Cara memaparkan hanya tajuk posting pada halaman blog

Biasanya kebanyakan blog mempunyai posting dengan tajuknya sekali.Tetapi ada sesetengah blog hanya memaparkan hanya tajuk posting sahaja pada halaman pertama blog.Mungkin ada yang ingin paparan hadapan blog nampak ringkas tanpa ada teks dan gambar atau ada yang mengatakan supaya tak nampak berserabut…
papar tajuk posting sahaja










Cara membuatnya:
Masuk ke design dan pilih edit HTML
Kemudian tandakan pada expand widget template
Seterus cari kod </head>
Dan letakkan kod ini diatasnya:


<style type='text/css'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

.post {
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:0px dotted $bordercolor;
padding-bottom:1.0em;
height:50px;
}
.post h3 {
margin:.25em 0 0;
padding:0 0 4px;
font-size:20px;
font-family:Tahoma,Georgia,Century gothic,Arial,sans-serif;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:#cc6600;
}

.post h3 a, .post h3 a:visited, .post h3 strong {
display:block;
text-decoration:none;
color:#cc6600;
font-weight:normal;
}

.post h3 strong, .post h3 a:hover {color:#333333;}

.post-body {display:none;}
.post-footer {display:none;}
.comment-link {display:none;}
.post img {display:none;}
.post blockquote {display:none;}
.post blockquote p {display:none;}
h2.date-header {display:none;}
.post-labels {display:none;}
.post-rating {display:none;}

</b:if>

</style>

(bahagian yang ingin dipaparkan tukarkan display:none kepada display:yes)

Kemudian  save template.
Kemudian masuk ke design settings—pilih formatting
papar jumlah posting






Kemudian pada show at most masukkan jumlah posting yang hendak dipaparkan di halaman hadapan
Dan kemudian klik pada save setting

Catat Ulasan

18 Comments:

suffer8zine berkata...
Teknik Buat Blog

wahhh nice

Terkini : Wanita Paling Rendah Di Dunia

nabilla syima berkata...
Teknik Buat Blog

hai...blh tlng pelangi tak?pelangi nya blog ada problem la..pelangi tkr backgraund..tau2 je entri pelangi wat tu ada 2 kisah yg sama..ni ada lg satu entri yg sama blah bwh...please kalau blh tlng laa pelangi ye...tq..
http://pelangihidupkami.blogspot.com/

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@nabilla syima delete kod ni..<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>...preview dulu jgn save tgk ada perubahan tak..kalau ok save..atau backup template dulu sebelum buat perubahan.

nabilla syima berkata...
Teknik Buat Blog

tq sbb reply komen nabilla ni..nak delete kod yhy bg ni kan..tp nak delete tang mane ye?nak g kat mane...?sorry laaa sbb nabilla tak fhm ni...

aris berkata...
Teknik Buat Blog

nais inpoh gan

nabilla syima berkata...
Teknik Buat Blog

ok...rasanya dah beraya buat mengikut petua yg awk beri...tq byk2 ye...akhirnya berjaya juga...nasib laa ada blog awk ni...btl2 berguna...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@nabilla syimamasuk kat design---ambil edit html--tanda kat expand widget template..cari kod yg saya bagi td dan delete..cuba preview lepas tu..sebelum save.

suzie rahman berkata...
Teknik Buat Blog

nice share.t leh try

RoSs_NiE berkata...
Teknik Buat Blog

SAYA SUKA BLOG AWAK LA
http://rossnie.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

ika=) berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya

cik mas ade buat blog sorg kwn ni..berlaku perkara entry berulang kat bwhn nye...tp kan yahaya cik mas dh cari dlm edit HTML code yahaya ckp 2..nape x de...tlh buang kan jap leh sbb nye cik mas x tau nk dlete yg mane...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@RoSs_NiEterima kasih..cik ross_nie

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ika=)dah tick tak pada expand template sebelum cari kod...blh bagi link blog saya tgk...

Haniey.Daniella berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mna nak bt blog mcm http://www.neshaonlineboutique.com/
yer?
mcm mne nk bt yg link love2 2?? ley ajar..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Haniey.Daniellanak terang kat sini.pjg kena buat tutorial..la pulak..inshallah...nk dpt idea la pulak..nk wat tutorial ni..

MOHD SYAHMI BIN ISMAIL berkata...
Teknik Buat Blog

selama ini saya tercari tutorial yang lengkap macam ni di youtube.terima kasih,

cik anna jamu susuk dara berkata...
Teknik Buat Blog

Salam... macam mana nak link kan post ke menu bar ye??lps tu macam mana nak paparkan hanya tajuk posting kt belah tepi??

ummu haniffa berkata...
Teknik Buat Blog

perghhhh...Memang blog ni tempat belajar buat blog...Tips2 dan cara2 di blog ni amat mudah di fahami...

it's me berkata...
Teknik Buat Blog

nice :) tutorialnya menjadi :D thank you mohon share tutorialnya :)