cara buat border lengkung pada blog

Menukar tampilan bagi mengindahkan blog tentunya merupakan antara yang tidak dapat tidak dilakukan oleh seseorang blogger.Selain dari cantik dan tidak memberatkan loading blog adalah antara yang perlu diberi perhatian bila melakukan sesuatu perubahan pada template.Sebelum ini saya ada membuat entri tentang membuat border disekeliling posting.tapi dalam bentuk persegi.Kali ini pula dipenjuru border adalah dalam bentuk bulat.
buat border lengkung

Untuk membuatnya:

1.Masukk ke blogger dan pilih design
2.Klik edit HTML dan tandakan pada Expand template widget
3.Cari kod h2.date header{

dan letakkan kod ini dibawahnya


border-left:3px solid #0000FF;
border-right:3px solid #0000FF;
border-top:3px solid #0000FF;
border-bottom:0px solid #0000FF;
-moz-border-radius-topleft:15px;
-moz-border-radius-topright:15px;


4.cari kod . post-body {

dan letakkan kod ini dibawahnya

border-right:3px solid #0000FF;
border-left:3px solid #0000FF;
5. Kemudian cari kod ini pula, .post-footer {
Tambah kod ini dibawahnya
border-left:3px solid #0000FF;
  border-right:3px solid #0000FF;
  border-top:0px solid #0000FF;
  border-bottom:3px solid #0000FF;
  -moz-border-radius-bottomleft:15px;
  -moz-border-radius-bottomright:15px;

6.Untuk mengganti border pada sidebar pula cari kod ini:

.sidebar .widget { 

dan letakkan kod ini dibawahnya

border:1px solid #0000FF;
-moz-border-radius-topleft:15px;
-moz-border-radius-topright:15px;
-moz-border-radius-bottomleft:15px;
-moz-border-radius-bottomright:15px

Kod berwarna oren adalah kod bagi warna biru,boleh ditukarkan dengan kod warna yang  bersesuaian.

7.Seterusnya save template .

Catat Ulasan

21 Comments:

Azura Ani Salaim berkata...
Teknik Buat Blog

wow! nice info!

aku_gayahspears berkata...
Teknik Buat Blog

TQ ya.. nak wat camni gak..lalala

Murni berkata...
Teknik Buat Blog

naper boder yg saya buat terbuka erkk..nmpak x kemas ja.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Murnitemplate cik murni hanya sesuai untuk letak pada area teks sahaja bukan sekali tajuk dan tarikh..

Nurhayani berkata...
Teknik Buat Blog

kan sebelum nak buat border melengkung nie,dulu saya pernah pakai border sekeliling post tuh,kena padam dulu ke kod border sekeliling post tuh?

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

kalau kita dah buat yang letak border sekeliling posting tu,kita kena delete x code tuh sebelum buat code untuk border lengkung nie?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Anonymouskena delete masuk yg ini pula

Nurhayani berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa kod h2 date header{ tuh xda lam template saya?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Nurhayanigunakan ctrl+F untuk find dan taipkan h2..ada..inshallah

Siti Safiyyah berkata...
Teknik Buat Blog

kalau gune templated designer boleh ke pakai tutorial ni? h2.date header{ yg ni tak jumpe, yg ade same ke lain?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Siti Safiyyahh2 yg lain tu mungkin untuk tajuk artikel.kalau buat tarikh tak masuk sekali dalam tu..

fajarnoverdi berkata...
Teknik Buat Blog

thx kang..
kang cra msukin css ny tu gmn kang..

pakdoe berkata...
Teknik Buat Blog

salam..bolehkah kiranya saya menghantar kod template saya dan saudara mengeditkannya...dengan menambah pelagai ciri yang menarik spt kepunyaan saudara...kerana saya ga ngerti...ma kasih yah...tolong yahhh!!!

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@pakdoeboleh ..hantar saja nanti saya editkan

shalina samsudin berkata...
Teknik Buat Blog

macamana kalau kod tu tak de ? hm

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@shalina samsudinkot diatas ada pada kebanyakan template..jgn lupa tick pada expand template widget

One-DK berkata...
Teknik Buat Blog

makasih infonya....saya coba buat border header.

emma michiyo berkata...
Teknik Buat Blog

dpat nk wat lah hurm

Saiful Umam Al-Fathowy berkata...
Teknik Buat Blog

Matur suwun......

Sudirman Abdullah Dekman berkata...
Teknik Buat Blog

OK mas bray..., thanks tutor informasi nya...., I LIKE.

eSource.com berkata...
Teknik Buat Blog

SANGAT MEMBANTU.. TERIMA KASIH