cara tukar smiley pada cbox dan shoutmix

smilies
Mungkin korang inginkan kelainan pada smiley yang ada pada cbox dan shoutmix.Bila blogwalking tgk kawan kawan letak smiley yg bermacam macam bentuk tentunya ada teringin juga nak buat mcm tu.

Cara menukarnya:

Untuk CBOX
Log in ke cbox.ws atau klik saja pada link cbox yang ada pada widget cbox
masukkan log in name dan password
kemudian masuk ke menu options--pilih smilies
cbox

kemudian paparan dibawah akan muncul
tukar smiley

disini kita cuma perlu tukar url smiley yang ada pada paparan.Smiley boleh didapati di freesmileys.org , websmileys.com ,myem0.com dan sebagainya.
masuk keweb tersebut pilih smiley yang dingini ,salin url (code dimasukkan contohnya seperti ini: http://www.websmileys.com/sm/angels/ClergyMan.gif) dan letakkan pada url seperti paparan diatas dan klik save.

# [img] dan [url] yang ada dihadapan dan hujung url hendaklah diabaikan.

Untuk shoutmix

log in ke akaun shoutmix
pada menu display pilih smileys
shoutmix display
Kemudian paparan berikut akan muncul:
tukar shoutmix smiley

pada imej diatas:
a: masukkan url smiley
b.masukkan kod smiley seperti  :) dan optional disebelah :-)
atau boleh juga letak perkataan seperti singgah,singgah sini, atau apa apa yg sesuai dan selalu diguna pada shoutbox
Buang tanda pada ..>>Use the default smileys set shown above  
kemudian klik pada add dan save setting,

Catat Ulasan

11 Comments:

惄 berkata...
Teknik Buat Blog

keliru, shoutmix punye kene upgrade jadi premium dulu ke.?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@惄itu kalau nak guna sampai 500 smiley..biasa boleh setakat 10 smiley..

toyolkiut berkata...
Teknik Buat Blog

TK dh cuba buat..
mmg jadi..

blog item berkata...
Teknik Buat Blog

nice post,,keep posting

aimi nadiah berkata...
Teknik Buat Blog

suka2.. thanks ajar..

Kopak Otak berkata...
Teknik Buat Blog

wahhh thanks share! :)

Nurwanniey berkata...
Teknik Buat Blog

dah try... thanks :)

LydSunshine berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks awak.... Sangat-sangat berguna tutorial awk ni...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@LydSunshineterima kasih kembali...:)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@yahayaterima kasih kerana datang melawat...:)

Donny Ghebotsz berkata...
Teknik Buat Blog

Kalo mau emoticon yang mudah ada ?
Kaya kaskus gitu ?

My Blog http://d-ghebotsz.blogspot.com