cara pasang widget top commentators

Widget top commentators ini akan memaparkan bilangan siapa paling banyak buat komen.Untuk skrip ini adalah berdasarkan berapa jumlah komen yang telah dibuat oleh seseorang.Dengan memasang widget  juga ini boleh menggalakan pengunjung membuat komen di blog kita.




cara memasangnya:

Terus masuk ke Dashboard--Layout---Add Gadget


Pilih HTML/Javascript



dan masukkan kod ini:
<script type='text/javascript'>
function pipeCallback(obj) {
 document.write('<ul style="list-style-image: url(http://3.bp.blogspot.com/-vGIRCcJwLQI/TWeHAUEdneI/AAAAAAAABZo/GbNJxdKhRHg/s1600/circle-arrow-blue.png);margin-left: 20px;">');
 var i;
 for (i = 0; i < obj.count ; i++)
 {
 var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
 var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ul>');
 }
 </script>
<script type="text/javascript" src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=918c4b96efdf63fee389f2f025085904&EntertheURL=http%3A%2F%2Fteknikbuatblog.blogspot.com&number=10&Nametobeexcluded=yahaya"></script>
<span style="font-size: 70%; float:right;">Get this <a href="http://teknikbuatblog.blogspot.com/2011/02/cara-pasang-widget-top-commentators.html">widget</a></span>

kemudian klik pada save..

Teks berwarna merah gantikan dengan alamat blog anda .Begitu juga dengan yahaya (nama yg dikecualikan dari terpapar) dengan nama sendiri supaya nama kita tidak termasuk juga dalam senarai.
Tukarkan jumlah bilangan pengomen yang hendak ditampilkan pada teks warna biru

selamat mencuba...:)
kredit untuk  http://www.corpseofattic.com/

update 10/5/2013

Post a Comment

77 Comments:

geekz36 said...
Teknik Buat Blog

bro, ada limit komen x? kadang2 ada widget yang hanya paparkan 20 komen, walhal sepatutnya lebih banyak. mengapa masalah sebegini terjadi? ada cara penyelesaian?

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@geekz36biasa ambil top 10,nak paparkan lebih pun boleh, saya letak 40 pun jalan.Yg hujung tu semua sama satu digit saja..ok geekz cuba dulu...

geekz36 said...
Teknik Buat Blog

ok bro, widget ni berjalan seperti yang diharapkan. tq. =)

||aLeaSaRa|| said...
Teknik Buat Blog

salam sggh support tutorial di sini!alhamdulillah kite dah berjaya add widget ni...tqvm ye suka sgt2!

AidaNatasya™ said...
Teknik Buat Blog

nape sy tak boleh yerr...

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@AidaNatasya™kalau tak muncul langsung mungkin java script pada browser tak enable....

zulkbo said...
Teknik Buat Blog

salam..
masih mencari yang monthly
bolehkah di edit script ini?

Cik Bidadari said...
Teknik Buat Blog

thanks... dah lama cari kod nie. tercapai gak impian. arghhhhh...

.::: Princess MOMOY :::. said...
Teknik Buat Blog

terima kasih
dah lama momoy cari widget nih
100 Kerja Kosong Sepanjang Tahun 2011"
Korang pernah main game ni?"
Coupon makan-makan untuk korang"

ct N honey said...
Teknik Buat Blog

t.kasih,arrow tu mmg sesuai kat blog saya

geekz36 said...
Teknik Buat Blog

seriously sangat membantu. thanks again bro. =)

AidaNatasya™ said...
Teknik Buat Blog

@yahaya

sy tak paham??

