cara pasang widget top commentators

Widget top commentators ini akan memaparkan bilangan siapa paling banyak buat komen.Untuk skrip ini adalah berdasarkan berapa jumlah komen yang telah dibuat oleh seseorang.Dengan memasang widget  juga ini boleh menggalakan pengunjung membuat komen di blog kita.




cara memasangnya:

Terus masuk ke Dashboard--Layout---Add Gadget


Pilih HTML/Javascript



dan masukkan kod ini:
<script type='text/javascript'>
function pipeCallback(obj) {
 document.write('<ul style="list-style-image: url(http://3.bp.blogspot.com/-vGIRCcJwLQI/TWeHAUEdneI/AAAAAAAABZo/GbNJxdKhRHg/s1600/circle-arrow-blue.png);margin-left: 20px;">');
 var i;
 for (i = 0; i < obj.count ; i++)
 {
 var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
 var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ul>');
 }
 </script>
<script type="text/javascript" src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=918c4b96efdf63fee389f2f025085904&EntertheURL=http%3A%2F%2Fteknikbuatblog.blogspot.com&number=10&Nametobeexcluded=yahaya"></script>
<span style="font-size: 70%; float:right;">Get this <a href="http://teknikbuatblog.blogspot.com/2011/02/cara-pasang-widget-top-commentators.html">widget</a></span>

kemudian klik pada save..

Teks berwarna merah gantikan dengan alamat blog anda .Begitu juga dengan yahaya (nama yg dikecualikan dari terpapar) dengan nama sendiri supaya nama kita tidak termasuk juga dalam senarai.
Tukarkan jumlah bilangan pengomen yang hendak ditampilkan pada teks warna biru

selamat mencuba...:)
kredit untuk  http://www.corpseofattic.com/

update 10/5/2013

Catat Ulasan

74 Comments:

geekz36 berkata...
terima kasih atas kunjungan

bro, ada limit komen x? kadang2 ada widget yang hanya paparkan 20 komen, walhal sepatutnya lebih banyak. mengapa masalah sebegini terjadi? ada cara penyelesaian?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@geekz36biasa ambil top 10,nak paparkan lebih pun boleh, saya letak 40 pun jalan.Yg hujung tu semua sama satu digit saja..ok geekz cuba dulu...

geekz36 berkata...
terima kasih atas kunjungan

ok bro, widget ni berjalan seperti yang diharapkan. tq. =)

||aLeaSaRa|| berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam sggh support tutorial di sini!alhamdulillah kite dah berjaya add widget ni...tqvm ye suka sgt2!

AidaNatasya™ berkata...
terima kasih atas kunjungan

nape sy tak boleh yerr...

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@AidaNatasya™kalau tak muncul langsung mungkin java script pada browser tak enable....

zulkbo berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam..
masih mencari yang monthly
bolehkah di edit script ini?

Cik Bidadari berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks... dah lama cari kod nie. tercapai gak impian. arghhhhh...

.::: Princess MOMOY :::. berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih
dah lama momoy cari widget nih
100 Kerja Kosong Sepanjang Tahun 2011"
Korang pernah main game ni?"
Coupon makan-makan untuk korang"

ct N honey berkata...
terima kasih atas kunjungan

t.kasih,arrow tu mmg sesuai kat blog saya

geekz36 berkata...
terima kasih atas kunjungan

seriously sangat membantu. thanks again bro. =)

AidaNatasya™ berkata...
terima kasih atas kunjungan

@yahaya

sy tak paham??

