Membuat halaman statik pada blog

Cara ini bagi membolehkan kita meletakkan posting pada halaman yang berlainan dan boleh meletak butang navigasi pada laman blog
seperti butang Home,Contact,About Me dan sebagainya.
1.Masuk ke design,kemudian pilih pages---New Page....blank page
new page

halaman baru


2.Taipkan tajuk page title dan masukkan kandungan entri yang dikehendakki,setelah selesai klik butang publish

halaman statik

4.kemudian paparan seperti dibawah muncul.
senarai posting


5.Disini terdapat tiga pilihan

Top tabs-butang tab navigation akan dibuat secara automatik pada bahagian bawah header
butang navigasi

Side links-Link untuk page berada ditepi blog

side link

Dont show-Memasukkan link secara manual.Buka semula posting yg sudah dipublish dan dapatkan URL link pada address bar pada browser.

letak link
 update:30/10/2012

Catat Ulasan

30 Comments:

Kak Ina berkata...
Teknik Buat Blog

lepas tu macam mana nak link?...fenin

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Kak InaSaya update posting dengan memasukkan imej dan keterangan yang diharap dapat membantu.

ImaDean berkata...
Teknik Buat Blog

lepas tu macamana nak masukkan dalam pages tu?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ImaDeanseterusnya leh tgk pada artikel menu bar tanpa hack template dan membuat menu horizontal.kat situ ada cara nak masuk link jika buat menu sendiri...

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

blh x nak letak widget "Mister Linky's Magical Widgets" kat page statik?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@geekz36boleh letak kat page statik.

SoutulMujahid berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa edit pages saya takde 3 pilihan?? ada 1 pilihan je... so, x boleh buat tab...

dulu boleh, skrg x boleh dah

Mohammad Aslam Sumhudi berkata...
Teknik Buat Blog

CIKGU
Assalamu`alaikum.
Mohon maaf, cobalah tengok blog saya, berjudul Ayat-Ayat Firman Allah. Pertanyaan :
1. Kalau di serach, kenapa tidak muncul?
2. Bagaimana mendesain agar setiap satu posting ada pada satu halaman. Posting lainnya tidak harus muncul terus.
Terima kasih atas reply Cikgu, jazakumullah khoiron katsiron. Insya Allahu Amin. Wassalam.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Mohammad Aslam Sumhudi
waalaikumussalam,kalau search kat google boleh jumpa blog dan dah diindex oleh google.setiap kali post artikel baru ping artikel cth kat http://www.totalping.com.
kalau nak paparkan hanya satu artikel pada satu halaman masuk ke design--setting--formatting--pilih show at most..1 (bilangan post yg nak dipaparkan).Cadangan saya:Buat tab navigasi pada sebelah bawah artikel dan juga letakkan recent post

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@yana210buka semula post tadi dan dapatkan url kemudian letakkan url pada menu,rujuk cara buat menu pada artikel yg lain,ada cara nak letak link

Queen ANNE berkata...
Teknik Buat Blog

mcm maner ek nak kasi ade background dkt pages tuh. nak letak ada box n icon ?

cha chaiyo berkata...
Teknik Buat Blog

macam mne kte nak posting yang baru dalam sider bar yang telah dibuat itu??saya baru blaja blog

fATMA ct berkata...
Teknik Buat Blog

ganer nk wat burung supo dlm blog nie???

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@fATMA ct lihat pada artikel cara pasang burung twitter terbang

lynenotsocute berkata...
Teknik Buat Blog

thanks sgt2...sememgnya membntu!..

-www.layancitelyne.blogspot.com

zana berkata...
Teknik Buat Blog

klu yg ni npe sy xde ye..yg no4 n 5 tu langsung xde npe ye???

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

salam...
nak tanya kenapa semua posting yang dibuat ada pada satu page yang sama sedangkan setiap tajuk posting ada pada arkib blog...

mohon dapat beri tunjuk ajar...tima kasih

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Tanpa Nama
mungkin langkah ke 2 diatas tertinggal...

Kasih humairA berkata...
Teknik Buat Blog

salam...

saya dah cuba buat page..tapi macam mana nak masukkan post yang lama dalam satu page berasingan.contohnya semua post family dalam satu page, post package yang di sediakan dalam satu page.harap dapat beri tunjuk ajar.

NA_SR berkata...
Teknik Buat Blog

tq =)

heru prastya berkata...
Teknik Buat Blog

makasih kak.tolong kunjung balik keblog aku ya kak
klik disini

tirana naera berkata...
Teknik Buat Blog

masih tak faham

Mat Wan berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mna nak masukkan post kt dlm pages ni?

gurl sepi :'3 berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana nak letak page facebook dlm blog?

Asyraf tajri berkata...
Teknik Buat Blog

nk tanya kalau buat cara nie.. menu bar tu tak guna la?? dia akan ad sendiri laa? ke cmna?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Asyraf tajripada pages ada setting untuk paparkan menu bar atau tidak,

COKLAT PUTIH berkata...
Teknik Buat Blog

nak tanya lar ... kenapa x boleh nak post kt page lain ekkk ?????

Lili Zanilda berkata...
Teknik Buat Blog

salam...
saya dah buat banyak post, tapi semua post dalam satu page.
sekarang macam mana nak jadikan 1 post tu dalam 1 page sahaja?
mohon petunjuk please...

MY HIJRAH PORTFOLIO berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih..info yang byk membantu

Asia Casino Directory berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih atas tips menbuat blog. here