Meletak dokumen Pdf pada blog

Jika anda ingin  memaparkan dokumen pdf pada blog bukan lah sesuatu perkara yang mustahil.Dengan menggunakan laman web Scribd ia boleh memaparkan dokumen pdf pada blog anda.Format pdf biasanya selalu digunakan untuk membuat ebook.Jadi pengunjung boleh membaca dokumen pdf pada blog anda.Anda boleh terus upload dokumen tanpa perlu mendaftarnya,tetapi jika mendaftar kita boleh tetapkan paparan hanya untuk kita sahaja.Jika tidak ia adalah untuk paparan umum.

Langkah langkah bagi memasukkan dokumen pada blog.
Klik pada dokumen yang telah diupload diScribd
Pada bahagian kanan bawah terpapar paparan berikut

letak dokumen pdf

Kemudian klik pada embed..
Selepas itu muncul paparan share this document

letak kod





Tetapkan kelebaran dan ketinggian untuk dokumen pada width dan height pada bahagian bawah ruangan kod.

Kemudian salin kod pada ruangan embed this document(disitu boleh pilih samada HTML5,flash atau untuk wordpress).Untuk blogspot pilih saja HTML5 dan salin(copy) kod pada ruangan dibawah.

Dan dalam mode edit html pastekan kod tadi pada posting yang dikehendakki..

edit kod html

Catat Ulasan

13 Comments:

Joel berkata...
Teknik Buat Blog

Maksih bang tips nya. boleh dijelaskan tidak cara buat efek bintang untuk background linkwithin-nya?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Joel
tuttorial ada...http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/12/cara-membuat-link-berkelip-disertai.html

aku mun berkata...
Teknik Buat Blog

ooo gitu...

mmg tak leh trus upload eh??

mmg kena ikut scribd menda tu eh

EjAt_mU89 berkata...
Teknik Buat Blog

jln cni

Ismail Md Nor berkata...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum, terima kasih atas kewujudan blog ini yang banyak mengajar saya untuk menghasilkan blog bagi kegunaan pelajar saya di alam maya. Ada tak cara-cara untuk kita letakkan fungsi upload dan download file dalam blog kita. Tk.

Captain berkata...
Teknik Buat Blog

Salam Sifu,

Hari ini dapat buat PDF fail n3 kat blog...tq pd posting ini..

Jazakallahu khairan.

~ayusleeping~ berkata...
Teknik Buat Blog

nice

kb berkata...
Teknik Buat Blog

salam . terima kasih atas perkongsian ilmu ini.. blh saya tanya, kenapa saya buat tak menjadi? padahal sy dah ikut step by step...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@kb mungkin salah copy kod..yang bawah tu..pada tab HTML5

Liza Izsan berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih.. sgt membantu....
thumb up.

Maisarah Azmi berkata...
Teknik Buat Blog

info menarik

Wan Kamarul Ariffin Wan Ahmad berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih

awdawd berkata...
Teknik Buat Blog

trimakasih infonya sangat menarik ,,
dan bermanfaat,,
mantap,,.