Meletakkan warna background berbeza pada komen

Selalunya komen antara pemilik blog dan pengunjung mempunyai paparan yang sama. Oleh itu agak sukar untuk melihat yang mana satu komen oleh pengunjung dan komen oleh admin sesuatu blog.Disebabkan  itu biasanya pemilik blog meletakkan paparan warna background yang berbeza bagi jawapan untuk pengunjung. Oleh sekiranya anda   ingin meletakkan paparan kotak komen berbeza dan belum tahu caranya, ikutilah langkah dibawah ini.

Pada blog anda pilih Layout
Klik edit html.
Klik pada Expand template widget.
Cari kod yang seakan di bawah ini, kemudian tambahkan kod yang berwarna merah.


/* Comments ----------------------------------------------- */
#comments h4 {
margin:1em 0;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em; text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color: #999999;
}
#comments-block {
margin:1em 0 1.5em;
line-height:1.6em;
}
#comments-block .comment-author {
margin:.5em 0;
}
#comments-block .comment-body {
margin:.25em 0 0;
}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:gray;
}
#blog-pager-newer-link {
float: left;
}
#blog-pager-older-link {
float: right;
}
#blog-pager {
text-align: center;
}
.feed-links {
clear: both;
line-height: 2.5em;
}
.admin-comments{
background:#00CC33;(tukarkan kod warna background disini jika ingin mengubah warna)
border:3px solid #FF9966;
padding:5px; 

}
kod  berwarna merah diatas ini adalah yang perlu anda tambahkan.Boleh juga diletakkan diatas kod 
]]></b:skin>
 
Kemudian cari kod dibawah ini  dan tambahkan juga kod yang berwarna merah.
<data:comment.author/>
</b:if>
<data:commentPostedByMsg/>
</dt>
<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='admin-comments'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>
<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'>
<data:comment.body/>
</span>
<b:else/>
<p>
<data:comment.body/>
</p>
</b:if>
</dd>
</b:if>
<dd class='comment-footer'>



 Nota:Kod yang berwarna merah perlu anda tambah
 Kemudian klik preview,jika tiada masaalah ,jangan lupa klik butang save 

Catat Ulasan

15 Comments:

Azura Ani Salaim berkata...
Teknik Buat Blog

owh, kalau kita nak tukar warna tulisan komen? saya try buat, tapi ada error, huhuhu.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Azura Ani Salaimtukar warna tulisan pada komen setakat ini belum jumpa lagi.

.::: Princess MOMOY :::. berkata...
Teknik Buat Blog

x dapat result mcm yang nak ...help...

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

x jumpa code html kuning yg second part tu. puas search comment.footer, comment.body, comment.author x jumpa gak. camne ye?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@geekz36template blog ada byk dan kod tak sama

TamZamila berkata...
Teknik Buat Blog

salam..budak baru tumpang lalu..tips yang berguna ni ,lama dah aku cari baru dapt,terima kasih buat tuan blog sudi kongsi..
buffered earning minggu ini

MANZARINA berkata...
Teknik Buat Blog

bro..... dh buat x jadi lor.....error...

fad*** berkata...
Teknik Buat Blog

Lepas kod yang berwarna merah diletakkan kene leta"}"

fad*** berkata...
Teknik Buat Blog

kepada admin....anda lupa letak tanda "}" selepas kod merah css...untuk sempurankan kod css...selepas kod sifat diletakkan perlu letak tanda "}" sebagai penutup

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

masih bingung boss...

Haz Issac berkata...
Teknik Buat Blog

x dapat pun buat? error jee..

Henny Fadilla Ajram berkata...
Teknik Buat Blog

Template Anda tidak dapat diparse karena tidak well-formed. Harap pastikan bahwa semua elemen XML ditutup dengan benar.
Pesan error XML: The element type "b:loop" must be terminated by the matching end-tag "".
Error 500
____________________________________
Pdhl sudah sesuai petunjuk..' kenapa ya..??'
___________________________________
http://midikaraoke-hennyfadilla.blogspot.com/

Henny Fadilla Ajram berkata...
Teknik Buat Blog

Sudah saya coba lagi dan akhirnya berhasil..' Thnx ya... ^_^
_________________________________
http://midikaraoke-hennyfadilla.blogspot.com/

DinBlues berkata...
Teknik Buat Blog

Huhu menjadi gak..sebelum nie jarak diantara komen dekat gila..sekarang jauh plak..heheheh makasih tuan blog

arie5758 berkata...
Teknik Buat Blog

saya cuba untuk template saya, semoga bisa dengan cara ini, Terima kasih sudah berbagi :)