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@AidaNatasya™boleh tak nyatakan bahagian yg cik natasya tak faham?

wafimamap3 said...
Teknik Buat Blog

salam yahaya, saya dah berjaya melakukannya tapi kenapa masih keluarlagi nama-nama yang tidak dikecualikan, walaupun saya dah tetapkan nama-nama yang tidak patut tersenarai di di bahagian top commentator. Nama-nama tersebut ialah wafimamap3 dan wafi. plsss yahaya

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@wafimamap3
cuma dua nama sahaja boleh guna pada kod diatas..

wafimamap3 said...
Teknik Buat Blog

salam yahaya, ada tak cara lain utk tambahan nama...pls

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@wafimamap3kena buat kat yahoo pipes..tapi x ada options utk letak lebih

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: said...
Teknik Buat Blog

apesal saya punya blog tak ley pun :(
tulung cket tuan tanah :)

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E ::untuk buat widget ini cuma perlu copy paste kod kat add gadget..mungkin masaalah browser atau sebab lain.

redzuan said...
Teknik Buat Blog

nk tnya kalau kita nk nma kita termasuk skali dalam senarai top pengomen tu mcm mne ye ? just delet baris yang excluded nick 1 tuje la eh ?

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@redzuan
gantikan nama diatas dengan nama sendiri yg digunakan ketika membuat komen

Aku Dan Teksi said...
Teknik Buat Blog

salam En yahya,saya sentiasa jadikan blog ini idola untuk blog saya,sehinggakan ada sesetengak widgetnya saya tiru dari blog ini.

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Aku Dan Teksiwaaalaikumussalam,terima kasih,kerana sentiasa mengikuti perkembangan dan sokongan pada blog ini.

Online Information Blog said...
Teknik Buat Blog

makasih infonya mas...

cikgu siti hazreen said...
Teknik Buat Blog

ye! dah jadi...terima kasih ^_^

NadiRah said...
Teknik Buat Blog

jadi!!! thanks..tp cne nak buat yang per week yer???

p@kcikLie / mamadiana said...
Teknik Buat Blog

saya beru pasang widget ni..terima kasih bnyk2...

♕ Mr.IX ♂ said...
Teknik Buat Blog

thanx for sharing..nak try la..hehe..nak share gak ni..

tomatokering :) said...
Teknik Buat Blog

tengs yaww :)

Shafiq said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih kerana sudi kongsi ilmu. :-)

deqlis said...
Teknik Buat Blog

salam,

nk tye, kalau nak tukar cursor anak panah tu dari warna biru ke warna lain macam mana caranya? (cursor biru yg dekat top commentator tue..)

harap sudi reply..
thanks..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@deqlis tukar pada url ini pada kod diatas

http://3.bp.blogspot.com/-vGIRCcJwLQI/TWeHAUEdneI/AAAAAAAABZo/GbNJxdKhRHg/s1600/circle-arrow-blue.png
upload bullet sendiri...

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

salam..
saya ikut tutorial ini..
dan berjaya buat..

terima kasih byk2..

**saya kalu komen gini xle nk sign in..xtau nape..huhu

akak sarahnajwan

CikAizA said...
Teknik Buat Blog

once kita letak widget ni... dia terus kuar top commenter or tunggu yg baru??

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@CikAizA
kalau dah ada komen akan keluar...

HIKMAH ZAKARIA said...
Teknik Buat Blog

THANKS A LOT =)

CikAizA said...
Teknik Buat Blog

tapi x kuar pun... huuhuhu

::SimpleGirlOfMe:: said...
Teknik Buat Blog

thanks bro..really help me..dah lama cari benda nih..hehe

Ubey said...
Teknik Buat Blog

untuk widget monthly, daily, atau weekly top commentator boleh rujuk link bawah

http://ub3y.blogspot.com/2011/08/memasang-widget-monthly-top.html

AIEN NOT ALIEN said...
Teknik Buat Blog

TQVM...dah cuba & menjadi... ^_^

Sir Techno said...
Teknik Buat Blog

nice post..... ;)

Om Jantra said...
Teknik Buat Blog

Cara bikin comment separti di blog ini gimana tu caranya?

anim brutal yang comel said...
Teknik Buat Blog

akaq blog ni so nice..akaq follow lah saye kalau mahu kalau x nak pon x pew

Akang Eko said...
Teknik Buat Blog

blog nya sangat bermanfaat dan membantu trins

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Akang Ekomakasih mampir lagi ya..:)