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@AidaNatasya™boleh tak nyatakan bahagian yg cik natasya tak faham?

wafimamap3 berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam yahaya, saya dah berjaya melakukannya tapi kenapa masih keluarlagi nama-nama yang tidak dikecualikan, walaupun saya dah tetapkan nama-nama yang tidak patut tersenarai di di bahagian top commentator. Nama-nama tersebut ialah wafimamap3 dan wafi. plsss yahaya

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@wafimamap3
cuma dua nama sahaja boleh guna pada kod diatas..

wafimamap3 berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam yahaya, ada tak cara lain utk tambahan nama...pls

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@wafimamap3kena buat kat yahoo pipes..tapi x ada options utk letak lebih

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: berkata...
terima kasih atas kunjungan

apesal saya punya blog tak ley pun :(
tulung cket tuan tanah :)

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E ::untuk buat widget ini cuma perlu copy paste kod kat add gadget..mungkin masaalah browser atau sebab lain.

redzuan berkata...
terima kasih atas kunjungan

nk tnya kalau kita nk nma kita termasuk skali dalam senarai top pengomen tu mcm mne ye ? just delet baris yang excluded nick 1 tuje la eh ?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@redzuan
gantikan nama diatas dengan nama sendiri yg digunakan ketika membuat komen

Aku Dan Teksi berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam En yahya,saya sentiasa jadikan blog ini idola untuk blog saya,sehinggakan ada sesetengak widgetnya saya tiru dari blog ini.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Aku Dan Teksiwaaalaikumussalam,terima kasih,kerana sentiasa mengikuti perkembangan dan sokongan pada blog ini.

Online Information Blog berkata...
terima kasih atas kunjungan

makasih infonya mas...

cikgu siti hazreen berkata...
terima kasih atas kunjungan

ye! dah jadi...terima kasih ^_^

NadiRah berkata...
terima kasih atas kunjungan

jadi!!! thanks..tp cne nak buat yang per week yer???

p@kcikLie / mamadiana berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya beru pasang widget ni..terima kasih bnyk2...

♕ Mr.IX ♂ berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanx for sharing..nak try la..hehe..nak share gak ni..

tomatokering :) berkata...
terima kasih atas kunjungan

tengs yaww :)

Shafiq berkata...
terima kasih atas kunjungan

Terima kasih kerana sudi kongsi ilmu. :-)

deqlis berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam,

nk tye, kalau nak tukar cursor anak panah tu dari warna biru ke warna lain macam mana caranya? (cursor biru yg dekat top commentator tue..)

harap sudi reply..
thanks..

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@deqlis tukar pada url ini pada kod diatas

http://3.bp.blogspot.com/-vGIRCcJwLQI/TWeHAUEdneI/AAAAAAAABZo/GbNJxdKhRHg/s1600/circle-arrow-blue.png
upload bullet sendiri...

Tanpa Nama berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam..
saya ikut tutorial ini..
dan berjaya buat..

terima kasih byk2..

**saya kalu komen gini xle nk sign in..xtau nape..huhu

akak sarahnajwan

CikAizA berkata...
terima kasih atas kunjungan

once kita letak widget ni... dia terus kuar top commenter or tunggu yg baru??

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@CikAizA
kalau dah ada komen akan keluar...

HIKMAH ZAKARIA berkata...
terima kasih atas kunjungan

THANKS A LOT =)

CikAizA berkata...
terima kasih atas kunjungan

tapi x kuar pun... huuhuhu

::SimpleGirlOfMe:: berkata...
terima kasih atas kunjungan

thanks bro..really help me..dah lama cari benda nih..hehe

Ubey berkata...
terima kasih atas kunjungan

untuk widget monthly, daily, atau weekly top commentator boleh rujuk link bawah

http://ub3y.blogspot.com/2011/08/memasang-widget-monthly-top.html

AIEN NOT ALIEN berkata...
terima kasih atas kunjungan

TQVM...dah cuba & menjadi... ^_^

Sir Techno berkata...
terima kasih atas kunjungan

nice post..... ;)

Om Jantra berkata...
terima kasih atas kunjungan

Cara bikin comment separti di blog ini gimana tu caranya?

