Cara pasang face book like button

facebook
Butang facebook like ini fungsi nya adalah bagi memudahkan pengunjung berkongsi  artikel pada blog dengan rakan rakan di facebook.Butang ini adalah satu cara bagi meningkatkan trafik ke blog kerana facebook adalah web jaringan sosial paling popular waktu ini.Jika ingin memasang butang tersebut pada blog pada dasarnya kod boleh diambil di facebook developer dengan hanya memasukkan beberapa setting dan kod facebook like akan dihasilkan
facebook like




Langkah membuatnya:
Masuk ke dashboard—pilih Pilih template----Edit HTML

template



Kemudian cari kod ini pada template(gunakan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian):


<data:post.body/>

Kemudian letak kod dibawah ini selepas  kod diatas
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

Perkataan like boleh juga  ditukar pada perkataan lain yang bersesuaian.
Font=selain dari arial  boleh ditukar kepada jenis font lain seperti  lucida,Tahoma,verdana,trebuchet,lucida
Colorscheme= terdapat tiga warna selain dari light iaitu evil dan dark

update 24/6/2013

Post a Comment

64 Comments:

Unknown said...
Teknik Buat Blog

salam sahabat
ehm cocok banget bagi yang suka shraed di facebook.makasih yach

Hana_Hide said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih...akhirnya dapat juga saya letak LIKE ni d blog saya

luahan said...
Teknik Buat Blog

thanx...
kak sofi dah dpt buat

babyblogger said...
Teknik Buat Blog

ooh, senang je rupanya..tengs for sharing bro

izyansyazwani said...
Teknik Buat Blog

thanks..jumpa jugak kod ni setelah sekian lama mencari..like!!! :D

My Love said...
Teknik Buat Blog

Salam...

Kalau guna wordpress, ada tak tutorial nak letakkan widget facebook 'like' tu?

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Ustaz Lovew/salam untuk wordpress pun ada juga..

Hazlin Nazri said...
Teknik Buat Blog

tq.. dah boleh pasang... :)

luahan said...
Teknik Buat Blog

mcm mana nak buat read more macam read more awak ni? ada kotak tu. cantik...ajar ya!

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@sofi
inshallah nanti masuk dalam list entri akan datang...

Abu said...
Teknik Buat Blog

tq bro, ni yg aku suka nie msk sini ader byk ilmu ..hahahaha

manis said...
Teknik Buat Blog

klu nk letak kt bahagian atas post cmne pulak?heheh.

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Naseemah Sharieffletak diatas kod ini <div class='post-header-line-1'/>

manis said...
Teknik Buat Blog

ok time kasih ek..dh jadi dh..best2

mojoko said...
Teknik Buat Blog

Okage sama de - thanks to your kind attitude T.Kasih....!

Unknown said...
Teknik Buat Blog

Thanks! =)

ayim . said...
Teknik Buat Blog

lau classic pnya cmne ehh ?

Anonymous said...
Teknik Buat Blog

thx yarh..!!!

nur baizura said...
Teknik Buat Blog

yang bintang2 comel tu cam ne plak..? suka la..

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@cikShomelyg bintang saya akan masukkan pada entri akan datang..

iniialahaku said...
Teknik Buat Blog

kenapa bila sya nak letak ni dia tulis kat nuff

Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly.

apa mslah yer?

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@iniialahakucuba letak kat atas kod ni....
<div class='post-header-line-1'/>

Taufiq Tiramisu said...
Teknik Buat Blog

yahaya..saya jumpa satu je code data post body tu..macam mana ye?tolongg...

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Taufiq Tiramisuboleh juga letak diatas kod <div class='post-header-line-1'/>

Syaza ♥ said...
Teknik Buat Blog

pakai cara ni lebih paham n menjadi berbanding yg td. huhu. terima kasih. :)

wanacesh said...
Teknik Buat Blog

thanks!!dah buat ponn,,he3 sng je rupanya,,

wanacesh said...
Teknik Buat Blog

dah buat dah he22,,trima kasih,,sng rupany,,

Contest Paling mudah nak Menang!

