Cara letak jumlah komen disebelah tajuk posting

comments bubble
Meletakkan jumlah komen disebelah tajuk posting dengan dengan bentuk gelembung  boleh membuatkan blog anda nampak lebih menarik.Jika ingin mengubahsuai tampilan pada blog dengan jumlah komen ini, ikuti langkah berikut: 


1.Masuk ke dashboard,template dan pilih edit HTML,

   Dan cari kod ini pada template:

<h3 class='post-title entry-title'>

3. Sebelum  atau selepas kod diatas ,letak kod dibawah ini:
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/><br/><span style='font-size:10px'>Komen</span></a>
</b:if>


#Bahagian yang berhuruf merah adalah bagi membuat  perkataan komen dibawahnya .

Jika tiada kod <h3 class='post-title entry-title'> ,cari kod <b:if cond='data:post.url'> dan letakkan kod diatas sebelum kod ini.

4.Kemudian cari kod ini pula:

</head>

5.Letakan sebelum atau selepasnya kod dibawah ini:

<style type="text/css">.comment-bubble {
float: right;
background: url(http://2.bp.blogspot.com/_1fRuBdlSpLw/S_FeUmNKicI/AAAAAAAAAX4/U7evDQQ8vKc/s1600/Blogger+comment+bubble+%284%29.png) no-repeat;
width: 55px;
height: 38px;
font-size: 18px;
margin-top: -15px;
margin-right: 2px;
text-align: center;
}
</style>

6.kemudian preview dan akhir sekali klik save template


Catat Ulasan

11 Comments:

Taufiq Tiramisu berkata...
Teknik Buat Blog

yahaya..
terima kasih..
hehehe..

Siti Safiyyah berkata...
Teknik Buat Blog

yeay menjadi.. terima kasih atas tutorial itu. :D

nak tanya, kalau kite gune template designer, boleh tak kite nak ubah background tajuk sidebar?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Siti Safiyyahtajuk boleh ubah warna dan jenis tulisan.background tak boleh kena letak kod kat teplate.Ada tutorial..

anakkedah berkata...
Teknik Buat Blog

sy x dpt nk tukar

zmah berkata...
Teknik Buat Blog

Banyak yang perlu saya pelajari...Tq...

The Traveler berkata...
Teknik Buat Blog

macam mane kalau saya nak tukar background buble tu kepada gambar saya sendiri?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@The Travelerbolen buat sendiri cuma tukar pada background-url ..denagn url imej sendiri

API berkata...
Teknik Buat Blog

sYuKroN aKhiy,,,

Fateen Insyirah berkata...
Teknik Buat Blog

Terima kasih bro

Ana admi berkata...
Teknik Buat Blog

thnks ..;)

Ieta Mat Sa'ad berkata...
Teknik Buat Blog

wa...dah jadi... tq30,000... suka3...