Letak kotak komen diatas komen

Kebiasaannya kotak komen berada dibawah komen,jadi kita perlu scroll kebawah untuk membuat komen.Artikel kali ini adalah cara untuk mengubah kedudukannya dan letak diatas ruangan komen.Jadi tentu lebih mudah kerana tak perlu scroll lagi dan terus boleh letak komen.
kotak komen

Untuk mengubahnya:

1.masuk kedashboard--template--edit HTML




dan cari kodibawah ini::
<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:if cond='data:post.allowNewComments'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/>
<data:post.noNewCommentsText/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
</b:if>
</b:if>
</p>
3.Kemudian delete kod diatas
4.Seterusnya cari kod ini pula:
<a name='comments'/>
sesudah jumpa letakkan kod dibawah ini dibawahnya:
<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:if cond='data:post.allowNewComments'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/>
<data:post.noNewCommentsText/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
</b:if>
</b:if>
</p>
5.kemudian klik save.dan lihat hasilnya.

update 9/5/2013

Catat Ulasan

24 Comments:

d a m i a berkata...
Teknik Buat Blog

as-salam..dh buat, tak jadik pon...kod tu pon macam tak sama je... =(

toyolkiut berkata...
Teknik Buat Blog

alamak..
x jadi la..
huhu..

Ahmad Dzulhaziq berkata...
Teknik Buat Blog

Haiya..
susah maw cri kod tu ley..
saket mte aq mncri... >.<

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Ahmad Dzulhaziqguna ctrl+F untuk cari perkataan kalau pakai tenung..pening kalau takbiasa dgn kode...ambil kod mula tu..ada 2 tempat

Deni hermawan berkata...
Teknik Buat Blog

nice info.. mantap...

Taufiq Tiramisu berkata...
Teknik Buat Blog

trimas yahaya!! hehehe..nak buat sekarang..lawa blockquote baru :)

Taufiq Tiramisu berkata...
Teknik Buat Blog

trimas yahaya..dah jadik..hehehe ;)

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@d a m i akod mungkin berlainan sebab template tak sama..kod diatas tu cuma ubah kedudukan saja..kod yg seakan2 sama boleh cuba yg itu..

Hashira Yusoff berkata...
Teknik Buat Blog

yess!! berjaya akhirnya.. time kaseh.. tapi nape besar sgt space antara ruang komen dgn komen? 0_0?

redzuan berkata...
Teknik Buat Blog

wow terbaik tips ni. tp sy nk tanya mcm mne eh nak wat kotak yang memaparkan banner blog kita dgn kod tukaran banner tu sekali eh. saya try cari tapi sy tak pasti tajuk tepat , so tak jumpa la tutorial tu. hope bro boleh boleh tolong.

7 Cara Mencari Keyword Popular dan Hot Bagi Meledakkan Traffik Blog

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@redzuantutorial >> Cara buat kod tukar link pada blog

redzuan berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih banyak2:) n aritu saya da berjaya da buat border n kotak untuk title widget. thanx blog ni mmg sgt berinformasi :)

riff berkata...
Teknik Buat Blog

Tips yg sangat berguna :)

cik leya binti abah berkata...
Teknik Buat Blog

thanks untuk tutor neh . dah buat . jadi pun . hee (:

LadyBird berkata...
Teknik Buat Blog

tq.. ilmu yang berguna untuk blogger :)

Sinta Rahmi berkata...
Teknik Buat Blog

Very informative.
Thanks for sharing. I will follow your blog.

Happy blogging !

Jihad Al-Quran berkata...
Teknik Buat Blog

Assalammualaikum.. sy dh buat dh. tapi masalahnye ruang post comment tu xde.. kosong.
yg ada emil dan editing.. :(

emeera asnary berkata...
Teknik Buat Blog

x jmpe lah kod nye x(

yusman udin berkata...
Teknik Buat Blog

x dapat ar balik2 ralat kod tidak ditutup dengan sempurna...nak bt cmana ni??

Qudwah an-Nuwairah berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana nak buat kotak komen ini muncul je kat bawah entri tanpa perlu klik2 comment ? sebab biasanya sy buat, kotak komen x akan muncul sekiranya reader x tekan butang comment,...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@d a m i amasuk ke design---setting--commenta--comment form placement----embedd below post..

Farahin Ayu berkata...
Teknik Buat Blog

mybe soalan yg nk tnye ni mcm tak patut ditanya tp...kenapa sy tak boleh reply comment yg kwn send ye

redzuan berkata...
Teknik Buat Blog

assalamualaikum , saya nak tanya ada tak tutorial buat facebook comment dalam blog . kalau takde boleh tak buat tutorial facebook comment dalam blog .

NsyafiqahZana =) berkata...
Teknik Buat Blog

sy dah cuba banyak tutorial. tapi semua tutorial tu tak menjadi, kotak komen tu tetap takde. mcm mana nie ? sy harap awk boleh tolong kite =')