Cara membuat link didalam satu halaman

Membuat link pada satu halaman yang sama(anchor link) digunakan pada halaman yang mempunyai teks yang panjang dan dia akhir halaman tersebut diletakkan teks KEMBALI KEATAS juga boleh untuk menuju keteks yang tertentu pada posting.Bila diklik pada link ini ia akan kembali semula keatas tanpa kita perlu scroll halaman tersebut keatas.Boleh juga kita gunakan jika hendak menuju kemana mana perenggan teks dalam halaman tersebut

Untuk membuat satu anchor link pada halaman kita perlu buat kod anchorname seperti dibawah
<a name="ANCHORNAME"></a>

Anchorname ini boleh diletakkan apa sahaja nama

Kemudian diletakkan  dibahagian atas atau bersebelahan dengan dengan tempat yang hendak dituju.Contohnya saya hendakkan menuju kepenggan diatas saya letakkan begini
<a name="ANCHORNAME"> (disebelah permulaan teks diatas)Membuat</a> link pada satu halaman yang sama(anchor link) digunakan pada halaman yang mempunyai teks yang panjang dan dia akhir halaman tersebut diletakkan teks KEMBALI KEATAS.Bila diklik pada link ini ia akan <a href="#ANCHORNAME">kembali semula keatas </a> tanpa kita perlu scroll halaman tersebut keatas.Boleh juga kita gunakan jika hendak menuju kemana mana perenggan teks dalam halaman tersebut.

(teks berwarna merah diatas adalah contoh bagaimana meletak kod pada teks diatas dan dimasukkan semasa dalam mode edit HTML)
Kemudian letakkan kod seperti dibawah pada tempat yang mana anda hendakkan perkataan yang mana bila diklik ia akan kembali keatas

<a href="#ANCHORNAME">KEMBALI KEATAS</a>

Teks kembali keatas pada kod boleh juga kita letakkan pada mana mana teks pada posting bagi membolehkan kita link pada bahagian yang hendak dituju.Contoh nya pada bahagian kod berwarna hijau diatas yang saya letakkan bersama teks diatas.

KEMBALI KEATAS
klik butang +1 jika anda suka artikel ini :) :)

Catat Ulasan

12 Comments:

M'Rie R'Nie berkata...
Teknik Buat Blog

owh ni kalau kita letak kat bawah post and bila klik akan terus ke atas kan.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@M'Rie R'Nieke mana sahaja bahagian yang dikehendakki pada halaman tersebut...

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

salam....macamana nak buat banner sendiri cam kat banner exchange tu? adhaxx@yahoo.com

Dakwah Syariah berkata...
Teknik Buat Blog

terimakasih infonya, saya senang membaca artikel anda tentang link, maklum pengetauan saya tentang blogging masih agak awam, salam sahabat.

jurnalgeografi berkata...
Teknik Buat Blog

mantap yah, salam dari jurgeo.blogspot.com
bls yah....
trims

╚══█▓▒╣Cyberfrogteam╠▒▓█══╝ berkata...
Teknik Buat Blog

HADIR UNTUK BERKUNJUNG
DITUNGGU REALBACKNYA

BELAJAR SEGALA TRIK berkata...
Teknik Buat Blog

thanks sob tutorialnya,,visit back dan comment back ya...folllow back jg boleh hehe

Arif-Bloggers berkata...
Teknik Buat Blog

artikel yang sangat bermanfaat mas..thanks you,,

Ibdi Gapura berkata...
Teknik Buat Blog

banyak susah

muhammad firdaus berkata...
Teknik Buat Blog

bagaimana buat blogspot camni?? http://eddieputera.net/.sbb di halaman utama x de menarik tanpa ada apa yg dia pos

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@muhammad firdausbuat halaman statik...ada tutorial...cara buat halaman statik

shema berkata...
Teknik Buat Blog

banyak membantu utk belajar membuat blog dengan lebih advance