memasang fungsi reply to comment

Bagi memasang reply pada komen adalah memerlukan kita membuat sedikit pengubahsuaian pada template.Hack yang dicipta oleh thisischen ini memudahkan kita membuat reply pada komen.
Cara unuk membuatnya:

Log in ke blog dan dashboard
klik pada Layout dan pilih edit HTML
klik pada expand widget Templates
cari kod ini:

<data:commentpostedbymsg>

lebih mudah gunakan Crtl + F untuk find dan taipkan kod disitu

jika tiada cari tag ini  

<data:commentPostedByMsg/>

atau pun boleh juga pada tag ini :

<dd class='comment-footer'> 

dan masukkan kod ini selepasnya

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID ANDA&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>


Tukarkan BLOG ID ANDA ke Id blog anda yang boleh didapati pada URL di dashboard




Klik save template dan lihat hasilnya.
Update:untuk dapat blog ID klik pada Design dan tengok pada bahagian atas ruangan url (tempat alamat yg ada logo blog tu la  :) :) atau masa nak buat posting pun ada pada bahagian atas...

Catat Ulasan

66 Comments:

software45 berkata...
Teknik Buat Blog

tukar link yuk..link anda sudah saya add di sini

http://software45.blogspot.com/2010/06/dengan-tukar-link-mari-jalin.html

add balik ya..thanks

suzie rahman berkata...
Teknik Buat Blog

thks..berjaya tu

qasehmurni berkata...
Teknik Buat Blog

dah cuba tapi naik Not Found
Error 404 kenapa errk..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@qasehmurnimungkin blog id salah taip nombor..cuba semak balik

Nur Mudrikah berkata...
Teknik Buat Blog

@yahaya

sy pon dapat benda yg sama macam qaseh murni..huhu

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Nur Mudrikah saya dah cuba pada template yg seperti cik guna sekarang boleh.saya rasa nombor ID salah.error tu bermkna tak jumpa page atau link

Pensel Kontot berkata...
Teknik Buat Blog

saya pn alami benda yg sama
error...
id dah betul dah

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

@Pensel Kontot
paste salah tempat kot. in my template guna 'data:comment.timestamp', depend on template masing2

Faril berkata...
Teknik Buat Blog

ada wigdet reply yang seperti di wordpress??

chentamiera berkata...
Teknik Buat Blog

thanks incik...hihi..

chentamiera berkata...
Teknik Buat Blog

semalam, miera dh try wat yg ni..tp knp xleh ye?xmuncul pape pun..

izyansyazwani berkata...
Teknik Buat Blog

dah jadi..thanks..suka laaaa :D

Pencari Qurratuaini berkata...
Teknik Buat Blog

salam

tak muncul jugalah

zaMir berkata...
Teknik Buat Blog

jalan2 sini jap...cari inf0 nk bagi blog nmpak mnarik...tq 4 the inf0...

mia berkata...
Teknik Buat Blog

sala..nk tnye ek..

id blog tu nk tgk katne ek?dashboard bhagian mane? kalu kt tmpat address tu, xde pon

wiwie s. berkata...
Teknik Buat Blog

id tu amik yang mana eh?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wiwie s.bila masuk kat design tgk kat url diatas ada blog id...

Syaidahtul Badriyah Aziz berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih... :)

farah jaamat berkata...
Teknik Buat Blog

x boleh gak la..da 2 kali cube tkr id

..:akyn:.. berkata...
Teknik Buat Blog

berjaya!!!
tengs yerp :)

MIMIE AIZA berkata...
Teknik Buat Blog

tak keluar la perkataan reply to comment tu

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@MIMIE AIZAsaya cuba lagi ok jer..cuba letak pada kod yg ketiga kalau dua yg atas tu tak boleh.....

Bi4RL4HR4HSi4H berkata...
Teknik Buat Blog

thnxxx... sy da dapat :)

-[miracle]- berkata...
Teknik Buat Blog

ta bole pon =="

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@-[miracle]-saya dah cuba dengan template dari blogger ok.jumpa tak kod yg dicari..mcm mana dgn blog ID jgn silap..

NiaNurani berkata...
Teknik Buat Blog

mekasih tuan blog..even at first sy xfham ckit cmne nk buat, tp at last brjya juga..bnyak bnda yg sy blaja dpd blog ni..good2..ti buat lagi tuorial yg lain k..thumbs up^_^

NUR AIN AZMAN berkata...
Teknik Buat Blog

yes, sudah jadi

thanks owner :)

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

infonya sgt menarik....tq...sy suka...

tomato berkata...
Teknik Buat Blog

nape tak jadik ek ? adehhh

miryoNarsha berkata...
Teknik Buat Blog

Alhamdulillah..brjaya gak akhrnya!!! thanks ya sifu..:)

Nusyaz berkata...
Teknik Buat Blog

Salam, sy dah buat ikot step & dah menjadi..masalahnya bila tekan pada "Reply to Comment" keluar PAGE ERROR...dah byk kali dah buat..benda yg sama jgk keluar..terima kaseh..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Nusyazmungkin ada kod kod lain yg menyebabkan ada error..

zih@n berkata...
Teknik Buat Blog

berjaya jg...tq =)

wan_cikgumuzik berkata...
Teknik Buat Blog

aduhhh... dh buat... x jadi arrr... hmmmmm.... mmg ada naik reply tuhh.. tapi bila klik dia naik error..

