Menu bar tanpa hack template


Ini adalah cara yang ringkas untuk meletak menu bar melintang pada blog.Kebanyakkan menu bar diletakkan dengan kita perlu mengubahsuai pada template dengan meletakkan kod padanya.Tapi untuk menu bar ini cukup meletakkannya pada add gadget.

Daripada paparan blog anda klik pada customize - Page Elements - Add a gadget - HTML/JAVASCRIPT



| <a href= "http://namabloganda.blogspot.com/pagename">label </a> | 

kod ini adalah sebagai mana cara anda masuk masukkan link pada blog.Tanda garis menegak yang ada
pada link tu terletak sekali dengan butang pada butang backslash(\) pada keyboard.
Tujuan nya adalah untuk meletak pembahagi antara ruang seperti: HOME | CONTACT |

setelah meletak kod tadi,jangan lupa save terlebih dahulu.selepas itu seret dan letakkan dibawah header

Cara diatas cuma teks sahaja dan tidak nampak macam butang navigasi.untuk lebih menarik sedikit kita boleh gunakan dalam bentuk table.Cara membuat table ini ada saya terangkan dalam entri sebelum ini.
contohnya seperti dibawah ini.


masukkan kod ini:

<table border="1" style="width: 300px;"><tbody>
<tr bgcolor="#e0f8e0">
<td align="center" ><a href="URL 1">tab 1</a></td>
<td align="center"><a href="URL 2">tab 2</a></td>
<td align="center"><a href="URL 3">tab 3</a></td>
 (boleh ditambah dibawah ini jika ada lagi link hendak dimasukkan)
</tr></tbody></table>

bg color #e0f8e0 adalah kod warna boleh tukar mengikut kehendak anda dan kod boleh disemak disini.
width:300px adalah lebar column--tukarkan mengikut kesesuaian anda.
URL 1 hingga  URL 3--masukkan url anda
tab1 hingga tab 3 teks yang akan dipaparkan pada jadual.

Selamat mencuba.

Catat Ulasan

25 Comments:

korean drama ost berkata...
Teknik Buat Blog

iyups bener juga ya, bisa kayak gitu tapi malah gak kepikiran,thanks.

ezyanie berkata...
Teknik Buat Blog

nak cuba lah :)

korean drama ost berkata...
Teknik Buat Blog
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
softwarebali berkata...
Teknik Buat Blog

kunjungan sobat!

fad*** berkata...
Teknik Buat Blog

bro x da yang automatic ke?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@fad***
tgk kt Membuat halaman statik pada blog

Bui Idzra Ryn berkata...
Teknik Buat Blog

SALAM..MACAM MANA NK DPTKAN URL LINK TU EA..YG ADA HTML TU..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Bui Idzra Rynrujuk pada cara membuat halaman statik

redzuan berkata...
Teknik Buat Blog

thanx bro da berjaya buat. n lagi 1 saya nk tnya , kalau buat menu bar ni effet tak pada loding blog n berat berat blog?

Areda berkata...
Teknik Buat Blog

nak tanye la..bila dah buat smua ni..macane nk masuk post lame dlm tab2 tu...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Aredacuba lihat tutorial cara buat page statik

SMKNaning berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana plak nak buat sub menu???

Al-Wardah berkata...
Teknik Buat Blog

Salam ziarah. byk yg sy dpt belajar hari drp tutorial tuan, terima kasih banyak2.

onlajer berkata...
Teknik Buat Blog

Kenapa yang menjadi hanya tab home sahaja

Siti Saadah berkata...
Teknik Buat Blog

SALAM NK TANYA MCMANA NK MASUKKAN DETAIL KT MENU BAR?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Siti Saadahcuba lihat posting Membuat halaman statik pada blog...

Abdullah_syabab berkata...
Teknik Buat Blog

salam..boleh ajar sy bagaimana boleh bukak kpd tab baru bile sy tekan 'link exchange' pd blog smart anda nie? terima kasih

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Abdullah_syababrujuk pada cara buat page statik...:)

Abdullah_syabab berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya
sy dh buat tpp still open kt tempat sme. cmne nk buat yg bila tekan jd open kt new tab. tksh bnyk2..

sk sijangkang berkata...
Teknik Buat Blog

sy dh buat menu bar seprti diatas & berjaya tp cmmane nk msukkan artikel or post dlm menu bar tu??

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@sk sijangkangada contoh nak masukkan dibawah imej diatas.dapatkan url post dan letakkan disitu...biasanya kena buat statik page...cuba lihat tutorial

Henry Hutagalung berkata...
Teknik Buat Blog

GMN CARA BUAT TABELNYA SAMA BESAR GAN

kuntum emas berkata...
Teknik Buat Blog

Saya nak isi teks atau gambar dalam tab menu bagaimana caranya

Read berkata...
Teknik Buat Blog

asssalamualaikum tuan , terima kasih sy telah cuba memang jadi tq tq

kamalsb berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana nak masokkn tesk dlm setiap menu bar.?