menghapus broken link dari blog

Mungkin korang ada menghapus artikel dari blog korang.Tetapi halaman itu sebenarnya masih  terindeks pada google.Hal yang sebegini akan menyebabkan terjadinya broken link.Broken link bermaksud pautan  tidak sah,rosak atau link mati Broken link pada laman blog atau web boleh menurunkan page rank dan juga hasil carian pada google.Selain dari itu juga broken link juga wujud pada komen pengunjung yang mana tidak mengkemaskinikan profail masing masing pada blog.


Untuk menghapusnya:

1.Buka laman google webmaster tools.Jika belum ada akaun google,daftarlah terlebih dahulu.
2.Pada dashboard pilih add a site.masukkan alamat blog korang disini hingga proses verifikasi selesai.abaikan jika sudah memasukkan blog sebelumnya.
3.Bila sudah dimasukkan nama blog akan muncul dibahagian bawah.Klik pada nama blog.
add a site

4.Kemudian muncul paparan dashboard blog disini.
5,Pada sebelah kiri menudashboard pilih Diagnostics--crawl errors-disini kita boleh lihat error yang ada pada blog


6.untuk menghapus nya,klik pada site configuration--crawler access-remove url-new removal request

7.masukkan link yang hendak dihapus--pilih opsyen pertama disini -tandakan pada The page returns a 404/410 ...  dan klik submit request
8.Link akan dihapuskan beberapa hari selepas itu.
#Bagi komen yang mempunyai broken link,terpaksalah di delete.Saya gunakan link checker di http://www.web-site-map.com/broken-links.php bagi mencari broken link .

Catat Ulasan

13 Comments:

Mama Kembar 3 berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for sharing this infor.

Gayahspears berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik la bro Yahaya...

iza berkata...
Teknik Buat Blog

Salam...

Dah beberapa kali buang tp tetap ada link yg sama. Napa ek?
google tak terima ke?
Penat ooo, buang lebih dari 60 url 404

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@iza
bila dah delete ambil masa beberapa hari juga baru link dibuang.

zulkbo berkata...
Teknik Buat Blog

salam..
dah lama buat..
tak habis2 lagi ni
manual tu yang letih

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@zulkbo
kalau tak pernah buka sini sekali nampak banyak,saya ada dalam 10 kebawah kalau banyak sangat kena buat peringkat demi peringkat..kalau tak letih juga..

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

ada 2 je, tq bro for this info. =)

rejected_username berkata...
Teknik Buat Blog

join my blog
http://luahanpendapatcadangan.blogspot.com/

apple berkata...
Teknik Buat Blog

mcm na nak verify eh? xdapat la

fantasi maya berkata...
Teknik Buat Blog

nice post,tapi gua udah bikin kaya di atas ko dia bilang link yg gua masukin erorr(Crawl errors)bisa bilang nga apa masalahnya http://myinspirasi.blogspot.com

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@fantasi mayabila klik pada crawl error akan muncul senarai sebelah kanan copy link dan terus ke langkah 6 untuk remove errror tersebut

kangtok berkata...
Teknik Buat Blog

posting yang sangat bermanfaat, kawan...mksh..

Saghaib Hikmah berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih kerana telah share ilmunya disini