cara tukar mouse pointer cursor pada blog

mouse pointer pada blog
Bagaimanakah cara hendak menukar pointer cursor pada blog ?.Tutorial kali ini akan menunjukkan cara bagaimana hendak menukar pointer cursor kepada pelbagai bentuk pointer cursor yang boleh didapati di.zingerbug.com,cursors-4u.com dan banyak lagi laman web yang menyediakan pointer cursor .
Langkah membuatnya:

1.Masuk  cursors-4u.com/cursors/
2.Klik pada categories-disini saya pilih cursor/ pointers
3.Disebelah kanan terpapar berbagai pointer—pilih pointer yang dikehendakki
4.Kemudian  muncul paparan kursor dan dibawah nya adalah kod untuk kursor
  contohnya seperti  dibawah ini:
pointers untuk blog

ambil kod url cursors warna hijau diatas letak url diatas pada kod oren dibawah ini:

<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/user/use-1/use66.cur), progress;}</style>
(untuk cursor yang lain cuma ambil url dan letak pada teks warna oren) 


Salin kod tersebut dan letakkan tepat diatas kod </head>

Untuk dashboard lama:
Masuk ke design--edit HTML

Untuk dashboard baru:

Pilih template..>>edit html...>>proceed
cari kod </head>
dan letakkan kod tadi diatasnya:


pilih kursor tanpa animasi (.cur)bahagian hujung link berakhir dengan .cur yg saya boldkan.jika guna cursor animasi bersama kod diatas ia tidak berfungsi.

Kemudian save template ..Selamat mencuba

Catat Ulasan

60 Comments:

LadyBird berkata...
Teknik Buat Blog

ok, tq :) nanti lady cube :)

eky berkata...
Teknik Buat Blog

posting ini yang lama sudah kucari,trimakasih nanti dak coba,tapi ada satu pertanyaan sob..bisa bikin berat tidak yah kalau pake mouse pointer yg kaya ini.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ekykod css tidak memberatkan blog.usah khuatir

Azura Ani Salaim berkata...
Teknik Buat Blog

thanks yahaya, cantik, hehehehe! sudah cuba... :D

CahNdeso berkata...
Teknik Buat Blog

These comments are absolutely nothing to do with your posting, I just wanted to tell, that I've become your follower. When you did not mind, so good follow behind me also. Thanks

Wayan Armana berkata...
Teknik Buat Blog

Thank tips nya....ada info yahud ni sob..berkunjung balik ya
Paypal ternyata bisa di verifikasi secara menual dan gratis, selamat tinggal kartu kredit dan selamat jalan VCC

AiniLavia berkata...
Teknik Buat Blog

npe sy buat xboleh?

AiniLavia berkata...
Teknik Buat Blog

yay dh jadi..thanks

noraim berkata...
Teknik Buat Blog

thanks. dah lama cari tutorial neh :)

MissyNursy ♥ berkata...
Teknik Buat Blog

yeay! thanks ea..dpt dh.. :)

cikmimmie berkata...
Teknik Buat Blog

dah berjaya..thanks..suka la...hihihi...time kasih syyer ilmu dgn kami..

Khuzairi berkata...
Teknik Buat Blog

Mcm mne ye....sye x fhm la...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Khuzairikena baca dan buat..inshallah boleh faham nanti..saya dah edit supaya lebih mudah difahami...

Frendy Merika berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa banner masi ada????

Frendy Merika berkata...
Teknik Buat Blog

dpt suda..tq..

~ akmafunky ~ berkata...
Teknik Buat Blog

sy xpaham la..

nilam_roses_hepy_life berkata...
Teknik Buat Blog

ha..head tuu kat mna,.

nilam_roses_hepy_life berkata...
Teknik Buat Blog

thankz..yahoooo

✿....rossa alina....✿ berkata...
Teknik Buat Blog

saye pnye cursor cme kuar ble dekat link je..cmne nk bg dier statik je??

ShUhaDaH berkata...
Teknik Buat Blog

nape xjdi? da ikt da step .kuor jgk banner kat ats tuh

Dinie Asyraf berkata...
Teknik Buat Blog

ap beza tulisan yg hijau n yg oren...???
banner masih ad...x ilang pown

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dinie Asyrafyg hijau link cursor pada web...copy dan letak pada teks warna oren pada kod dibawah

Nusyaz berkata...
Teknik Buat Blog

Salam..macam mana nak buat sebenarnya? Dah byk kali dah baca tapi still tak faham. First buat, ada banner..Nak ambil kod yang mana nih? sori..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Nusyazpada web cursor tu kita ambil url saja yg warna hijau(pada imej diatas) lepas tu pergi ke kod dibawah sekali gantikan yg hijau tu pada kod url warna oren.ambil kod tu masukkan pada template.

