Meletak gambar sebagai header blog

Template yang standard kebiasaanya tidak meletakkan add widget pada bahagian header yang mana menyebabkan kita tidak boleh memasang gambar sebagai header.Untuk membolehkan gambar dipasang sebagai header kita perlu membuat perubahan pada kod template.

Untuk membuatnya:
Klik pada design...Pilih Edit HTML
Tandakan pada Expand widget templates

Cari kod ini pada template anda
Cara mudah adalah dengan menggunakan butang CTRL+F untuk cari kod pada template anda>

<div id='header-wrapper'>
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='YOUR LIKE (Header)' type='Header'/>
</b:section>
</div>

gantikan kod diatas menjadi seperti dibawah ini:
<div id='header-wrapper'>
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='2' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Header1' locked='false' title='YOUR LIKE (Header)' type='Header'/>
</b:section>
</div>
Nota: maxwidgets boleh anda gantikan bilangan yang diperlukan.kemudian  klik save template.

Untuk meletakkan gambar upload dulu ke photobucket.com dan salin kod HTML nya.
Kemudian masuk pada dashboard=>design=>page elements.pilih add a HTML/javascript dan masukkan kod dari photobucket tadi atau pada add a gadget pilih picture=>image=> from your computer.klik pada browse=>pilih lokasi imej disimpan.
Sesudah dimasukkan klik butang save.

Catat Ulasan

16 Comments:

VAN MOVIC berkata...
Teknik Buat Blog

oke,,
makasih untuk tipsnya kawan

Allien 99 berkata...
Teknik Buat Blog

lah ini yang ogut cari.. disave dulu ah, ntar prakteknya setelah bikin gambarnye hehe

ardinihumaira berkata...
Teknik Buat Blog

dni ada masalah tak bape paham HTML. adoyai :'(

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ardinihumaira

kalau ada masaalah ,dapatlah kiranya kemukakan disini atau melalui contact me untuk lebih detail

Nanang berkata...
Teknik Buat Blog

Nice tips... :)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

makasih sobat semua atas komen yang diberikan

Muhafis berkata...
Teknik Buat Blog

tanks, sy buat di barang-baik.com menjadik la. best2

Harapan baru berkata...
Teknik Buat Blog

pengen tau cara ngasih tulisan diatas gambar sebagai header..
contoh sperti punya anda " TEKNIK MEMBUAT BLOG"
.mohon bantuanya.
makasih..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Harapan baruuntuk header dgn tulisan saya guna photoshop saja..

Cik Teratai berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mn nk upload gmbar ke photobucket???

ZATTY berkata...
Teknik Buat Blog

Saya dah cuba buat tapi gambar berderet ke bawah la...mcmana nak buat bagi gmbr tersusun macam banner tu..

MamaRayyan berkata...
Teknik Buat Blog

nice work..really help me much..

meyya :) berkata...
Teknik Buat Blog

xreti la nak buat kotak untuk about me n isi blog :(

amyhoney berkata...
Teknik Buat Blog

nice and helpful!

Nur Balqis Qahira berkata...
Teknik Buat Blog

tqvm atas tutorial ini..jemput singgah di blog saya : http://sunnahmall2u.blogspot.com/

lily chandi berkata...
Teknik Buat Blog

info yang sangat berguna untuk saya sebagai newbie..
thanks a lot..