Cara letak favicon pada url blog

Jika kita membuka laman web biasanya kita boleh melihat satu ikon kecil yang terdapat disebelah url.Bagi laman blog biasa tertera dengan ikon huruf B.Ikon yang kecil ini dipanggil “favicon” .Jika hendak membuat sendiri favicon itu kita perlu membuatnya dalam saiz 32x32 piksel dalam format gif,bmp,jpeg,ico ataupun png.Kemudian upload imej tersebut ke photobucket.

Kemudian Masuk ke design-pilih edit HTML
Kemudian masukkan kod ini diantara kod <head> dan </head>

<link href='letak url imej disini' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Untuk membuat icon dengan imej sendiri boleh juga gunakan laman web favicongenerator.com.Juga boleh lawati  laman web iconj.com  dan disitu juga terdapat  favicon dalam bentuk  animasi yang boleh pilih dan ambil kodnya untuk dimasukkan pada blog.

Jika menggunakan iconj :
Masuk kewebsite--kemudian pilih--animated favicon
pilih jenis favicon dan ambil html embed code and details..copy kod yang terdapat disitu.
kemudian kembali keblog ,masuk kedesign..pilih edit html
edit template




 gunakan crtl+F untuk find dan taipkan </head> pada ruangan tersebut
find code



setelah jumpa kod </head> dan pastekan kod favicon tersebut diatasnya.

letak kod pada template
Update 22/02/2011:
 kalau tidak muncul favicon mungkin sebab gunakan google chrome.Untuk google chrome guna kod ini:

<link rel="icon" type="image/gif" href="url imej anda">

Selamat mencuba….

Catat Ulasan

32 Comments:

ken berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for the tips :)

Bit Zamri berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih..dah lama nak belajar..
nanti nak cuba..hehhe~

..:akyn:.. berkata...
Teknik Buat Blog

tengs 4 da info ;)

Irnie berkata...
Teknik Buat Blog

yup thanks for the info.. lame da nk buat ni.. tqtq.. :) salam hujung minggu..!!

yanna berkata...
Teknik Buat Blog

tak jadi laaa
camane ekkk?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@yanna
cuba letak sebelum </head>

si biskut berkata...
Teknik Buat Blog

nanti mau dicuba.kalau gagal lagi ntah lar aku mmg selalu gagal.

MissyNursy ♥ berkata...
Teknik Buat Blog

start xphm kt bhgn ni la?? bile nk edit HTML 2, then?

serius xphm part 2..leh tlg explain lebih?tq..

MissyNursy ♥ berkata...
Teknik Buat Blog

huhu..akhirnye dpt gak wat! thanks eh! :)

kuman berkata...
Teknik Buat Blog

kena cuba nih... best best dah penat tengok lambang "B" ajer kat situ..
kuman "tulisan di langit.." Entry

+akufobia+ berkata...
Teknik Buat Blog

testing.1..2..3..

faizura rahman berkata...
Teknik Buat Blog

im done with it! thx utk tutorial ni :)

tiKa_AkiTa berkata...
Teknik Buat Blog

tQ,, dAH berjaya masukkn favicon.. ngee

green yg gorgeous berkata...
Teknik Buat Blog

thanks for da tips

chokeLy berkata...
Teknik Buat Blog

yezzaa...

jadi akhirnye..
huhu.. tq2..^^

Kami Gembira... berkata...
Teknik Buat Blog

alhamdulillah.. berjaya akhirnya... tima kacih x terhingga... senang nak faham awk ajar..

LINA berkata...
Teknik Buat Blog

thanks! menjadi!(:
do visit my blog!

astheams berkata...
Teknik Buat Blog

Thank's

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

dah cuba dan berjaya. tq. =)

maya berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas info favicon...maya paham dan alhamdulillah sekali buat dah menjadi...

FAMIRAH AMIRAH berkata...
Teknik Buat Blog

tq so much...
dah try..
baru tau ni dinamakan favicon..

Mohamad Dicky berkata...
Teknik Buat Blog

Isi Blog saya smuanya ngmbil dari Tips blog agan,
Thankzz Ilmunya. :)

razzcdee berkata...
Teknik Buat Blog

tqvm utk tip..da dpat da lepas tmpal kod iconj.com kt atas head..tq

Ceqla (KamarulAzri) berkata...
Teknik Buat Blog

kalau nak letak .gif pun cara yang sama ke?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Ceqla (KamarulAzri)caranya sama sahaja

Mama Qushi berkata...
Teknik Buat Blog

salam,xmenjadi pun...apa pasal ye?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Mama Qushimungkin ada salah pada kod...

Krel'z berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks~! teknikbuatblog is best~!

muzamil berkata...
Teknik Buat Blog

nk try gak..thanks for info..follow me k..im newbie.hohoh.

zaireey berkata...
Teknik Buat Blog

Saya banyak belajar drp blog anda. Terima kasih
http://www.zairedin.com/

Aku Dan Komputer berkata...
Teknik Buat Blog

Terima Kasih kerana berkongsi ilmu yang cukup berguna di blog ini..kalau sudi bolehlah follow saya di blog :http://www.komputerdanperisian.blogspot.com :D

Wani Sakri berkata...
Teknik Buat Blog

thank you!!

Jadikan famili anda FAMILI FANTASTIK!!