Hunny berkata...
Teknik Buat Blog

berjaya tukar cursor.. tq so much

Ayuni syahida berkata...
Teknik Buat Blog

yg mouse pointer gerak gerah tu x de ker ?

Bueno berkata...
Teknik Buat Blog

cam manee nk ilangkan benda warna BIRUU tuu ? em .

Nurfarah Zulaikha berkata...
Teknik Buat Blog

saya tak paham laa ..

Dang Intan Duka berkata...
Teknik Buat Blog

dah cuba tapi tetap tak jadi gak..huhu
ada salah pape ker??

Syed Mega Auction berkata...
Teknik Buat Blog

Salam Encik Yahya.Bagaimana untuk menghilangkan bannner "free cursors-4u" pada sebelah kanan blog.

syed berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya
apa nama cursor yg en yahaya gunakan.nak ambil kat mana?.macamana pula nak hilangkan banner "free cursors-4u" kat atas tu.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@syed
guna kod ini :

<style type='text/css'>body, a, a:hover {cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/cursors/cur-1/cur64.cur), progress;}</style>

Suara indonesia berkata...
Teknik Buat Blog

Terimakasih banyak atas bingbingan nya.

nur QhaSsEiH berkata...
Teknik Buat Blog

gamsahabnida...

anastasia berkata...
Teknik Buat Blog

very helpful..thanks

anim brutal yang comel berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mane wat nye asyik x jadi je ni..mse tu ade wat jadi tapi bile nak tukar dah x de anak panah tu...beri keterangan lagi...

Oda Lord berkata...
Teknik Buat Blog

Trima kasih ...arigato gosaimazu..kerana menolong saya menghappykan blog saya..skarang maybe blog saya dpat menarik ramai pengujung krana bantuan blog in...thx admin :)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Oda Lordterima kasih...:) dtg lagi ya...

Nur Shahirah Ghazali berkata...
Teknik Buat Blog

boleh la . . .

Mama Arra Alisa berkata...
Teknik Buat Blog

baru je belajar ni...tak tau nak buat lagi..akan cuba nanti

Nurul Athiqah berkata...
Teknik Buat Blog

sy x paham + x jdy

Farisah Syuhada berkata...
Teknik Buat Blog

tak jadi pongg .

EN.RUHAIMIN@Reamy berkata...
Teknik Buat Blog

BEST BRO...

Ehmy LoLo's berkata...
Teknik Buat Blog

x paham laa. sila ulang semule ke email syer!

Hajar Nordin berkata...
Teknik Buat Blog

dah dapat tukar cursr tanx ^^

Nur Haliza berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih byk2..

suryarizki berkata...
Teknik Buat Blog

berhasil bro...
thanks..
http://guitarplayingtechnique.blogspot.com/

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@suryarizkisaya sudah lawati blog saudara...nice blog..

mahazan omar berkata...
Teknik Buat Blog

tq... cntk dh ckit i pnya cursor...

vanela koko berkata...
Teknik Buat Blog

apa pasai page element xda pun...huhu...help me...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@vanela kokoada sedikit kesilapan pada artikel diatas.Sya dah betulkan..harap maaf

Izzan Naim berkata...
Teknik Buat Blog

saya masih x jumpa head ni....die ade kat mane ye???

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Izzan Naimguna ctrl+F untuk cari kod..lebih senang..

Ramadhan Jainuddin berkata...
Teknik Buat Blog

thank's dah lama saye cari benda nie...

van cesc berkata...
Teknik Buat Blog

thanks infonya, bisa nih saya terapin. regards

RAUDHATUL MURSYIDA berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas tips yang dikongsi ini.... ;)

nur amira berkata...
Teknik Buat Blog

x boleh pon .. saya dah cuba banyak kali . tapi x jadi jugak .. help

Aliff Najihin berkata...
Teknik Buat Blog

senang je , tekan add a gadget , lepastu copy kod yang ada di web untuk arrow mouse ni

Afifah Rifah berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih.... ^_^

Izzah berkata...
Teknik Buat Blog

oh . senang ja . thanks tau . btw singgah lah ke blog saya pula