Cara mengembalikan kotak komen yang hilang

kotak komenKotak komen yang tidak muncul dibawah posting adalah sesuatu hal yang amat memeningkan.Tanpanya sudah tentu pengunjung tidak dapat memberi komen pada posting.Jika anda kehilangan kotak komen secara tiba tiba dibawah posting,berikut adalah cara bagi mengatasinya.

Langkah langkahya adalah seperti berikut:

Pada dashboard pilih Template---Edit HTML

Kemudian cari kod berikut:
<iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>

Setelah jumpa kod diatas perhatikan kod dibawah ini:
<iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>
</b:if>

letakkan kod disini

</div>
</b:includable>
<b:includable id='backlinkDeleteIcon' var='backlink'>

Kemudian letakkan kod dibawah ini pada pada teks letak kod disini pada kod diatas
<data:post.friendConnectJs/>
    <data:post.cmtfpIframe/>
    <b:if cond='data:showCmtPopup'>
      <div id='comment-popup' style='width:100px;height:20px;'>
        <iframe allowtransparency='true' frameborder='0' id='comment-actions' name='comment-actions' scrolling='no'>
        </iframe>
      </div>
    </b:if>
    <script type='text/javascript'>
      BLOG_CMT_createIframe(&#39;<data:post.appRpcRelayPath/>&#39;, &#39;<data:post.communityId/>&#39;);
    </script>

Untuk melihat hasilnya klik pada mana mana posting bagi melihat tampilan kotak komen.

Kehilangan kotak komen mungkin disebabkan beberapa kod telah hilang atau telah terhapus  semasa anda mengedit template.Adalah disarankan supaya anda membuat backup bila membuat sebarang perubahan pada template supaya mudah untuk kita mengembalikan kepada asal jika berlaku sesuatu yang tidak dingini.Menukar template adalah pilihan terakhir tapi kita akan kehilangan apa apa yang telah diletakkan pada template.

Cara diatas cuma setelah anda pastikan setting comment pada dashboard adalah betul tapi masih tidak muncul kotak komen.

Cara menetapkan setting kotak komen pada blog


Masuk ke dashboard—setting dan pilih comments
Pastikan setting adalah seperti berikut:
Comment Location--Pilih Embedded


update 8/5/2013

Catat Ulasan

30 Comments:

Henny Fadilla Ajram berkata...
Teknik Buat Blog

Terimakasih sangat sudah share ini.. tp saya tetap gagal memakai cara ini..'..
padahal sejauh ini saya tidak pernah gagal memakai banyak tutorial2 jitu yang yahaya berikan di blog ini..'atau memang template saya yang benar2 menyebalkan atau saya yang terlalu bodoh..?' hingga saya sulit untuk memodifnya :'(

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Henny Fadilla Ajram
Sukar untuk saya menyatakan disini kernana saya tak pasti apa sebabnya hingga hilang terus kotak komentarnya.Kalau dapat saya lihat kod templatenya mungkin saya boleh berbuat sesuatu.

Henny Fadilla Ajram berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya

Terimakasih atas respon'nya...' saya sudah membalas email yahaya lagi..' mohon di lihat...' maaf saya sangat merepotkan...' :)

Seri Bahasa berkata...
Teknik Buat Blog

betul tu...kadang orang gemar mengedit template tanpa membackup yang asal. bila terjadi kesilapan memang sukar nak ubah lagi.

Free Download Full n Free berkata...
Teknik Buat Blog

Jadi Nambal Ilmunya Setelah Baca Postingan ini,. Thanks For Share Ya Tuan BLog :)

Cik Kasut berkata...
Teknik Buat Blog

saya ada buat commentluv tp tak jadi sampai komen pun tak boleh so mcm ne saya nak komen box mcm dulu yek?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Cik Kasut
ikut cara dibawah utk dapatkan semula kotak komen...

Cebisan Soul berkata...
Teknik Buat Blog

Boleh tak tolong tengok kan http://coretcebisan.blogspot.com/
Komen cuma akan keluar bila dibukak/klik pada post title. T_T

ifsha berkata...
Teknik Buat Blog

maaf saya tidakpaham lah cara nak membuat nye...x tau nak carik kod tersebut di mana....tolong aku..

™Den_fathan™ berkata...
Teknik Buat Blog

kk cara kotak komen kembali kaya gimana

Lin Azlina berkata...
Teknik Buat Blog

saya nak tanya.. kotak komen saya jadi double bila saya buat threaded commentla..boleh bantu saya tak?
azlina6703@gmail.com

pinky berkata...
Teknik Buat Blog

sy dah buat tp kotak komen ttp xde jgk..mcm mn ni?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@pinkycuba ubah setting comment form placement(seperti rajah terakhir) kepada pop up window

Wan Faris berkata...
Teknik Buat Blog

Dah Cuba..
masih sama je..
kt blog saya kotak komen just ada dekat
entry dilaman 'home' je.. kalau dekat
laman lain tak ada..
can someone HELP me..
this my site: http://farissite49.blogspot.com

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Wan Farissaya dah tgk kat blog En Faris ada pada semua page.Cuba clear browser cookies.

Purple Lavender secreat berkata...
Teknik Buat Blog

x jadi tolong lah saye nie

Aida Syazwani berkata...
Teknik Buat Blog

saya punya blog x de ruang komen...saya telah mengikut tutorial seperti di atas, tetapi tetap tiada jugak ruang komenye

gogongepenk berkata...
Teknik Buat Blog

tutorial yang sangat membantu..terimakasih

Adams 012-5847253 berkata...
Teknik Buat Blog

Selamat pagi, saya cuba guna kan tutorial ini tp saya tidak jumpa kod yg perlu dicari mungkin coding berbeza dgn versi blogspot terdahulu..
mohon lihat www.adams-sinclare.blogspot.com yg sekarang sy pakai popup comment box..

saya mahu tukar kpd yg boleh trus komen

girl flower berkata...
Teknik Buat Blog



kenapa link kat atas ne xda kat html sya?..huhu, x tau nak buat, help meee..

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@girl flowerdah tick expand template widget

ana raisya berkata...
Teknik Buat Blog

kotK KOMEN SYE XDE..N KLU PKATAAN KOMEN TU ADE DKT ATAS POST..CM NE TU

iu mirza berkata...
Teknik Buat Blog

hello,sya gna templat pyzam.com tpi kotak komen nya hilang...so mcm mna cra nk letak kotak komen dgn m,gnakn templat pyzam.com??

Sumijelly Sumi berkata...
Teknik Buat Blog

hai......saya dah cuba buat step di atas...tp kotak komen tu tetap x muncul..

boleh bantu saya tak??

Azimah Shukor berkata...
Teknik Buat Blog

sye cuba

Ieta Mat Saad berkata...
Teknik Buat Blog

tak menjadi... terlupa backup template tadi... Encik Yahaya boleh bantu kembalikan kotak komen blog saya? www.ieta-myblog.blogspot.com

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Ieta Mat Saadbackup template dulu,kemudian pada dashboard plih template,revert widget template to default..cuba dulu

Nurfarhana Chek Saat berkata...
Teknik Buat Blog

Kotak komen tak memunculkan diri jugak. :(

Shahrul Stories berkata...
Teknik Buat Blog

info yang menarik tetapi saya masih tidakberjaya melakukannya

Shahrul Stories berkata...
Teknik Buat Blog

sama dengan la dengan saya