membuat backup dan menukar template

templateBackup adalah penting jika kita membuat sesuatu ubahsuai pada template,jika berlaku sesuatu yang tidak diingini kita boleh memasukkan  kembali  template asal.

Cara membuat backup template
1.masuk kedashboard--Pilih template--pilih Backup/Restore
2. klik pada download full template--klik save file untuk menyimpan backup template.
backup template


untuk memasukkan semula backup template kita,klik pada browse-pilih lokasi backup disimpan .Kemudian klik upload.

tukar template

Menukar template
Sebelum menukar template ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan semasa memilih template
Antaranya ialah:

1.Loading yang cepat--kalau ada demo cuba dahulu
2.Seo Friendly-boleh juga dimasukkan kemudian kod supaya SEO friendly.kalau yg dah tersedia bagus juga.
3.Sesuai (compatible) dengan browser seperti Mozilla,Chrome dan Internet Explorer--Pengunjung
   menggunakan  berbagai browser :)
4.Pilih template sidebar berada disebelah kanan-Baik untuk SEO kerana kandungan artikel lebih dulu  
  di indeks  oleh search engine.

Ada banyak laman web yang memyediakan template untuk kita download.Template yang kita download adalah dalam bentuk zip.kita perlukan perisian winzip atau winrar untuk membukanya.fail tersebut perlu diextract/unzip dan fail template adalah dalam format xml.

extract

Cara menukar template:
Sama juga caranya seperti kita masukkan backup tadi.
1.klik pada browse..pilih fail template yang dah extract tadi
2.kemudian klik upload.kemudian paparan seperti dibawah muncul
widget

3.pilih keep widgets --template telah pun ditukar
4.klik pada view blog untuk melihat template baru blog anda

update 10/5/2013

Catat Ulasan

20 Comments:

♥eLL∂ MosHix♫(。◕‿◕。) berkata...
Teknik Buat Blog

nice~

NuR AtIkAh..... berkata...
Teknik Buat Blog

x jadi lah... :(

seputihsalju berkata...
Teknik Buat Blog

dah cuba tapi tak boleh la..kita kena download dulu ker??

Dhabpower berkata...
Teknik Buat Blog

good info

sentuhan ajaib pasutri berkata...
Teknik Buat Blog

ulasan sangat menarik gan. selamat.
rasanya jadi pingin tukar banner gan. boleh?

Pinky Hanie Dania berkata...
Teknik Buat Blog

Haha....

Munirah Rosman berkata...
Teknik Buat Blog
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
etuza berkata...
Teknik Buat Blog

Asalam..
Sangat menghargai dan berterima kasih, saya mendapat ilmu menerusi info tutorial blog anda ini.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@etuzawaalaikumsalam..terima kasih...kerana sudi singgah dan baca tutorial disini...:)

wan mohd firdaus berkata...
Teknik Buat Blog

info yg bagus..thanks

Anggun Mutiara berkata...
Teknik Buat Blog

verry nice ur blog :)

Anggun Mutiara berkata...
Teknik Buat Blog

good

Anggun Mutiara berkata...
Teknik Buat Blog

i like ur blog :)

Anggun Mutiara berkata...
Teknik Buat Blog

good job.. :)

Rahman berkata...
Teknik Buat Blog

Terima Kasih,dapat jugak tukar template blog ni..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Rahmansama sama...:)tahniah berjaya tukar template

HANNANI FADZIL berkata...
Teknik Buat Blog

aiseyh asal tak jadi ni ? download tk lpas lerh .sape-ii boleh tolong ? >.<

scha fiqah berkata...
Teknik Buat Blog

thanks yaa..sbb daa tunjuk ajar :)

taman sunnah berkata...
Teknik Buat Blog

sgt membantu sy yg baru nk buat blog...

shihabuddin doii berkata...
Teknik Buat Blog

tq atas info