membuat teks berjalan(marquee)

Sebelum ini saya ada memuatkan artikel bagaimana membuat teks berkelip.Kali ini saya akan tunjukkan pula cara bagaimana hendak membuat teks berjalan atau pun marquee text pada blog.

Berikut adalah kod yang kita gunakan:

<marquee>Teks bergerak</marquee>

teks bergerak


Marquee yang biasa(standard) bergerak dari kanan ke kiri,kita boleh mengubahnya kepada beberapa bentuk gerakan dan keadaan dengan tambahan kod seperti dibawah:

bgcolor=warna latar belakang
direction=arah gerakan (left,right,up.down)
behavior=karekter pergerakan (scroll,slide,alternate)
scroll(teks berputar)
slide(teks bergerak sekali dan berhenti)
alternate(teks bergerak dari kiri ke kanan dan berpatah balik)
Title=perkataan muncul semasa mouse berada di atas teks
Scrollamount=meletak kecepatan gerakan
Scrolldelay=mengatur tempoh masa
Loop=mengatur jumlah



Dari arah kiri ke kanan

<marquee direction="right" >dari kiri ke kanan</marquee>

dari kiri ke kanan

Arah kiri dan kekanan kemudian berpatah balik


<marquee behavior="alternate" >Arah kiri dan kekanan kemudian berpatah balik</marquee>

Arah kiri dan kekanan kemudian berpatah balik


Dari kiri ke kanan dengan tempoh masa "10"

<marquee direction="right" scrollamount="10" >dari kiri ke kanan dengan tempoh masa 10</marquee>

dari kanan ke kiri jarak masa 10



Halakan pointer mouse pada teks dan ia berhenti

<marquee behavior="alternate" onmouseover="this.start()" onmouseout="this.stop()">arahkankan mouse pada teks,berhenti</marquee>

arahkankan mouse pada teks,berhenti




Jika ingin buat turun atau naik gantikan direction="down" atau "up"

<marquee bgcolor="yellow" direction="down" height="100" width="70%">dari atas ke bawah</marquee>


dari atas ke bawah


Teks dengan latar belakang warna


<marquee width="70%" bgcolor="green">dari kanan ke kiri</marquee>

dari kanan ke kiri

untuk meletakkan marquee contohnya pada sidebar:
Masuk kedesign-pilih Page Elements
Add A gadget--Javascript
masukkan kod yang salin padanya dan save.

Catat Ulasan

56 Comments:

Suhami berkata...
Teknik Buat Blog

nk copy paste ktne tu?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Suhamikat mana mana kita nak letak teks atau pun nak buat gambar bergerak kat posting atau side bar.....

Sekeping Hati di jalan dakwah berkata...
Teknik Buat Blog

mantabbbbbbbbbbb

zty berkata...
Teknik Buat Blog

waaa.serius suka ! nak try. hee

jannahnja berkata...
Teknik Buat Blog

xboleh pun..

tsaicoutic tranmorphersys berkata...
Teknik Buat Blog

style nih..tq 4 share bro

yulianti berkata...
Teknik Buat Blog

makasih..udah aku buat di blog saya..silahkan kunjungi saja intuk melihatnya..salam kena...

tyah♥ berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mne nk ltak kod bwah header?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@tyah♥kena masuk design---page elements--kemudian add gadget--ambil yg bawah header---kemudian pilih HTML/javascript---dan masukkan kod --kemudian save,,

Taufiq Zulhelmy berkata...
Teknik Buat Blog

dah cuba...best la...thanks for sharing..

suhaimi berkata...
Teknik Buat Blog

lepas copy untuk perkataan bergerak tu,nak paste kat mana

Dinie Asyraf berkata...
Teknik Buat Blog

cmne nk besarkn font...???

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dinie Asyraf letak tag mcm ni <font size="1"">teks yang dikehendakki </font>

tukar size utk besarkan

Raihana Astina berkata...
Teknik Buat Blog

xphm .. link mne kite nk copy ?..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Raihana Astinapilih jenis mana teks bergerak yg nak dibuat ,lepas tu copy kod dan paste pada tempat yg nak diletakkan.teks tu ganti dgn ayat yg kita nak

Raihana Astina berkata...
Teknik Buat Blog

oke .. thanks

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana nak buat teks bergerak dari bawah ke atas..xfhm la..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Anonymoussalin kod yg diberi dan letakkan pada tempat yang dikehendakki kat posting atau sidebar

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wafimamakidz
letak kod mcm ni...

