Cara buat Link Membesar dan Berubah Warna

Membuat link sebegini adalah merupakan tambahan bagi memberi kelainan pada blog kita.Link akan hanya membesar dan berubah warna apabila pointer mouse dihalakan pada link.Pointer juga boleh diubah kepada bentuk lain,selain dari bentuk asal yang berupa tangan.

Berikut adalah caranya :
1. Login to Blogger kemudian pilih "design"
2. Klik pada "Edit HTML"
3. kemudian cari kod a:link dan a:hover dan gantikan dengan kod dibawah ini :


a:link
{
color:#0000ff;
font-size:10px;
cursor:default;
}

a:hover
{
color:#d2691e;
font-size:19px;
font-style:italic;
cursor:wait;
}

4. Kemudian klik save Template.
 
    Nota:
    warna oren menunjukkan warna link
    warna merah menunjukkan ukuran font
    warna hijau adalah font italic ketika pointer dihalakan pada link
    warna biru menunjukkan style mouse pointer dan boleh ditukar menjadi crosshair, hand, wait,
    move, text dan sebagainya

Catat Ulasan

25 Comments:

misyamissyou berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih sbb kongsi entry ni.. :) nak try.. weee~~

velasrizal berkata...
Teknik Buat Blog

good info..keep it up..


Malaysia, Indonesia Mahu Anjur Piala Dunia Bersama ?

miss iema selamat berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana 2?/

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@miss iema selamat
contohnya seperti yang ada pada blok ni..bila dihalakankan pointer ke tajuk entri....teks akan membesar

putra83 berkata...
Teknik Buat Blog

berkunjung kemari sob..saya gak tau bukua tamu nya dimana..

Masrie berkata...
Teknik Buat Blog

Link back ya.. makasih infonya, q dah masukin linknya di blog buruk q..
http://masrie.co.cc

Extraction Sejaty berkata...
Teknik Buat Blog

sngt tdk brgunaaa!!!

nurafrianarazman berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mana nak buat link blog kita kelihatan biasa balik ? serabut la sy punya blog

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@nurafrianarazmankena edit semula kod yg dimasukkan..font size ...color

Jieda berkata...
Teknik Buat Blog

thanks dah berjaya

toyolkiut berkata...
Teknik Buat Blog

dh try buat satni..
berjaya!
trima kasih..

norhirdayu jafri berkata...
Teknik Buat Blog

ape ni sume tk blh pn..

..........THE FABULOUS BOYZ........ berkata...
Teknik Buat Blog

Macam mana kita nak dapatkan balik kod sebelum ini?(sebelum membuat kod diatas)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@..........THE FABULOUS BOYZ........
boleh guna yg tu juga tapi edit pada warna dan saiz font jadi asal semula

Nusyaz berkata...
Teknik Buat Blog

Saya dah buat ikot step, tapi tak menjadi..macam mana nak ubah balik setting biar jadi macam yang asal punya?? Please...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Nusyaz
a:link {
text-decoration:none;
color: $(link.color);
}


a:hover {
text-decoration:underline;
color: $(link.hover.color);
font-size:20px;
}

Nusyaz berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya Thanks, keadaan da kembali normal..hehe terima kasih byk2 :)

Ery Sahaja berkata...
Teknik Buat Blog

thanks 4 d tuto...
its great...

Gus Tahta Al Hafizh berkata...
Teknik Buat Blog

Syukrons .... mabbruuk .... Amien.....

Donny Ghebotsz berkata...
Teknik Buat Blog

gan ,, gimana caranya ngubah kaya punya agan ?
tulisan judulnya bisa berubah?

Donny Ghebotsz berkata...
Teknik Buat Blog

om yahaya : gimana caranya supaya judul post juga bisa berubah?

mohon pengertiannya :)

Rudy Santoso berkata...
Teknik Buat Blog

Terimakasih bnayak gan artikel disini sngt bermanfaat,,,dan saya coba brhasilll

sasori kun berkata...
Teknik Buat Blog

yg berkilat 2 macam mana pulak?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@sasori kunada tutorialnya...cara buat link disertai kerlipan bintang

Buaya Naga berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas info yang berguna dah try buat blog salam