Cara letak background pada tajuk posting

Menghias blog tentunya menjadi kemestian kerana semua org nak cantikkan blog.Tujuan blog ini pun adalah bagi membolehkan rakan rakan mendapat sumber rujukan bagi membuat berbagai bagai perubahan pada template asal  dari blogger yang kita ketahui cuma dengan paparan yang terhad sahaja.Perubahan yang dibuat tentunya perlu mengambil kira keselesaan pengunjung.Kalau ada komen yang dibuat kita perlu ambil perhatian,kerana apa yang kita suka belum tentu org lain suka.
posting background

Untuk meletakkan background pada tajuk posting,tentunya seperti  biasa kita perlu sediakan imej terlebih dahulu.sesudah diupload dan dapat url untuk imej:

masuk ke dashboard-pilih template,Klik edit HTML
dan cari kod ini

.post h3 {
atau sesetengah template kodnya begini
h3.post-title, .comments h4 {
contoh kod asal pada template (sesetengah template berbeza)
.post h3 {
  margin:.25em 0 0;
  padding:0 0 4px;
  font-size:150%;
  font-weight:normal;
  line-height:1.4em;
  }
tambahkan kod seperti dibawah
.post h3 {
 background: url(letak url imej disini);
 -moz-border-radius: 10px 10px;
 border-radius: 10px 10px;
 height:55px;
 text-align:center;
 margin:.25em 0 0;
 padding:0 0 4px;
 font-size:150%;
 font-weight:normal;
 line-height:1.4em;
 }
#kod warna hijau jika hendak bahagian hujung background melengkung.Jika hendakkan lengkung hanya pada bahagian tertentu ubah saja nilainya disini.
ketinggian imej boleh diubah pada height:55px,tukarkan  kepada nilai yang bersesuaian

kemudian preview dan akhir sekali save template .

Catat Ulasan

11 Comments:

M. Hadi berkata...
Teknik Buat Blog

good info. thanks

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

tgk dah ramai yg guna benda ni. nice info, blh cuba nnt. =)

Muhammad Burn berkata...
Teknik Buat Blog

slm.. tak berat ke nt??

daydenk farah berkata...
Teknik Buat Blog

xdpt la. :'( , dekat blog sy ade double posting. meh jenguk blog sy. tolonggggg.

Wanie berkata...
Teknik Buat Blog

Thankz 4 da tuto..dah jd.. =D

millmind berkata...
Teknik Buat Blog

salam...saya nak tahu mcm mana nak buat iklan gambar berkelip beserta tulisannya di hadapan
sekali...mohon jasa baik tuan/puan memberikan tunjuk ajar pada saya...sekian...emel saya hafizi_sukri@yahoo.com

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@millmindsaya email jawapannya....:)

cik tyka berkata...
Teknik Buat Blog

tq . tyka punya dh jadi . hihi :)

eko sudibyo berkata...
Teknik Buat Blog

bagus sekali arikelnya, salam bloger

Ain Zulaikha berkata...
Teknik Buat Blog

cam ne???ikha x fhm...pening kepala carik kod tu...

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Ain Zulaikha
cuba llihat post cara-guna-html-editor-terbaru-blogger.