<marquee direction="down" scrollamount="5" behavior="down" onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()" height="100" width="70%"><a href="http://teknikbuatblog.blogsppot.com/"><center>Teknik Buat Blog</center></a></marquee>

wafimamap3 berkata...
Teknik Buat Blog

Salam yahaya, adakah maksud yahaya saya perlu buka add gadget my blog list dan pastekan kod yang yahaya bagi. Sorry yahya wafimamap3 dan wafimamakidz adalah org yang sama....sekian

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wafimamap3nk masuk kat sidebar kena add gadget --html/javascript

wafimamap3 berkata...
Teknik Buat Blog

saya dah cuba buat tetapi kenapa perkataan teknik buat blog yang keluar bukannya my blog list ye. pls...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wafimamap3kena tukar pada kod tu.contoh yg saya bagi url dan nama blog saya.

Dinie Asyraf berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa sy punyer tulisan yg guna "Halakan pointer mouse pada teks dan ia berhenti" dh x berfungsi...dulu ok jerk...

dwaty berkata...
Teknik Buat Blog

nak buat pada popular post... camana ek??? apa yang perlu diletak pada text????

nur ana berkata...
Teknik Buat Blog

x blh laaa... sbb nk ltk dier kat ats rmi yg buat :'(

Nieya berkata...
Teknik Buat Blog

wah!!! thanks!!!

syedsazlynda berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa saya dah buat..tapi teks tu xbergerak..??

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@syedsazlyndamungkin ada salah pada kod yg dimasukkan...cuba semak kembali

MAYAHDAN berkata...
Teknik Buat Blog

thnk bgt

Si Mawar Comel berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih kerana share :)

Si Mawar Comel berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for share :)

asthary.blogspot.com berkata...
Teknik Buat Blog

kasi tahu kode huruf agar tebal dan miring ... :)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@asthary.blogspot.com
tambahkan kod seperti ini:
<marquee><b><i>Teks bergerak</i></b></marquee>

S T O R Y M O R E Y berkata...
Teknik Buat Blog

macam mna nak letak teks nie dekat tajuk yang kita post?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@S T O R Y M O R E Y
saya akan buat tutorial ,inshallah...

deqla manjew berkata...
Teknik Buat Blog

slm..sy nak mintak tolong ajar mcm mana yer nk buat sidebar bergerak ke atas..contohnya yg ada di blog anda di ruangan popular post..ia bergerak ke atas..sy nk mcm tu utk letak award2 sy..terima kasih.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@deqla manjewcuba tutorial membuat teks berjalan...cuma tukar saja teks yang ada dengan link gambar award

Salina@IbuAqil berkata...
Teknik Buat Blog

Hello..
Macam mana kalo kita nak letak teks berjalan ni dalam POSTING kita?! Boleh x?!

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Salina@IbuAqilboleh diletakkan dalam posting mcm saya buat kat posting saya sekarang...:)

deqla manjew berkata...
Teknik Buat Blog

so maknanya kena masukkan semua link award2 tu??

forumlagu berkata...
Teknik Buat Blog

I Like This is Blog !!

Juma Ismail berkata...
Teknik Buat Blog

nak bagi jalan lambat sikit set kat mana ya

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Juma Ismail
kena letak kod scrollamount="10"
tukar angka 10 kepada nilai lain untuk memperlahankannya.

Khaty farera berkata...
Teknik Buat Blog

Saya dah buat..senang je la hehehe

MOHD AZMIL BIN KHAIRUDIN berkata...
Teknik Buat Blog

Thank you for very useful information and help. Very useful blog here, I give u A+++ beb! Thank you again.

Lina md. munir berkata...
Teknik Buat Blog

Sangat bagus. Saya suka tips ini. Tapi dah jenuh saya cuba belum menjadi sepenuhnya kerana tajuk posting yang lama masih tertera di situ. Malah diatasnya keluar tajuk posting yang sama bertulisan marquee. Aduh letih.

BAGAIMANA NAK JADI AGENTOPUP1MSIA berkata...
Teknik Buat Blog

Terimakasih setakat ini telah berhasil atas bimbingan blog puan

diva rawkk starr berkata...
Teknik Buat Blog

SALAM . boleh tak kalau tolong design kan blog sy ? seriously , sy tak expert and baru nak belajar berblogging :)

Eyla Light berkata...
Teknik Buat Blog

Mekashehh bebanyak..sgat beguna for video editoe newbie mcm saye...bkn vid editor sgt un..hha!

Pak Su - AJK Masjid berkata...
Teknik Buat Blog

yesss, dah dapat buang "Subscribe to: Post (Atom)"
hanya padamkan
terima kasihhh.

Zarraz Paramedical berkata...
Teknik Buat Blog

niceee

shafiyahluv berkata...
Teknik Buat Blog

bagaimana nak buang "Subscribe to: Post (Atom)"

shafiyahluv berkata...
Teknik Buat Blog

@Pak Su - AJK Masjid
macamana nak padamkan tu..

ocie pemutih berkata...
Teknik Buat Blog

kalo mau buat gambar yang brjalan ada gak gan caranya..??

kedai baju ammar berkata...
Teknik Buat Blog

kat website x leh ke tuan