cara letak scroll pada widget

 Penggunaan scroll pada widget  adalah  dengan tujuan supaya senarai yang dipaparkan akan lebih kemas dan tidak menggunakan ruang yang banyak.contohnya widget labels dan archives akan jadi memanjang kebawah bila sudah terdapat banyak posting.bagaimana pun bagi widget Archives pula terdapat pilihan bagi memaparkan secara dropdown menu bagi menjimatkan ruangan.Bagi tutorial ini saya terangkan cara bagaimana untuk meletakkan scroll pada labels.

Untuk meletakkan scroll pada label,terlebih dahulu dapatkan widget id:

Caranya masuk ke dashboard-template--edit html --..gunakan ctrl+f (klik pada mana mana bahagian pada templatedan tekan butang ctrl+f) untuk memudahkan pencarian taipkanLabels (tajuk widget pada sidebar).

kemudian muncul kod seperti dibawah

<b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label'/> (title disini adalah tajuk widget yg kita letak pada sidebar)

widget id bagi labels ialah Label1

salin kod dibawah
#Label1{
height:180px;
overflow:auto;
}
dan letakkan diatas kod
 ]]></b:template-skin>
Bagi widget lain cuma perlu tukar pada widget id sahaja pada kod diatas.Jika scroll tidak muncul adalah disebabkan senarai tersebut adalah pendek dan kod diatas diletakkan height1 80px jadi akan muncul hanya setelah mencapai ketinggian 180px atau ubah sahaja ketinggian tersebut.

kemudian save template

update 14/5/2013

Catat Ulasan

22 Comments:

me and you berkata...
Teknik Buat Blog

wah... nice info.... i love it...

http://kenchenys.blogspot.com

'yAnA' Cute berkata...
Teknik Buat Blog

yana tak pham la nak edit cmne n buat cmne scroll ni..hmm..bole bg contoh x??
thanks ya =)

zikeryhassan berkata...
Teknik Buat Blog

memang da lama cari benda ni. thnx

cemomoi berkata...
Teknik Buat Blog

menarik... eh otometik ada moto kat cbox tu yeh

syazwan safwan berkata...
Teknik Buat Blog

ini sememangnya terbaik bro.

(One) SiTi* berkata...
Teknik Buat Blog

alamak, cmne nak leta scroll untuk menu yang ada dalam design?
macam list of post

Recent post:
Membantah kewajipan ke bengkel calon bagi calon pilihan raya kampus UM

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@(One) SiTi*ada tutorial.... Cara pasang menu scroll pada blog

uwmaisarah berkata...
Teknik Buat Blog

thanks,great tutorial! :D

M.a.s.u.r.i berkata...
Teknik Buat Blog

yeaayyyy....dpt!!! terima kasih

dwaty berkata...
Teknik Buat Blog

saya pun still tak paham... saya nak buat cam awak buat kat footer bawah ni...vvvvvvv

Ixora Azura berkata...
Teknik Buat Blog

salam..mcm mn nk dpt kn widget id?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Ixora Azuracuba kat sini..http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/09/cara-buat-widget-muncul-hanya-pada.html

.::cintabungablogspot::. berkata...
Teknik Buat Blog

tak jadi la... pening d'buatnyer -_-)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@.::cintabungablogspot::.kalau ikut cara dah betul kalau tak jadi..bukan semua template boleh cara ini.kalau tak cuba try yang ini pula.

http://teknikbuatblog.blogspot.com/2011/02/borderbackground-dan-scroll-pada-widget.html

Ana admi berkata...
Teknik Buat Blog

i da wat..byk kali tak jadi la..:(

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Ana admitgk pada tutrial---cara letak border,background dan scroll pada widget..yg ini sesuai unuksemua template

Knowledge | Daily Life berkata...
Teknik Buat Blog

nice info sob..

Izza-Crystal berkata...
Teknik Buat Blog

macam nak masukkan kod. saya tak berapa faham la

Noor berkata...
Teknik Buat Blog

Bagusnyerrrrrrrr........... Lama dah cari!!!

Serikandi Islam berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa tidak mnjadi en yahya ..??

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Serikandi Islamkod salah atau pun ketinggian adalah auto jika belum sampai tak scroll akan keluar

liyanazahirah berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya
mcm mane nk buad scroll box utl live feed traffic tu ?