Cara guna HTML editor terbaru blogger

HTML editor adalah tempat dimana kita boleh mengubahsuai template mengikut citarasa sendiri.Blogger telah mengeluarkan HTML editor terbaru.Sebelum ini anda perlu tandakan Expand widget template jika hendak memaparkan keseluruhan kod yang ada pada template.Berbeza dengan yang baru kita boleh memilih untuk terus ke widget widget tertentu pada template.Jika sebelum ini anda menggunakan fungsi search (Ctrl+F) pada browser (contohnya seperti Mozilla Firefox) untuk mencari kod pada template,pada HTML editor terbaru ini kod tidak akan dijumpai jika menggunakan Ctrl+F pada browser.



 Untuk mencari kod pada HTML editor terbaru ikutilah langkah berikut ini



Klik dimana mana bahagian didalam HTML editor dan tekan butang Ctrl + F pada keyboard.Ruangan search akan dipaparkan pada bahagian atas ruangan HTML editor.

 
Taipkan teks yang hendak dicari pada ruangan search dan tekan butang enter.Teks yang dijumpai akan dihighlightkan.Bagaimana pun sesetengah browser tidak boleh digunakan untuk mencari teks pada editor baru ini.Saya menggunakan Mozilla Firefox dan ia berfungsi.Editor lama rasanya lebih senang digunakan dan sesuai untuk kebanyakan browser .

Catat Ulasan

17 Comments:

Johny Botak berkata...
Teknik Buat Blog

mantap gan infonya

Raudzah Zahari berkata...
Teknik Buat Blog

TQ so much for the info..dah lama cari coz tak boleh edit template..

Miss Afirah berkata...
Teknik Buat Blog

sangat membantu :)

Nana Liena berkata...
Teknik Buat Blog

hehe..bagus tuto ni..harap2 membantu la utk sesapa yang tak berapa faham nak guna..

raz andy berkata...
Teknik Buat Blog

tlg sya bru blajar buat blog tapi sya tak fham pe tu URL dn aktif kan ke laman carian google, sila tunjuk ajar ??

YH Aliif berkata...
Teknik Buat Blog

Sangat Membantu :)

Yogi Marsahala berkata...
Teknik Buat Blog

Menarik pembahasan penggunaan HTML editor terbaru, komentar balik ya di blog saya myfamilylifestyle.blogspot.com

Kak Tie berkata...
Teknik Buat Blog

mmg susah guna html yg baru ni

Jumria Alimuddin berkata...
Teknik Buat Blog

yup....yg baru ni memang susah skit...smpai skrng mc xbrapa fhm lg...tq for the info :)

http://jumnutriblog.blogspot.com

azman berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih.. jenuh cari cara nak edit.. barulah sekarang tahu

kasih rahmat berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih

Asyifa Mustaffa berkata...
Teknik Buat Blog

Sngt2 mmbantu...
Hari tu sy nak msukkan kod utk buat scrool box...tetiba cri x jumpa2...puas mengugelnya sbb setting kod dah lain...thx....:-)

Anis Amirah berkata...
Teknik Buat Blog

thanks yea

ctfand berkata...
Teknik Buat Blog

Great info bro. Banyak blogger yg memberikan tutorial masih berdasarkan template html yg lama (tick expand widget), membuatkan blogger2 baru keliru. Tqvm for sharing..

Peter Deryck berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for the info

cik tudung labuh berkata...
Teknik Buat Blog

thanks...

MY HIJRAH PORTFOLIO 0123513407 berkata...
Teknik Buat Blog

tutorial yang mudah faham, tq