RinnAzrinah said...
Teknik Buat Blog

x jumpe pun 'nama saya'... yg ade 'nama anda' je... lg 1... teks kaler hijau x jumpe gak.. yg ade kaler biru... hehehe

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@RinnAzrinah
terima kasih atas teguran.saya dah betulkan.Sebenarnya saya ada ubah kod diatas tapi terlupa nak eedit semua keterangan dibawah...:)

Amanda Gaby Peter said...
Teknik Buat Blog

x dpt pon.. =((

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Amanda Gaby Peter
kod saya sudah disemak semula..ok.cuba lagi ...

Hanamiko Sakura said...
Teknik Buat Blog

macam mana nak buat reply to comment?? terima kasih..

the::bored::sha said...
Teknik Buat Blog

thks ye utk info. i dh letak pun top commentor dlm blog i.huhuhu

muslimah sejati said...
Teknik Buat Blog

terima kasih...

maszmadi said...
Teknik Buat Blog

done!

thanx for this tuto... best

aimaniman said...
Teknik Buat Blog

tq akak amek widget pengomen tu

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

best..thank's so much...hihi..

Faizal Raidenovich said...
Teknik Buat Blog

baru nak letak benda ni,hehe!

brat2104 said...
Teknik Buat Blog

dah masukkan... berjaya... tapi nape ada yg dah komen sampai 15 tp dia detect 5 je? ada range day ke?

Cik FaRiZaM said...
Teknik Buat Blog

tq for the coding, tp cmne nak rapat2 kan sikit ek? terlalu jarak la.pastu yg arrow tu boleh ke nak buang?tak sesuai la tuk sy nye blog :( .tolong ek.....

NurMisnan said...
Teknik Buat Blog

nice sharing here..terima kasih...

ayahngah said...
Teknik Buat Blog

best!

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@ayahngahtq ayahngah

AKU DOKTOR CINTA said...
Teknik Buat Blog

OK..DAH JADI,..TERIMA KASIH..JOM LAWAT BLOG SAYA ----->>http://akudoktorcinta.blogspot.com/

~MiZz Atie ZieYa~ said...
Teknik Buat Blog

nice info..zieya ambik

Noraim said...
Teknik Buat Blog

eh ade nama saya la. hee.

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Noraimorg glamour mesti ada punya...:)

Seroja Tiara said...
Teknik Buat Blog

salam
alhamdulillah sy dpt buat widget ni tp kenapa nama saya still ada dalam widget ni??sy nak org lain jer yng ada..huhu

adyna said...
Teknik Buat Blog

TQ TUTORIAL NIE ;) BERJAYA BUAT

Raudzah Z said...
Teknik Buat Blog

Thanks ya for info..komen ni untuk tp komentar bulanan ke..

Ayah Zain said...
Teknik Buat Blog

as salam. saya cuba copi tetapi x berjaya. text berwarna merah tidak kelihatan. harap dapat membantu

Ayah Zain said...
Teknik Buat Blog

ok. sudah settle. terima kasih

Fokus Impian said...
Teknik Buat Blog

@Ayah Zaintahniah kerana berjaya buat top commentators

Eris said...
Teknik Buat Blog

harga hp

apakah saya akan menjadi top comenter?

Siti Aisya Ibrahim said...
Teknik Buat Blog

dh berjaye buat...terima kasih banyak2 nor... jindrisska.blogspot.com

salam kenal dari germany ye.. :D

Ieta Mat Saad said...
Teknik Buat Blog

Jadi... tapi nama sendiri masih ada... mcmana ya?

norsalihah shaleh said...
Teknik Buat Blog

dah dapat.... thank u =)

zinziemeewah

Sheila Mutalib said...
Teknik Buat Blog

Nak copy widget ni ye.. thanx :)

©AkuSeorangTraveler said...
Teknik Buat Blog

thanks :D