membuat menu navigasi breadcrumb

breadcrumb
Breadcrumb adalah menu navigasi berurutan yang terdapat diatas di atas artikel posting dan ia merupakan cara efektif bagi memberi kemudahan kepada pengunjung bagi melihat kategori posting pada sesuatu blog.Disamping itu juga adalah digalakkan dari segi SEO pada sesuatu blog.

Berikut adalah cara membuat breadcrumb.

1. Pada Design, kemudian  pilih Edit HTML,klik pada Expand Widget Templates.
2. Cari kod berikut (gunakan Ctrl+F pada keyboard bagi memudahkan pencarian)
 <b:if cond='data:post.title'>
4. Setelah jumpa ,letakkan kod dibawah ini dibawah kod tadi.
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<a href='http://namabloganda.blogspot.com/'>Home</a> &#187;
<b:if cond='data:post.labels'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a>
<b:if cond='data:label.isLast != "true"'>,</b:if>
</b:loop>
&#187;
</b:if>
<data:post.title/>
</b:if>
 
Nota:gantikan perkataan http://namabloganda.blogspot.com dengan nama blog anda.

8. Kemudian klik save Templates .

Menu breadcrumbs ini hanya akan muncul diatas artikel atau dibawah judul blog ketika anda membuka halaman suatu posting dan bukan halaman utama blogspot anda.

Catat Ulasan

6 Comments:

Sendra berkata...
Teknik Buat Blog

bloeh tak buat tutorial macamana nak buat jquery??macam yang kat atas tu yang HOME,KANDUNGAN WARNA,KOD WARNA,CONTACT ME tu??boleh ajarkan?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Sendrasaya akan masukkan pada entri selepas ini dalam proses.....

Sendra berkata...
Teknik Buat Blog

bloeh tak buat tutorial macamana nak buat jquery??macam yang kat atas tu yang HOME,KANDUNGAN WARNA,KOD WARNA,CONTACT ME tu??boleh ajarkan?

wafimamap3 berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih saya dah berjaya melakukannya walaupun tak tahu apa tujuan sebenar fungsi breadcrumb...boleh diterangkan lebih jelas tak?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@wafimamap3breadcrumb membuatkan blog lebih seo friendly..memudahkan pencarian oleh serch engine

Ramzi Ebaz berkata...
Teknik Buat Blog

nice share mas bro
salam kenal ya

Ramzi