anim brutal yang comel berkata...
terima kasih atas kunjungan

akaq blog ni so nice..akaq follow lah saye kalau mahu kalau x nak pon x pew

Akang Eko berkata...
terima kasih atas kunjungan

blog nya sangat bermanfaat dan membantu trins

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Akang Ekomakasih mampir lagi ya..:)

RinnAzrinah berkata...
terima kasih atas kunjungan

x jumpe pun 'nama saya'... yg ade 'nama anda' je... lg 1... teks kaler hijau x jumpe gak.. yg ade kaler biru... hehehe

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@RinnAzrinah
terima kasih atas teguran.saya dah betulkan.Sebenarnya saya ada ubah kod diatas tapi terlupa nak eedit semua keterangan dibawah...:)

Amanda Gaby Peter berkata...
terima kasih atas kunjungan

x dpt pon.. =((

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Amanda Gaby Peter
kod saya sudah disemak semula..ok.cuba lagi ...

Hanamiko Sakura berkata...
terima kasih atas kunjungan

macam mana nak buat reply to comment?? terima kasih..

the::bored::sha berkata...
terima kasih atas kunjungan

thks ye utk info. i dh letak pun top commentor dlm blog i.huhuhu

muslimah sejati berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih...

maszmadi berkata...
terima kasih atas kunjungan

done!

thanx for this tuto... best

aimaniman berkata...
terima kasih atas kunjungan

tq akak amek widget pengomen tu

Tanpa Nama berkata...
terima kasih atas kunjungan

best..thank's so much...hihi..

Faizal Raidenovich berkata...
terima kasih atas kunjungan

baru nak letak benda ni,hehe!

brat2104 berkata...
terima kasih atas kunjungan

dah masukkan... berjaya... tapi nape ada yg dah komen sampai 15 tp dia detect 5 je? ada range day ke?

Cik FaRiZaM berkata...
terima kasih atas kunjungan

tq for the coding, tp cmne nak rapat2 kan sikit ek? terlalu jarak la.pastu yg arrow tu boleh ke nak buang?tak sesuai la tuk sy nye blog :( .tolong ek.....

NurMisnan berkata...
terima kasih atas kunjungan

nice sharing here..terima kasih...

ayahngah berkata...
terima kasih atas kunjungan

best!

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@ayahngahtq ayahngah

AKU DOKTOR CINTA berkata...
terima kasih atas kunjungan

OK..DAH JADI,..TERIMA KASIH..JOM LAWAT BLOG SAYA ----->>http://akudoktorcinta.blogspot.com/

~MiZz Atie ZieYa~ berkata...
terima kasih atas kunjungan

nice info..zieya ambik

Noraim berkata...
terima kasih atas kunjungan

eh ade nama saya la. hee.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Noraimorg glamour mesti ada punya...:)

Seroja Tiara berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam
alhamdulillah sy dpt buat widget ni tp kenapa nama saya still ada dalam widget ni??sy nak org lain jer yng ada..huhu

adyna berkata...
terima kasih atas kunjungan

TQ TUTORIAL NIE ;) BERJAYA BUAT

Raudzah Z berkata...
terima kasih atas kunjungan

Thanks ya for info..komen ni untuk tp komentar bulanan ke..

Ayah Zain berkata...
terima kasih atas kunjungan

as salam. saya cuba copi tetapi x berjaya. text berwarna merah tidak kelihatan. harap dapat membantu

Ayah Zain berkata...
terima kasih atas kunjungan

ok. sudah settle. terima kasih

Fokus Impian berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Ayah Zaintahniah kerana berjaya buat top commentators

Eris berkata...
terima kasih atas kunjungan

harga hp

apakah saya akan menjadi top comenter?

Siti Aisya Ibrahim berkata...
terima kasih atas kunjungan

dh berjaye buat...terima kasih banyak2 nor... jindrisska.blogspot.com

salam kenal dari germany ye.. :D

Ieta Mat Saad berkata...
terima kasih atas kunjungan

Jadi... tapi nama sendiri masih ada... mcmana ya?