Huriyyah Aina Manaff said...
Teknik Buat Blog

Terima kasih! sy dah ltak like button di entry sy! Arigatou!

Maleks said...
Teknik Buat Blog

Mcm mna nak tau sepa2 yg like tu ?

Efa Nur said...
Teknik Buat Blog

dah berjaya buat..
thanx for sharing :)

ozzy said...
Teknik Buat Blog

terima kasih krn byk membantu..

Fea Zamri said...
Teknik Buat Blog

boleh tak tunjuk cara nak buang facebook like button dari blog? ? ?

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@sofea zamrikena delete kod pada template...seperti diatas

Lia Irdelia said...
Teknik Buat Blog

dah try... tq.. :)

CikEmoNia said...
Teknik Buat Blog

thanx! da berjaye buat! hehe ;)

Wanie said...
Teknik Buat Blog

Thankz utk tutorial ni..

dwatyKNY said...
Teknik Buat Blog

salam... macammana nak letak like button tu kat atas... di bawah tajuk entri???

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@dwatycari kod <div class='post-header-line-1'> dan letak dibawahnya

man cheers said...
Teknik Buat Blog

salam..butang likes da ada dlm blog saya..tapi bila tekan butang likes keluar plak segala kod d wall facebook saya.. :(

zehan said...
Teknik Buat Blog

dah jadik..tq...

k.i.t.o.r.a.n.g said...
Teknik Buat Blog

terima kasih atas tutorial .. tapi saya ada satu soalan .. macam mana nak pasang like button ni pada post je .. sebab dia keluar dekat semua post dengan like yang sama banyak padahal reader cuma like post yang satu tu jer .. terima kasih

http://iniblogkitorang.blogspot.com

Unknown said...
Teknik Buat Blog

kok gak bisa om yahaya ?

Nicky Nik said...
Teknik Buat Blog

minta copy kod boleh...

hana said...
Teknik Buat Blog

got it!!! yeahh...

Arief Setyawan (Aank) said...
Teknik Buat Blog

Salam Kenal wuiihhhh bagus bgt

Unknown said...
Teknik Buat Blog

salam bro,,napa saya buat x jadi bro..... http://zulhairiaziz99.blogspot.com

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@zulhairi aziz
kod <data:post.body/> pada setengah template ada lebih cuba letak pada kod yg seterusnya...atau boleh letak selepas kod <div class='post-header-line-1'/>

S.A.M said...
Teknik Buat Blog

cmne kalau nk buat yg mcm blog ni? ada tweet, google+ & fsend tu...

Unknown said...
Teknik Buat Blog

NP SYE BUAT XJD2?>

Mas Blogger said...
Teknik Buat Blog

Salam kenal juga, dan kunjungan balasan.. :)

Unknown said...
Teknik Buat Blog

@yahaya Salam,

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Faiz wafiywaalaikumsalam...:)

Unknown said...
Teknik Buat Blog

Perkongsian ilmu yang bermanfaat

Khusriah Reha said...
Teknik Buat Blog

kenapa saya cari tak jumpa?...boleh tolong saya.tq

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@Khusriah Rehakena kli anak panah hitam tu untuk paparkan kod seterusnya

Unknown said...
Teknik Buat Blog

dah buat. bukak balik pun ada je. tp x kluar pun pop up tu

ukhwah indah said...
Teknik Buat Blog

terima kasih kerana banyak membantu.

Unknown said...
Teknik Buat Blog

TOLONG SY...XDPT LA.... :(

Nurhaziq Abdul Hafiz said...
Teknik Buat Blog

saya tak jumpa kod tu dalam edit html

sibersensasi said...
Teknik Buat Blog

@MNH
cuba lagi...klik anak panah ditepi untuk membuka kod seterusnya

shahida ahmad said...
Teknik Buat Blog

masih xdpt nk letak like kt blog. boleh bantu?

AMIRA ZAIRIZAN said...
Teknik Buat Blog

macam mne nak buat..xboleh

AMIRA ZAIRIZAN said...
Teknik Buat Blog

xpandai

Shidah said...
Teknik Buat Blog

minta bantuan boleh..nape saya cri kedua2 ayat tu xde ye??