Cara buat widget muncul hanya pada halaman tertentu

Cara ini adalah bagi membolehkan widget hanya muncul pada halaman depan dan bila diklik pada tajuk posting atau read more untuk membaca artikel satu paparan lain akan muncul dan disini widget tersebut disembunyikan.Mungkin ada diantara widget yang dirasakan tidak perlu muncul ketika posting dibaca ,cuma melambat kan proses loading.Sebagai contoh cuba perhatikan widget Friend Banners pada sidebar yang saya sembunyikan bila read more diklik untuk membaca entri seterusnya.

Bagi membuat nya kita perlu pastikan widget mana yang hendak akan ditampilkan hanya pada bahagian hadapan:

Misalnya saya hendak sembunyikan widget Shoutbox pada blog ini:

Seperti biasa pada design--pilih edit HTML--tandakan pada expand template widget
Gunakan Crtl +F  taipkan pada find (widget id atau title tulisan warna oren ) untuk memudahkan pencarian dan  kodnya adalah seperti dibawah ini pada template:

</b:widget>
</b:section-contents><b:section-contents id='sidebar-right-2-2'>
<b:widget id='HTML1' locked='false' title='Friend Banners' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>

* cuma tambah kod yang berwarna merah sahaja
Jika widget tidak dinamakan kita cuma perlu buka widget tersebut dan dapatkan  id nya:
Lihat bulatan pada imej

sembunyi widget
Jika hendak memaparkan widget hanya pada halaman posting gantikan dengan kod ini:

<b:if cond="data:blog.pageType == &quot;item&quot;">
Widget kod disini
</b:if>

Catat Ulasan

13 Comments:

wanie m'nJ berkata...
Teknik Buat Blog

saya x brapa paham...huhu

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wanie m'nJsaya telah edit semula,harap dpt membantu..

HAW berkata...
Teknik Buat Blog

sy pun tak faham sbb code contoh dgn code sy berbeza

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@HAW
template blog gunakan java memang tak sama jadi memang tak sama.kod ni untuk CSS

IKRAM berkata...
Teknik Buat Blog

oh.. da paham da :) bro, kalau boleh bro fahamkan betul2, takut ada yan gta paham pulak :)

aku dhaku berkata...
Teknik Buat Blog

assalamualaikum......nih namaku aku.mutanya nih.knapa yah ko bnyk ya ga well point.tolong dong jelasin caranya yg lebih detail.aku lgi blja ngeblog nih......makasih ya...ku tunggu jawabnnya.

Ibnushukran berkata...
Teknik Buat Blog

yeahh.. berkesan la.. pening jgk kpala ngan linkwithin coz kt main page dia kacau tmpat len n jadi serabut..
so pkai cara ni baru la bole buat linkwithin muncul kt posting page je..
thanks teknikbuatblog!!!.. :)

arjuna berkata...
Teknik Buat Blog

masih bingung gan..

Jairinly bin matuin berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih kerana wujudkan blog ini

aidel f. berkata...
Teknik Buat Blog

LOVE UR TUTORIAL LA

Adib Blogger berkata...
Teknik Buat Blog

Salam..admin..saya ada widget kiri n kanan..posting saya brde di tgah...so bila sya smbunyikan widget di sblah kiri..dan bila klik pada posting,trdapat ruang kosong d sebelah kiri...jadi ada cara x nak ubah saiz posting..

sasori kun berkata...
Teknik Buat Blog

Arigatou Admin san

Apa Hal berkata...
Teknik Buat Blog

tq tutorial nie.. tapi nak tanya pasal yang baah tu.. yang atas dah boleh buat, bwh tu ganti kat mana?tak jelas..