Objek terkeluar dari gambar

Wah objek terkeluar dari gambar!!.Bunyi tajuknya boleh tahan juga(psst..tak tau nak letak title apa yang sesuai sebenarnya)Apa sebenarnya yang dimaksudkan?.Untuk itu cuba lihat gambar dibawah ini.

Tentunya korang dah biasa tenguk gambar water lilies ni.Ada kat dalam folder My documents---sample pictures ...Ini lah yang saya maksudkan objek terkeluar dari gambar.
objek terkeluar

Untuk tutorial ini  saya akan gunakan imej dibawah.Korang boleh copy jer imej ni atau gunakan gambar lain.

1.Mula mula open imej yang dikehendakki.Klik menu file dan pilih open atau double klik pada paparan kosong pada adobe photoshop untuk membukanya.


2.copy imej tadi.Tekan butang Ctrl+J dan background copy akan muncul.
3.klik pada ikon create new layer atau tekan Shift+Ctrl+N untuk masukkan satu layer baru.Jika palet layer seperti dibawah tidak muncul tekan butang F7
insert new layer

   
4.Masukkan layer masuk pada layer tadi,tekan ikon add layer mask.
5.klik pada kotak sebelah kiri pada layer 2.gunakan Rectangular Marquee Tools,klik dan seret pada imej untuk membuat garisan  pada gambar.Tinggalkan bahagian hujung bagi menampakkkan bahagian yang akan dibuat nampak terkeluar dari imej

baut bingkai pada gambarimej terkeluar

6.Tekan butang Ctrl+Backspace untuk mengisi kotak tadi kepada warna putih.
7.Tekan butang Alt dan buat lagi selection bagi membentuk bingkai untuk gambar
8.Pilih menu select pilih inverse,tekan butang delete dan bingkai telah terhasil.Tekan butang Ctrl+D untuk
  deselect selection tadi.klik pada ikon mata pada layer background untuk melihat bahagian yang telah
  dipotong.

9.Kemudian pilih layer 1,gunakan polygonal lasso tool atau magnetic lassso tools dan buat selection dibahagian luar bingkai tadi(bahagian ini kita kan buang) kemudian tekan butang delete apabila selesai membuat selection.
imej


10.Klik pada ikon mata pada layer background untuk  melihat bahagian yang telah dipotong.tekan butang CTRL +D untuk deselect.
11.Klik pada layer mask(kotak sebelah kanan pada layer 2).Setkan foreground kepada warna putih.Gunakan berus untuk membuang bahagian bingkai yang melindungi imej .
cara buat bingkai pada foto

12.Pilih layer 1 semula.Klik ikon add layer style dan pilih drop shadow untuk letak bayang pada bahagian yang dipotong.laraskan opacity dan distance kepada nilai yang sesuai.
 layer
bayang pada gambar
 
13.Pilih layer 1  dan layer mask tadi(tekan Shift),klik kanan pilih merge layers(gabung ketiga tiga layer).
14.klik menu edit--->transform ---> Rotate 90 CW.kemudian pilih menu Menu filter---distort----shear dan klik pada graf untuk bentuk gambar melengkung.Kemudian klik ok.
imej melengkung

15.Kemudian klik menu edit---- Transform ------ Rotate 90 CCW untuk tegakkan semula gambar.
16.Klik pada bingkai yang muncul dan seret untuk meletakkan imej supaya muat pada paparan.

motor saya

Hasilnya:
motor rempit

Catat Ulasan

16 Comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ berkata...
Teknik Buat Blog

step yang no 6 tu..nape tak leh jadik putih die punye layer yang macam pic yang awak tunjukkan tu ek? kat mane silap sye ni? huhuhu

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤
tekan butang D untuk default.foreground warna putih.

muhd faez berkata...
Teknik Buat Blog

hebat
tutorial yg bagus
minx tunjuk ajar
:)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@muhd faezkalau ada masaalah nak buat leh tanya...jgn segan ok...

puteri.diyana berkata...
Teknik Buat Blog

suke2 tutorial nie...
=)
nti maw cuba deyh..

nAs; The best in ME berkata...
Teknik Buat Blog

cantikk..

hebat...

^_^..

saya bnyk blaja tutorial kt sni..

terima ksh krn berkongsi ilmu..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@nAs; The best in MEterima kasih juga sudi membaca tutoril saya.

yusman udin berkata...
Teknik Buat Blog

smekom...nak tumpang tanya skit,cmane erk nak letak warna bagraund bile dah siap edit?? maksud sye,kalau dah save imej,bagraund putih je,tambahan lg frame putih..Xnampak cantik mcm yg awk punye dkt atas tu,,..k thankss!!

yusman udin berkata...
Teknik Buat Blog

skekom...nak tnya skit,bile dah siap edit gambar tu cmane nak tukar baground warna putih pg warna laen?? sbbnye warna frame dgn baground pon putih,frame pn dah xnampak dh..thanX!

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@yusman udinbuat satu layer baru.masuk warna dan seret layer tu letak bawah sekali

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@yusman udinbuat satu layer baru.masuk warna dan seret layer tu letak bawah sekali

yusman udin berkata...
Teknik Buat Blog

@yahayaok tq,nnti sy cube ye...

sendy berkata...
Teknik Buat Blog

kalau cara keluarkan semua gambar dan dipindah backgroud lain gimana

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@sendyterima kasih...saya akan buat tutorialnya nanti...:)

nurulbaizurazuber berkata...
Teknik Buat Blog

syiokk la blog ni.. byk info..
jom follow saya..
http://nurulbaizurazuber.blogspot.com/

Apai S-tamarya berkata...
Teknik Buat Blog

Bestnya blog ni... berinfo dan kemas tersusun.