

Ibnul Wardi berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih banyak2..

Sofia MochAifos berkata...
Teknik Buat Blog

Ada kena kan bayaran ke ?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Sofia MochAifoskebanyakan nnya percuma.shoutmix tahun depan kena bayar.

syafiranadiaelias berkata...
Teknik Buat Blog

tak reti buat la..tension nye..:'(

zue b3b0t berkata...
Teknik Buat Blog

sy xpaham step 5 tu..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@zue b3b0tmasuk kedashboard..age element...add a gadget dan ambil html?javascript damn masukan kod disitu...

Riezu Mizu berkata...
Teknik Buat Blog

tq coz membantu.. it's really easy..:D

Aze Serbaneka berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas tunjuk ajar..skang saya pon dah ada..tima kasih byk2 ye

Atien abern berkata...
Teknik Buat Blog

Alhamdulillah saya jumpa tuto ini :-)

Noura Noralimah berkata...
Teknik Buat Blog

thank you...

Juni Yadi berkata...
Teknik Buat Blog

Nica Info gan... mantep deh
Jangan Lupa Kunjungi http://yadi000.blogspot.com/

Mizz Rose berkata...
Teknik Buat Blog

thanz for the in4 2

Fatihah Azmani berkata...
Teknik Buat Blog

terima kaseh :)

Iffah Aqillah berkata...
Teknik Buat Blog

assalamualaikum..saya nk buat cbo..time saya nk at password dia x leh trima?? mcm ne saya nk wat??

erni ariffin berkata...
Teknik Buat Blog

menarik.. mudah

Beauty Zone berkata...
Teknik Buat Blog

lepas design, di mana nak "add page element" tu. dah byk kali ni buat. kuar masuk design tu. x jumpe gak.
dalam tmplate? dalam ape?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Beauty Zonepilih layout...Add a gadget...HTML/javascript

Dluver Vevos berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks..!!menjadi

syamimi liyana berkata...
Teknik Buat Blog

design dimana ? layout di mana ?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@syamimi liyanaken a log in ke blogger baru jumpa.design/dshboard ada pada bahagian atas blo sebelah kanan atau bila dah dah masuk keblogger akan muncul senarai blog.Pilih blog yg dikehendakki akan jumpa paparan dashboard blog,dibahagian kiri terdapat senarai menu ambil layout

Ahsana Homestay berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih...blog saya dah ada chat box...

tia adawiyah berkata...
Teknik Buat Blog

Thx bro.. sgt membantu.. tenkiu.. :)

kedai baju ammar berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih tuan banyak ilmu yang saya dapat.. saya pun baru je bina website tp x tau cara nk tarik traffic ke website saya.. tp dengan adanya ilmu yang bermanfaat ini ..saya dh ada shoutbox sendiri

Allwei Zakaria berkata...
Teknik Buat Blog

menarik. penuh info