memasang fungsi reply to comment

Bagi memasang reply pada komen adalah memerlukan kita membuat sedikit pengubahsuaian pada template.Hack yang dicipta oleh thisischen ini memudahkan kita membuat reply pada komen.
Cara unuk membuatnya:

Log in ke blog dan dashboard
klik pada Layout dan pilih edit HTML
klik pada expand widget Templates
cari kod ini:

<data:commentpostedbymsg>

lebih mudah gunakan Crtl + F untuk find dan taipkan kod disitu

jika tiada cari tag ini  

<data:commentPostedByMsg/>

atau pun boleh juga pada tag ini :

<dd class='comment-footer'> 

dan masukkan kod ini selepasnya

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID ANDA&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>


Tukarkan BLOG ID ANDA ke Id blog anda yang boleh didapati pada URL di dashboard




Klik save template dan lihat hasilnya.
Update:untuk dapat blog ID klik pada Design dan tengok pada bahagian atas ruangan url (tempat alamat yg ada logo blog tu la  :) :) atau masa nak buat posting pun ada pada bahagian atas...

Post a Comment

66 Comments:

software45 said...
Teknik Buat Blog

tukar link yuk..link anda sudah saya add di sini

http://software45.blogspot.com/2010/06/dengan-tukar-link-mari-jalin.html

add balik ya..thanks

suzie rahman said...
Teknik Buat Blog

thks..berjaya tu

qasehmurni said...
Teknik Buat Blog

dah cuba tapi naik Not Found
Error 404 kenapa errk..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@qasehmurnimungkin blog id salah taip nombor..cuba semak balik

Nur Mudrikah said...
Teknik Buat Blog

@yahaya

sy pon dapat benda yg sama macam qaseh murni..huhu

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Nur Mudrikah saya dah cuba pada template yg seperti cik guna sekarang boleh.saya rasa nombor ID salah.error tu bermkna tak jumpa page atau link

Pensel Kontot said...
Teknik Buat Blog

saya pn alami benda yg sama
error...
id dah betul dah

geekz36 said...
Teknik Buat Blog

@Pensel Kontot
paste salah tempat kot. in my template guna 'data:comment.timestamp', depend on template masing2

Faril said...
Teknik Buat Blog

ada wigdet reply yang seperti di wordpress??

chentamiera said...
Teknik Buat Blog

thanks incik...hihi..

chentamiera said...
Teknik Buat Blog

semalam, miera dh try wat yg ni..tp knp xleh ye?xmuncul pape pun..

izyansyazwani said...
Teknik Buat Blog

dah jadi..thanks..suka laaaa :D

Pencari Qurratuaini said...
Teknik Buat Blog

salam

tak muncul jugalah

zaMir said...
Teknik Buat Blog

jalan2 sini jap...cari inf0 nk bagi blog nmpak mnarik...tq 4 the inf0...

mia said...
Teknik Buat Blog

sala..nk tnye ek..

id blog tu nk tgk katne ek?dashboard bhagian mane? kalu kt tmpat address tu, xde pon

wiwie s. said...
Teknik Buat Blog

id tu amik yang mana eh?

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@wiwie s.bila masuk kat design tgk kat url diatas ada blog id...

Syaidahtul Badriyah Aziz said...
Teknik Buat Blog

terima kasih... :)

farah jaamat said...
Teknik Buat Blog

x boleh gak la..da 2 kali cube tkr id

..:akyn:.. said...
Teknik Buat Blog

berjaya!!!
tengs yerp :)

MIMIE AIZA said...
Teknik Buat Blog

tak keluar la perkataan reply to comment tu

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@MIMIE AIZAsaya cuba lagi ok jer..cuba letak pada kod yg ketiga kalau dua yg atas tu tak boleh.....

Bi4RL4HR4HSi4H said...
Teknik Buat Blog

thnxxx... sy da dapat :)

-[miracle]- said...
Teknik Buat Blog

ta bole pon =="

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@-[miracle]-saya dah cuba dengan template dari blogger ok.jumpa tak kod yg dicari..mcm mana dgn blog ID jgn silap..

NiaNurani said...
Teknik Buat Blog

mekasih tuan blog..even at first sy xfham ckit cmne nk buat, tp at last brjya juga..bnyak bnda yg sy blaja dpd blog ni..good2..ti buat lagi tuorial yg lain k..thumbs up^_^

NUR AIN AZMAN said...
Teknik Buat Blog

yes, sudah jadi

thanks owner :)

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

infonya sgt menarik....tq...sy suka...

tomato said...
Teknik Buat Blog

nape tak jadik ek ? adehhh

miryoNarsha said...
Teknik Buat Blog

Alhamdulillah..brjaya gak akhrnya!!! thanks ya sifu..:)

Nusyaz said...
Teknik Buat Blog

Salam, sy dah buat ikot step & dah menjadi..masalahnya bila tekan pada "Reply to Comment" keluar PAGE ERROR...dah byk kali dah buat..benda yg sama jgk keluar..terima kaseh..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Nusyazmungkin ada kod kod lain yg menyebabkan ada error..

zih@n said...
Teknik Buat Blog

berjaya jg...tq =)

wan_cikgumuzik said...
Teknik Buat Blog

aduhhh... dh buat... x jadi arrr... hmmmmm.... mmg ada naik reply tuhh.. tapi bila klik dia naik error..