LinRosly berkata...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum Tuan Rumah...Maaf Ler Menganggu Pagi2 Ni...

Kak Lin nak tanya kenpa Kak Lin buat "Reply To Comment" Tak Menjadi? Mula2 tu Okey Jer..Lepas Tu dah tak ada...Huhuhuhuhu...

Harap dapat pertolongan daripaa tuan rumah yer...

email akak : linrosly@gmail.com

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wan_cikgumuzikkalau dapat diletakkan error yg keluar elok juga saya tak tahu error yg apa yg keluar.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@LinRoslyminta tolong letak error yg keluar disini supaya dpt saya cari sebabnya.

Amy $$$$ berkata...
Teknik Buat Blog

XBOLEH PONNNNNNNNNN

sheikh khairul hifni berkata...
Teknik Buat Blog

assalammualaikum...x menjadi pun...
sume tag yg anda sruh cari kat atas tu tak de dlm template blog sy....ni je yg sy jumpe...

camne ni?...please help me...^_^

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@sheikh khairul hifni kena klik expand template widget baru nampak semua kod

Nyna Roxford berkata...
Teknik Buat Blog

Salam.

Kenapa bila kita reply to comment, die keluar
@(nama org tu)? Saya nak kalau boleh biar die reply tak payah ade nama, meaning, comment tu di reply at that particular box. Minta tolong ajarkan bagaimana boleh??

TQVM.

aeda berkata...
Teknik Buat Blog

tq..dh buat...:)
dh berjaya buat..

Haniza Yazid berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mna nk buat yg bila org komen kne dpt approval/permission from the owner? mcm kamu punya tmpt post komen ni... sy cari xjumpe...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Haniza Yazidsetting--comments---Comment moderation--always

Haniza Yazid berkata...
Teknik Buat Blog

ok,tq...

ali rajali berkata...
Teknik Buat Blog

salam bro...sy bru nk buat blog..tolong tunjuk ajar...

syiela berkata...
Teknik Buat Blog

thanks... dh berjaya :)

NorHalizah berkata...
Teknik Buat Blog

sy dah tried. tenkiu :D

Nurita Zakaria berkata...
Teknik Buat Blog

mamcane nk tgk id blog tu...
http://nuritazakaria.blogspot.com

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Nurita Zakaria blh tgk pada ruang atas pada bahagia URL blog ..masa nak edit template..

NoEn berkata...
Teknik Buat Blog

tq!!!1st time buat terus jadik...suka..suka..

erol erwan berkata...
Teknik Buat Blog

nice tips :)
thx admin

apple berkata...
Teknik Buat Blog

tak dapat pun..

N A T A S Y A ツ berkata...
Teknik Buat Blog

hari tu ade , tukar template teros hilang.
nasib baik jumpe tutor ni.

berjaya !
terima kasih ;)

Hanamiko Sakura berkata...
Teknik Buat Blog

thnks.. berjaya..

ulin berkata...
Teknik Buat Blog

makasih gan info na

LinRosly berkata...
Teknik Buat Blog

Assalamualaikum...

Akak dah byk kali cuba untuk memasang tanda reply dibawah komen tapi tak menjadi...

Boleh bantu akak tak mcm mana nak buat? Ini email akak rosleen66@yahoo.com dan ni blog akak http://linrosly.blogspot.com

Terima kasih.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@LinRoslymungkin blog id salah..atau template tidak sesuai...jumpa tak kod diatas...

LinRosly berkata...
Teknik Buat Blog

Kak Lin jumpa smua kod diatas. Idnya semua betul setiap satu kod tu pun dah cuba tapi tak menjadi...huhuhuhu

Dah lama dulu akak pernah buat mmg menjadi tapi lepas tu tiba dia hilang dgn sendiri...

permatabiru berkata...
Teknik Buat Blog

thanks baru berjaya credit ke sini nanti..

Eyqa Rawr berkata...
Teknik Buat Blog

nak kenaa cuba nie.. mohon share this tutorial. Credit link for this blog

abah khalisha berkata...
Teknik Buat Blog

dah try..thanks

Eira Nazhan berkata...
Teknik Buat Blog

xjadi pun saya buat

vimax herbal berkata...
Teknik Buat Blog

This article is very helpful thanks for sharing

Harga vimax1 berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks for
tips and information
NICE JOB