mencari sebab blog lambat dibuka

slow loading
Tentunya setiap orang inginkan blog yang loading nya lebih cepat.Loading yang lambat akan menyebabkan pengunjung meningggalkan blog anda ,kerana sifat manusia memang tidak suka menunggu.Untuk artikel kali ini saya ingin berkongsi cara mengenal pasti dimana penyebab loading blog kita menjadi lambat.Blog yang laju juga adalah salah satu faktor yang akan menentukan kedudukan pada ranking google.
Bila kita membuka blog (semasa proses loading) ia akan mengambil data dalaman dan data luaran.Data dalaman adalah seperti yang dimasukkan pada template dan data luaran adalah fail fail seperti imej ,javascript yang dihostkan pada lokasi lain.Untuk data luaran ini akan menyebabkan blog jadi lambat dan kadang kala gagal dibuka sama sekali.
Bagaimana kita nak mempastikan bahagian mana yang lambat jika banyak data luaran yang diambil ?.
Pada masa mula membuka blog anda perhatikan pada status bar sepeti dibawah ini.

status bar
Secara logiknya bahagian mana yang lama untuk loading bermakna bahagian tersebut berat dan perlu hapuskan jika ingin loading yang laju.

Untuk melihat lebih terperinci bahagian mana yang lambat boleh gunakan tool yang terdapat pada tools.pingdom.com

 dari geraf yang terdapat seperti pada imej diatas kita boleh melihat bahagian mana yang lambat.

Catat Ulasan

29 Comments:

suffer8zine berkata...
Teknik Buat Blog

entri yg menarik, setuju

Terkini : Apa Itu April Fool?

buaya berkata...
Teknik Buat Blog

salam ziarah

selamat dtg ke blog sy dan menjadi follower sekali k

~ Cik Azz ~ berkata...
Teknik Buat Blog

Memang selalu tengok kat bahagian tu.. Tu la, kadang2 mmg ada certain page yg lama sangat tunggu dia keluar...

Sekarang ni blog saya rasanya dah laju sikit kot... Dah banyak benda yang di buang dan pelajari.. Thanx jugak kat empunya blog ni yg bnyk bagi tutorial... =)

Taufiq Wr berkata...
Teknik Buat Blog

nice one bro!! thanks..hehehe..

sofi berkata...
Teknik Buat Blog

thanx yaya, dah faham sikit.

zulkbo berkata...
Teknik Buat Blog

salam..
yang kelakarnya bahagian
yang paling lambat loading
blog saya ialah iklan nuffnang
nak buang??adehhh..fikir 44 kali
nih..he he

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@zulkbomemang nuffnag kdg kdg lambat..itu biasa lah.saya pun mcm tu juga nk buang ...hehe.guna pingdom tools boleh tgk detail bahagian mana yg lambat

nurshamimi zainuddin berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for the info.. =)

panduan belajar blog berkata...
Teknik Buat Blog

ok, trims ya informasinya.. ;)

Pirate berkata...
Teknik Buat Blog

Thx yahaya... Ada pengunjung yg mengadu loading di blog saya agak slow. 1st action, sy buang few widget termasuk iklan. Td dah test guna Pingdom tools tp x brp nak faham cara bacaan.. Harap dpt bantu

Jemarioren berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih. saya dah test dan dah buang

jemarioren berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih. saya pernah test tp tak paham. baca kat sini baru paham.

HaDi berkata...
Teknik Buat Blog

Good explaination...
Thanks for sharing...

Firdaus Kasim berkata...
Teknik Buat Blog

x faham la nk baca graf kt pingdom.. leh ajar x?

Entri paling hot :
Nuffnang pandang serius pada entri "Rahsia Terbongkar Nuffnang"

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Firdaus Kasimyang mana panjang bermakna lambat

awie958 berkata...
Teknik Buat Blog

macam tu ker? patut la nak load blog sendiri pun lambat jer..adess kena buat sesuatu ni. terima kasih yer

Sadeva Aldy Pratama berkata...
Teknik Buat Blog

saya biasa kalau ingin melihat labat natau tidaknya blog kita di http://www.iwebtool.com/speed_test . Di sana bisa di lihat Size blog kita berapa. Kalau size blog lebih dari 100KB baerarti blognya termasuk loading lama. dan blog ini juga termasuk blog yg lama di buka.
Credit by http://www.dizzy-wst.co.cc/

anyss berkata...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum,
Terima kasih dengan info berguna ni...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Sadeva Aldy Pratamatujuanya utk mencari bahagian yg lambat

Sadeva Aldy Pratama berkata...
Teknik Buat Blog
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sadeva Aldy Pratama berkata...
Teknik Buat Blog

buka ini

http://www.dizzy-wst.co.cc/2011/04/seberapa-berat-blogmu.html

アヌム ちゃん~~ berkata...
Teknik Buat Blog

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
Ada entri baru^^ TQ

Muhamad Daleel Mohd Idros berkata...
Teknik Buat Blog

nice advice...pls follow my blog k..huhuhuhu

aen ashiqin berkata...
Teknik Buat Blog

nice blog,sesuai untuk new blogger mcm saya..teruskan memberi tutorial ya,goodluck

a pis of art berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih..coz ajar..

Tip Blogging Terbaik berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih untuk info ini bro.sangat bermanfaat buat newbie macam saya

mahazan omar berkata...
Teknik Buat Blog

first, nk puji blog ni dlu... mmg kmas, cntik n xtension klau tgk. nk stay lma ckit pn xpe kot.. scnd, info ni mmg brguna... bg la tnjuk ajr ckit tuk blog ni... http://familydrjism.blogspot.com/ tqvm....

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@mahazan omarterima kasih atas ulasan En Mahazan..saya pun dah tgk blog En Mahazan....cool

Unknown berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas perkongsian, semoga ilmu yang diberi dikira sebagai amal jariah yang berkekalan pahalanya.....