LinRosly said...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum Tuan Rumah...Maaf Ler Menganggu Pagi2 Ni...

Kak Lin nak tanya kenpa Kak Lin buat "Reply To Comment" Tak Menjadi? Mula2 tu Okey Jer..Lepas Tu dah tak ada...Huhuhuhuhu...

Harap dapat pertolongan daripaa tuan rumah yer...

email akak : linrosly@gmail.com

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@wan_cikgumuzikkalau dapat diletakkan error yg keluar elok juga saya tak tahu error yg apa yg keluar.

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@LinRoslyminta tolong letak error yg keluar disini supaya dpt saya cari sebabnya.

Amy $$$$ said...
Teknik Buat Blog

XBOLEH PONNNNNNNNNN

sheikh khairul hifni said...
Teknik Buat Blog

assalammualaikum...x menjadi pun...
sume tag yg anda sruh cari kat atas tu tak de dlm template blog sy....ni je yg sy jumpe...

camne ni?...please help me...^_^

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@sheikh khairul hifni kena klik expand template widget baru nampak semua kod

Nyna Roxford said...
Teknik Buat Blog

Salam.

Kenapa bila kita reply to comment, die keluar
@(nama org tu)? Saya nak kalau boleh biar die reply tak payah ade nama, meaning, comment tu di reply at that particular box. Minta tolong ajarkan bagaimana boleh??

TQVM.

aeda said...
Teknik Buat Blog

tq..dh buat...:)
dh berjaya buat..

Haniza Yazid said...
Teknik Buat Blog

mcm mna nk buat yg bila org komen kne dpt approval/permission from the owner? mcm kamu punya tmpt post komen ni... sy cari xjumpe...

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Haniza Yazidsetting--comments---Comment moderation--always

Haniza Yazid said...
Teknik Buat Blog

ok,tq...

ali rajali said...
Teknik Buat Blog

salam bro...sy bru nk buat blog..tolong tunjuk ajar...

syiela said...
Teknik Buat Blog

thanks... dh berjaya :)

NorHalizah said...
Teknik Buat Blog

sy dah tried. tenkiu :D

Nurita Zakaria said...
Teknik Buat Blog

mamcane nk tgk id blog tu...
http://nuritazakaria.blogspot.com

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Nurita Zakaria blh tgk pada ruang atas pada bahagia URL blog ..masa nak edit template..

NoEn said...
Teknik Buat Blog

tq!!!1st time buat terus jadik...suka..suka..

erol erwan said...
Teknik Buat Blog

nice tips :)
thx admin

apple said...
Teknik Buat Blog

tak dapat pun..

N A T A S Y A ツ said...
Teknik Buat Blog

hari tu ade , tukar template teros hilang.
nasib baik jumpe tutor ni.

berjaya !
terima kasih ;)

Hanamiko Sakura said...
Teknik Buat Blog

thnks.. berjaya..

ulin said...
Teknik Buat Blog

makasih gan info na

LinRosly said...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum...

Akak dah byk kali cuba untuk memasang tanda reply dibawah komen tapi tak menjadi...

Boleh bantu akak tak mcm mana nak buat? Ini email akak rosleen66@yahoo.com dan ni blog akak http://linrosly.blogspot.com

Terima kasih.

yahaya said...
Teknik Buat Blog
This comment has been removed by the author.
yahaya said...
Teknik Buat Blog

@LinRoslymungkin blog id salah..atau template tidak sesuai...jumpa tak kod diatas...

LinRosly said...
Teknik Buat Blog

Kak Lin jumpa smua kod diatas. Idnya semua betul setiap satu kod tu pun dah cuba tapi tak menjadi...huhuhuhu

Dah lama dulu akak pernah buat mmg menjadi tapi lepas tu tiba dia hilang dgn sendiri...

permatabiru said...
Teknik Buat Blog

thanks baru berjaya credit ke sini nanti..

Eyqa Rawr said...
Teknik Buat Blog

nak kenaa cuba nie.. mohon share this tutorial. Credit link for this blog

abah khalisha said...
Teknik Buat Blog

dah try..thanks

Eira Nazhan said...
Teknik Buat Blog

xjadi pun saya buat

vimax herbal said...
Teknik Buat Blog

This article is very helpful thanks for sharing

Harga vimax1 said...
Teknik Buat Blog

Thanks for
tips and information
NICE JOB