ubahsuai pada paparan footer blog

Artikel kali ini adalah cara bagi  mengubah footer menjadi sebagai mana yang ada di blog ini.Jika anda  ingin membuatnya dan ingin membuang footer yang mengandungi perkataan powered by blogger boleh mengikut tutorial  cara menghapus paparan attribution pada template.Footer ini pula korang boleh resize ikut kelebaran header dengan mengubahnya pada kod yang diberikan.


Terus pada cara membuatnya:
masuk kedesign  terlebih dulu-- pilih template--edit HTML
edit template

Cari kod </footer> pada template
Dan letakkan kod ini diatasnya:

<table BORDERCOLORDARK='blue' BORDERCOLORLIGHT='yellow' border='4' cellpadding='2' cellspacing='2' width='905'>
    <tr>
        <td background='http://3.bp.blogspot.com/-SUuWTthZZUU/Ti1w4xYPj_I/AAAAAAAAAHM/OOVMv9YLZK8/s1600/grey015.jpg'><center><font color='white'><b>Teknik Buat Blog 2010-2011 &#169; All Rights Reserved<br>
Best View With Mozilla Firefox</br></b></font></center></td>
    </tr>
</table>

Background boleh ditukarkan dengan mengupload imej dan menukar url yg berwarna hijau.Begitu juga tulisan yang berwarna merah boleh digantikan dengan perkataan yang diingini.
kelebaran footer boleh diubah pada  width
Kemudian save template anda

update 9/5/2013

Catat Ulasan

11 Comments:

ymanzz berkata...
Teknik Buat Blog

ok,terimakasih banyak2 krana sudi menjawab pertanyaan saya..nnti akan saya cuba tutorial ni k,tQ tuan guru...

yusuf Laili berkata...
Teknik Buat Blog

Salam Ramadhan;
TQ..Byk2,..ni yg best berblog ni ada yg beri tunjuk ajar..

ercy berkata...
Teknik Buat Blog

salam... saya x dapat buat Footer ayat yang keluar "Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.XML error message: Element type "td" must be followed by either attribute specifications, ">" or "/>". amcm ni???

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ercy
haraf maaf tanda koma sepatutnya begini ' tapi " .
dah dibetulkan.hanya disebabkan satu tanda koma sahaja..terima kasih

Belajar Komputer berkata...
Teknik Buat Blog

tutorial yang menarik ni gan

Cik Rose Cute berkata...
Teknik Buat Blog

Blog Anda dapat menbantu....kerana saya tak pandai sangat nak edit2 nie...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Cik Rose Cuteterima kasih juga kerana sudi singgah dan komen

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Belajar Komputermakasih...:)

COF berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih tipnya sob..., salam kenal.

Bancik berkata...
Teknik Buat Blog

Macam mana korang buat header tersusun seperti Home, sitemap, kod warna etc? Tolong kongsi..

Riko El Rasyied berkata...
Teknik Buat Blog

mksih buat tutorialnya ya mas, semoga sukses selalu.. amin