cara buat border lengkung pada blog

Menukar tampilan bagi mengindahkan blog tentunya merupakan antara yang tidak dapat tidak dilakukan oleh seseorang blogger.Selain dari cantik dan tidak memberatkan loading blog adalah antara yang perlu diberi perhatian bila melakukan sesuatu perubahan pada template.Sebelum ini saya ada membuat entri tentang membuat border disekeliling posting.tapi dalam bentuk persegi.Kali ini pula dipenjuru border adalah dalam bentuk bulat.
buat border lengkung

Untuk membuatnya:

1.Masukk ke blogger dan pilih design
2.Klik edit HTML dan tandakan pada Expand template widget
3.Cari kod h2.date header{

dan letakkan kod ini dibawahnya


border-left:3px solid #0000FF;
border-right:3px solid #0000FF;
border-top:3px solid #0000FF;
border-bottom:0px solid #0000FF;
-moz-border-radius-topleft:15px;
-moz-border-radius-topright:15px;


4.cari kod . post-body {

dan letakkan kod ini dibawahnya

border-right:3px solid #0000FF;
border-left:3px solid #0000FF;
5. Kemudian cari kod ini pula, .post-footer {
Tambah kod ini dibawahnya
border-left:3px solid #0000FF;
  border-right:3px solid #0000FF;
  border-top:0px solid #0000FF;
  border-bottom:3px solid #0000FF;
  -moz-border-radius-bottomleft:15px;
  -moz-border-radius-bottomright:15px;

6.Untuk mengganti border pada sidebar pula cari kod ini:

.sidebar .widget { 

dan letakkan kod ini dibawahnya

border:1px solid #0000FF;
-moz-border-radius-topleft:15px;
-moz-border-radius-topright:15px;
-moz-border-radius-bottomleft:15px;
-moz-border-radius-bottomright:15px

Kod berwarna oren adalah kod bagi warna biru,boleh ditukarkan dengan kod warna yang  bersesuaian.

7.Seterusnya save template .

Catat Ulasan

21 Comments:

Azura Ani Salaim berkata...
terima kasih atas kunjungan

wow! nice info!

aku_gayahspears berkata...
terima kasih atas kunjungan

TQ ya.. nak wat camni gak..lalala

Murni berkata...
terima kasih atas kunjungan

naper boder yg saya buat terbuka erkk..nmpak x kemas ja.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Murnitemplate cik murni hanya sesuai untuk letak pada area teks sahaja bukan sekali tajuk dan tarikh..

Nurhayani berkata...
terima kasih atas kunjungan

kan sebelum nak buat border melengkung nie,dulu saya pernah pakai border sekeliling post tuh,kena padam dulu ke kod border sekeliling post tuh?

Tanpa Nama berkata...
terima kasih atas kunjungan

kalau kita dah buat yang letak border sekeliling posting tu,kita kena delete x code tuh sebelum buat code untuk border lengkung nie?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Anonymouskena delete masuk yg ini pula

Nurhayani berkata...
terima kasih atas kunjungan

kenapa kod h2 date header{ tuh xda lam template saya?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Nurhayanigunakan ctrl+F untuk find dan taipkan h2..ada..inshallah

Siti Safiyyah berkata...
terima kasih atas kunjungan

kalau gune templated designer boleh ke pakai tutorial ni? h2.date header{ yg ni tak jumpe, yg ade same ke lain?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Siti Safiyyahh2 yg lain tu mungkin untuk tajuk artikel.kalau buat tarikh tak masuk sekali dalam tu..

fajarnoverdi berkata...
terima kasih atas kunjungan

thx kang..
kang cra msukin css ny tu gmn kang..

pakdoe berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam..bolehkah kiranya saya menghantar kod template saya dan saudara mengeditkannya...dengan menambah pelagai ciri yang menarik spt kepunyaan saudara...kerana saya ga ngerti...ma kasih yah...tolong yahhh!!!

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@pakdoeboleh ..hantar saja nanti saya editkan

shalina samsudin berkata...
terima kasih atas kunjungan

macamana kalau kod tu tak de ? hm

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@shalina samsudinkot diatas ada pada kebanyakan template..jgn lupa tick pada expand template widget

One-DK berkata...
terima kasih atas kunjungan

makasih infonya....saya coba buat border header.

emma michiyo berkata...
terima kasih atas kunjungan

dpat nk wat lah hurm

Saiful Umam Al-Fathowy berkata...
terima kasih atas kunjungan

Matur suwun......

Sudirman Abdullah Dekman berkata...
terima kasih atas kunjungan

OK mas bray..., thanks tutor informasi nya...., I LIKE.

eSource.com berkata...
terima kasih atas kunjungan

SANGAT MEMBANTU.. TERIMA KASIH